Back to top

Az ezerarcú PET-palack

A kiürült és kidobott PET-palackok gyorsan feltöltik a hulladéklerakókat, és biológiai lebomlásuk több mint 400 év. Ugyanakkor hálás anyagok az újrahasznosításhoz. Művészek, tervezők és ékszerészek érdeklődését is gyakran felkelti. Nem csoda, hiszen könnyen hozzáférhető, olcsó és ellenáll a károsodásnak, és ránézésre olyan, mint az üveg.

 

Semmi akadálya a hogy egy teraszt függőleges PET palack kerttel vegyünk körbe. Ehhez a kivitelhez jó néhány üres flakonra lesz szükségünk.

Egyszerű ötlet a mini üvegházak készítésére, a hidegre érzékeny növények számára. A védendő példányok számára levágjuk a a palack alját, és így fedjük le. Az ilyen védőburkolatok az ablakpárkányon is remekül működnek a magvak csíráztatásakor.

Ehhez a telepítéshez az egész flakont felhasználjuk. Félbevágjuk, az alsó rész víztartályként, míg a felső virágcserépként funkcionál. A zárókupakon szükség lesz egy lyukra amin keresztül a víz felszívódhat a föld kiszáradása előtt.

Hirtelen szükség van egy virágcserépre? Palackból azonnal készíthetünk egyet. Eltávolítjuk a címkét és a tetejét, majd behelyezzük a virágföldet a növényekkel.

Egyszerű módja a hagyma ültetésének. Egy 5 literes palackba tegyünk rétegesen virágföldet és hagymafejeket a flakon kilyukasztott fala mellé. A szükséges vízmennyiséget a palack tetején pótolhatjuk.

Madáretető. Az üres és kupak nélküli palackot megtöltjük magvakkal, és fejjel lefelé fordítva egy doboz felé helyezzük.

Egy kis és egy nagy ásványvizes palack kombinációjával szabályos ételbárt készíthetünk a madarak számára.

Az üdítős flakonok nagyszerű építőanyagok. Üvegházat készíthetünk belőlük, ahol a palackok falát faszerkezethez rögzítjük ragaszással, vagy kötözéssel. Sikeresen helyettesítik a melegházakban használt fóliát illetve üveglapokat. Nagy fényáteresztő és hő visszatartó képességűek.

Egyszerű, de nagyszerű ötlet a félbe vágott palack, melynek az alsó része a víztároló, a fölső pedig a növény a virágfölddel.

 

Ha a kertben lévő talaj nem túl termékeny, ültetvényt hozhatunk létre a képen látható módon.

 

Egynémely növénynek több hőre van szüksége a növekedéshez, mint a többinek. Számukra mini üvegházat készíthetünk a flakon tetejéből.

 

Ez az „automatikus” madáretető egy flakonból és két fakanálból készült.

Ha nagy ablak, vagy üvegezett felületünk van, és nincs ötletünk a kihasználására, akkor készítsünk függőkertet palackokból.  

 

Ezermesterek akár ilyen melegházat is készíthetnek. A munka türelmet igényel, de a befektetett energia busásan megtérül.

Kerti öntöző a lehető legegyszerűbb kivitelben.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: 
ladnydom.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cserjemetszési egyszeregy

Nem mindegy, hogy melyik cserjét mikor metsszük. Ha rossz időpontot választunk, éppen azokat a virágrügyeket távolítjuk el a bokorról, ami a díszét adja. A cserjék és évelők metszésével kapcsolatos tudnivalókat Bori Krisztián Gábor, a Borostyán Faiskola munkatársa foglalta össze a Specialmix Kertészeti Kft. gödöllői szakmai napján.

Látszólag ok nélkül pusztulnak az észak-amerikai almafák

Hat évvel ezelőtt kellemetlen meglepetést érte Kari Peter növényorvost, aki egy pennsylvaniai almaültetvényen vizsgálódott. A fiatal almafák igen gyorsan pusztultak. Elsőre valamilyen kórokozóra gyanakodott, azonban a kémiai kezelések nem vezettek eredményre. A következő évre pedig USA és Kanada szerte az ültetvények 80 százalékáról jelentettek fapusztulást.

Klímaváltozás és betegségek: növekvő kockázat?

A klímaváltozás tényével vitába lehet szállni, de nemigen érdemes. Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy az időjárás változékonysága minden korábbi mértéken túlmutat. A híradások gyakran szólnak a természeti erők által okozott jelentős anyagi veszteségekről – de mi a helyzet a csendes hadviselőkkel, a kórokozókkal? A megváltozott időjárás hogyan befolyásolja a növényi betegségeket?

Hogy ne legyen tripszes a paprika

A hazai paprikatermesztésben már több mint 20 éve bevált gyakorlat a biológiai növényvédelem. A kertészetek többségében betelepített Amblyseius swirskii ragadozó atkák, Orius ragadozó poloskák és Aphidius fürkészek mellett lehet-e más módszerrel javítani a biológiai növényvédelem hatékonyságát? A válasz igen.

Tovább bővült az agrárium

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2018-ban is folytatódott, értéke 2720 milliárd forint volt. Ehhez mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés hozzájárult. A mezőgazdasági kibocsátás változatlan áron 3,6 százalékkal emelkedett, A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

Öregedő szőlőoltványosok

„Hazánkban 100-110 szőlő oltványiskola, s öregedő oltványosok jellemzik a szakmát”- hangzott el Keszthelyen, a szőlő szaporítóanyag előállítást és a szőlőtermesztés növényvédelmi kérdéseit zászlajára tűző tanácskozáson.

Kalandra fel! Várnak a vidéki élet szépségei

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által indított „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomagban a „Vesd bele magad!” projekt első szakasza lezárult. Ezzel egyidejűleg a programcsalád második tagjaként kezdetét vette a „Vidéki Kaland” a március 21-én az AGRYA által szervezett budapesti sajtótájékoztatón.

Segítség a természetből

A biológiai alapú növényvédelem olyan természetbarát módszer, amivel csökkenthető a környezet és a fogyasztók vegyszerterhelése, ugyanakkor a termesztők számára is megnyugvást hoz, ha néhány károsítót kémiai növényvédelem nélkül tud kiiktatni. A mind szigorúbb szermaradék-határértékek miatt mind többek figyelme fordul az ilyen módszerek felé.

Nagy-Somló a bio útra lép - az ÖMKi oktatással segíti az átállást

Magyarország legkisebb történelmi borvidéke márciustól többek között az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közreműködésével tér át ökológiai művelésre.A folyamat eredményeként Magyarország olyan történelmi borvidékkel gazdagodik, amelyen itthon úttörő módon egységesen ökológiai módon termelnek borszőlőt.