Back to top

Az ezerarcú PET-palack

A kiürült és kidobott PET-palackok gyorsan feltöltik a hulladéklerakókat, és biológiai lebomlásuk több mint 400 év. Ugyanakkor hálás anyagok az újrahasznosításhoz. Művészek, tervezők és ékszerészek érdeklődését is gyakran felkelti. Nem csoda, hiszen könnyen hozzáférhető, olcsó és ellenáll a károsodásnak, és ránézésre olyan, mint az üveg.

 

Semmi akadálya a hogy egy teraszt függőleges PET palack kerttel vegyünk körbe. Ehhez a kivitelhez jó néhány üres flakonra lesz szükségünk.

Egyszerű ötlet a mini üvegházak készítésére, a hidegre érzékeny növények számára. A védendő példányok számára levágjuk a a palack alját, és így fedjük le. Az ilyen védőburkolatok az ablakpárkányon is remekül működnek a magvak csíráztatásakor.

Ehhez a telepítéshez az egész flakont felhasználjuk. Félbevágjuk, az alsó rész víztartályként, míg a felső virágcserépként funkcionál. A zárókupakon szükség lesz egy lyukra amin keresztül a víz felszívódhat a föld kiszáradása előtt.

Hirtelen szükség van egy virágcserépre? Palackból azonnal készíthetünk egyet. Eltávolítjuk a címkét és a tetejét, majd behelyezzük a virágföldet a növényekkel.

Egyszerű módja a hagyma ültetésének. Egy 5 literes palackba tegyünk rétegesen virágföldet és hagymafejeket a flakon kilyukasztott fala mellé. A szükséges vízmennyiséget a palack tetején pótolhatjuk.

Madáretető. Az üres és kupak nélküli palackot megtöltjük magvakkal, és fejjel lefelé fordítva egy doboz felé helyezzük.

Egy kis és egy nagy ásványvizes palack kombinációjával szabályos ételbárt készíthetünk a madarak számára.

Az üdítős flakonok nagyszerű építőanyagok. Üvegházat készíthetünk belőlük, ahol a palackok falát faszerkezethez rögzítjük ragaszással, vagy kötözéssel. Sikeresen helyettesítik a melegházakban használt fóliát illetve üveglapokat. Nagy fényáteresztő és hő visszatartó képességűek.

Egyszerű, de nagyszerű ötlet a félbe vágott palack, melynek az alsó része a víztároló, a fölső pedig a növény a virágfölddel.

 

Ha a kertben lévő talaj nem túl termékeny, ültetvényt hozhatunk létre a képen látható módon.

 

Egynémely növénynek több hőre van szüksége a növekedéshez, mint a többinek. Számukra mini üvegházat készíthetünk a flakon tetejéből.

 

Ez az „automatikus” madáretető egy flakonból és két fakanálból készült.

Ha nagy ablak, vagy üvegezett felületünk van, és nincs ötletünk a kihasználására, akkor készítsünk függőkertet palackokból.  

 

Ezermesterek akár ilyen melegházat is készíthetnek. A munka türelmet igényel, de a befektetett energia busásan megtérül.

Kerti öntöző a lehető legegyszerűbb kivitelben.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: 
ladnydom.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert a szobában

A télikert a lakóházak szerves részeként a zöld élményét adja akkor is, amikor odakint kevés a lomb és a szín. Akkor érezzük igazán a harmóniáját, ha kialakítása, a benne lévő növények alakja, színvilága és elhelyezkedése a lakás stílusához igazodik. Kényelmünket, feltöltődésünket szolgálja ez a zöld tér, ezért több, mint a fagyérzékeny növények téli tárolási helye.

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

A szaharai szél kiszárítja a kakaóültetvényeket

A harmattan, a forró, száraz, nyugat-afrikai passzátszél idén jelentős szárazsággal és minimális csapadékkal érkezett a világ legnagyobb kakatermelő országába, Elefántcsontpartba. Ha a következő héten is folytatódik az aszály, az veszélyeztetheti az idei termést.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

A fotoszintézis „felturbózása”

Amerikai kutatók a fotoszintézis felerősítéséhez genetikailag módosítottak növényeket abban bízva, hogy ez a módszer egyszer majd javítja az élelmiszernövények hozamát.

A földeken fog megrohadni a termés Skóciában

Az Egyesült Királyság mezőgazdaságának 60-70 ezer szezonális vendégmunkásra van szüksége, akik egy „no-deal” Brexit után egy csapásra eltűnhetnek a szigetországból. A skót farmerek szakszervezete katasztrofális munkaerőhiánytól tart.

A lebomló fürttartót is díjazták a franciák

Január közepén már 33. alkalommal nyitotta meg kapuit a SIVAL nemzetközi növénytermesztési kiállítás Angers-ban. A több mint 3 hektáros pavilonokban 640 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ahogyan minden évben, most is nagy hangsúlyt helyeztek a rendezők az innovatív megoldások bemutatására, különösen a környezetet, felhasználókat kímélő újításokra.

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.