Back to top

A kajszit is megütheti a guta

A kajszi, más néven sárgabarack rendszeres növényvédelmére a házikertekben általában igen kevés figyelmet fordítanak. Mivel fagyérzékeny faj, a termesztésére a védettebb, zárt udvarok, kertek a legalkalmasabbak. Tekintsük most át a legfontosabb kórokozóit.

A kórokozók elleni védekezést elsősorban az apiognomóniás levélfoltosság, a csonthéjasok moníliája, a kajszibarackfa gutaütése, a kajszi sztigminás levéllyukacsosodása és a ventúriás varasodása ellen kell folytatni.

Apiognomóniás levélfoltosság betegség a kajszi levelén
Apiognomóniás levélfoltosság betegség a kajszi levelén
A kajszi apiognomóniás levélfoltossága korai lombhullást okoz, ami ha a gyümölcsérés előtt következik be, akár 40-50 százalékos gyümölcshullást is előidézhet, a többi gyümölcs pedig kényszerérett lesz. Emellett károsan befolyásolja a termőrügy-differenciálódást is. Csak rendszeres megelőző védekezéssel hárítható el a kártétele.

A fertőzés következtében a leveleken a levélcsúcstól kiindulóan szabálytalan, változó nagyságú sárgászöld, majd halványbarnára színeződő, elhaló foltok alakulnak ki.

Később a foltok beszáradnak, a levelek gyakran besodródnak és tömegesen, idő előtt lehullanak. A csapadékos, nedves meleg időjárás erős fertőzési hullámot indíthat el.

A fertőzési források a levelek, ahol a kórokozó ivaros termőtestekkel, az ún. peritéciumokkal telel át. A peritéciumokban az aszkospórák tavaszra alakulnak ki, kiszóródásuk általában április közepén kezdődik és június közepéig tart.

A házikertekben a lehullott lombon keletkező gombaképletek elpusztítására elég lehet a lomb alapos összegyűjtése, elégetése vagy mély beásása a talajba.

A csonthéjasok moníliája gyümölcsrothadást is okozhat
A csonthéjasok moníliája gyümölcsrothadást is okozhat
A peritéciumok kialakulásának megakadályozására ősszel, lombhullás idején lombfertőtlenítést is végezhetünk. A betegség ellen tenyészidőszakban a permetezéseket sziromhullás után április közepén kell megkezdeni, és június közepéig folyamatosan, 10-15 naponként kell permetezni.

A csonthéjasok moníliája valamennyi csonthéjas gyümölcsön károsíthat, kártétele a meggyen és a kajszin a leggyakoribb. Virághervadást, hajtásszáradást, gyümölcsrothadást okozhat, de súlyos fertőzést esetén az idősebb ágrészek, termőnyársak is elpusztulhatnak. A moníliás virág- és hajtáspusztulás ellen a kórokozó meglehetősen gyakori előfordulása miatt rendszeres, célzott védekezésre van szükség, ami a kajszi védelmének fontos része. A virágfertőzés megakadályozása érdekében a virágzás kezdetén és végén kell permetezni gombaölő szerekkel.

Gutaütésnél az egész fa vagy egy-egy koronarész hirtelen elhal
Gutaütésnél az egész fa vagy egy-egy koronarész hirtelen elhal

A moníliás gyümölcsrothadás viszont a sebzést kiváltó kártevő állatok, elsősorban a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly elleni védekezéssel hárítható el. Jégverés után is végezzünk haladéktalanul megelőző kezelést!

A kajszi gutaütése az egyik legjellegzetesebb és talán legismertebb károsodása a kajszinak, amely az egész fa vagy egy-egy koronarész hirtelen elhalásával jár. S bár a betegség nem kapcsolható egy meghatározott kórokozóhoz sem, a kutatások alapján a gutaütés kialakulására elsősorban a Pseudomonas syringae baktériumfaj és a Cytospora cincta gombafaj a felelős.

A gutaütése ellen hatékony vegyszeres védekezés még nem ismert, ezért más védekezési lehetőségeket kell alkalmazni, illetve néhány agrotechnikai szabályt betartani. Nem szabad a fákat a téli hónapokban metszeni, amikor a legfogékonyabbak a fertőzésre. A kajszifákat ezért lehetőleg július végén, augusztus elején metsszük.

A zöldessárgás, később olajzöld, szürkés színű varas foltok a kajszin a ventúrás gyümölcsvarasodás jelei.
A zöldessárgás, később olajzöld, szürkés színű varas foltok a kajszin a ventúrás gyümölcsvarasodás jelei.

Fontos, hogy a fáinkat óvjuk meg a különböző sérülésektől is. Az egyes károsítók (ágelhalás, kéregmoly stb.) elleni szakszerű és eredményes védekezés a gutaütés előfordulásának valószínűségét is csökkenti, de nem zárja ki teljesen.

A kajszin a ventúriás (korábban mega-kladospóriumos) gyümölcsvarasodás is gyakran károsít. A betegség az enyhe teleket követő esősebb tavaszokon lép fel nagyobb mértékben. A fertőzés hatására a kajszi termésén az almavarasodáshoz hasonló, kezdetben zöldessárga, később olajzöld, szürkés színű varas foltok keletkeznek. Felületük repedezik és pikkelyes kinézetű lesz. A gyümölcs töppedt és lehullik.

Tudta?

A házikertekben gyakran megfigyelhető a fiatal, zöld kajszigyümölcsök korai lehullása. Ha az összetöppedt, lehullott gyümölcsöt kettévágjuk, akkor azt látjuk, hogy csonthéj hiányzik, a mag pedig összetöppedt. A tünetet a sziromhullás utáni fagypont alatti hőmérséklet okozza.

Fertőzési források a vesszők, ahol a kórokozó a foltokban gombafonalakkal (micéliummal) telel át.

Az első tünetek a kajszin és az őszibarackon júniusban jelennek meg. Gazdanövényei még az őszibarack, a mandula, a szilva és a ringló. A fertőzések megelőzésére megfelelő metszéssel laza koronaformát alakítsunk ki, amely eső után vagy a reggeli harmattól könnyen megszárad. A kórokozó elleni hatásos védekezés érdekében a kajszifákat április végétől, a sziromhullást követően 10-14 naponként kezelni kell a hatásos növényvédő szerekkel.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2018/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert a szobában

A télikert a lakóházak szerves részeként a zöld élményét adja akkor is, amikor odakint kevés a lomb és a szín. Akkor érezzük igazán a harmóniáját, ha kialakítása, a benne lévő növények alakja, színvilága és elhelyezkedése a lakás stílusához igazodik. Kényelmünket, feltöltődésünket szolgálja ez a zöld tér, ezért több, mint a fagyérzékeny növények téli tárolási helye.

Csonthéjba zárt egészség

Ki ne szeretne karcsú alakot, szép és egészséges hajat, selymes tapintású, rugalmas bőrt és friss memóriát? A csipszek, édességek és egyéb „rágcsák” helyett fogyasszanak dióféléket és olajos magvakat. Hogy melyek felelnek meg a legjobban a fent vázolt céloknak?

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

Átláthatóbbá válhat a peszticidek uniós engedélyezési eljárása

A növényvédő szerek (peszticidek) uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tévő tervet szavazott meg az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Házikertünk egyik kedvenc növénye a szőlő, amely csak rendszeresen trágyázott, jó minőségű talajban képes évente megfelelő mennyiségű és minőségű, jóízű termést adni. A szőlőben a tápanyag-utánpótlást szeptembertől március végéig terjedő időszakban érdemes elvégezni.