Back to top

Almavédelem poszméhekkel?

A növényvédelemben mind nagyobb gond lehet a tűzelhalás elleni védekezés, mert a melegedő időjárás miatt másodvirágzásra lehet számítani az almánál, amikor nagyobb a fertőzés veszélye, mint tavasszal. Belga kutatók kísérleteztek azzal, hogy poszméhekkel juttassanak antagonista élesztőgombát az alma és körte virágaira, amivel meg lehet előzni a tűzelhalás fertőzését.

Belgiumban általános gyakorlat a foszetil-alumínium és a laminarin (ezek a növény ellenálló képességét fokozzák), valamint réz permetezés az Erwinia amylovora baktérium ellen. Használják az Aureobasidim pullulans élesztőgombát (Blossom Protect) is, de azt legalább 2-3 alkalommal kell kijuttatni virágzás közben, hogy minden nyíló virágon megtelepedjen a gomba és kiszorítsa a kórokozót.

A poszméhes kijuttatás előnye az lenne, hogy miközben virágport és nektárt gyűjtenek a virágokról, a testükön hurcolt hasznos mikrobákat pontosan a porzókra és bibére juttatnák, ahol a kórokozó is bejut a növénybe.

Ráadásul a poszméhek hidegben, szeles időben és jégháló alatt is röpülnek, a háziméhektől eltérően.

Virágzó almaültetvény
Fotó: Horváth Csilla
A kísérletekben először fölmérték belgiumi alma, és körteültetvényben a virágokon jelenlevő mikrobákat: kiderült, hogy körtén sokkal többféle él belőlük, mint almán. Ez azért érdekes, mert az eddig azonosított antagonista baktériumok és gombák alapvetően nem a virágokon élnek, sokkal hatékonyabb lenne onnan származó mikrobát bevetni az Erwinia ellen. Kipróbálták a Aureobasidium pullulans mellett a Bacillus subtilis, a Pantoea agglomerans, valamint egy új Paenibacillus sp. törzset is.

Az első eredmények alapján megállapították, hogy a baktériumokat jobban képesek szállítani a poszméhek, mint az élesztőgombát, de nem elég gyakori, hatékony viráglátogatók ahhoz, hogy megvédjék az ültetvényt a fertőzéstől. 

Üvegházban először a kiválasztott mikrobával kezelték a Conference körtefajta virágait, majd 24 óra elteltével mesterségesen fertőzték a kórokozóval. Mindegyik mikroba megtelepedett a bibén, legnagyobb számban a Pantoea agglomerans, és a kolonizáció nagyságrendjének különbségétől függetlenül mindegyik kiszorította a kórokozót. A legjobb eredményt a por formájában kijuttatott Aureobasidium pullulans adta, a következő a Bacillus subtilis, majd a citromsavas oldatként adagolt élesztőgomba, végül a Pantoea agglomerans következett, de a kezeletlen kontrollhoz képest minden eredmény megbízható volt.

 

Forrás: 
kp.eufrin.eu/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csonthéjba zárt egészség

Ki ne szeretne karcsú alakot, szép és egészséges hajat, selymes tapintású, rugalmas bőrt és friss memóriát? A csipszek, édességek és egyéb „rágcsák” helyett fogyasszanak dióféléket és olajos magvakat. Hogy melyek felelnek meg a legjobban a fent vázolt céloknak?

1,5 millió méhcsalád mandulán

Januári méhészhírek a nagyvilágból: A méhállomány fele mandulán; Méhtolvajt bírságoltak Németországban (Neckarsulm); Kis kaptárbogár elleni stratégiaváltás Dél-Olaszországban?

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

„Vidéki élet, fiatalok vidéken”

Az AGRYA – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége tevékenységében az agrár szakmai érdekképviselet mellett kiemelkedően fontos a gazdák munkájának és a vidéki életformának a bemutatása, népszerűsítése. 2019-ben egy három pályázatból álló programcsomagot indít útjára, melynek legfőbb szempontja az agrárvilág bemutatása és a mezőgazdasági munka megkedveltetése a fiatal generációval.

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

A fotoszintézis „felturbózása”

Amerikai kutatók a fotoszintézis felerősítéséhez genetikailag módosítottak növényeket abban bízva, hogy ez a módszer egyszer majd javítja az élelmiszernövények hozamát.