Az USA különféle tehéncsoportokból származó, évtizedes termelési feljegyzések elemzése után a Penn State University kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a tejelő tehenek által termelt tej mennyiségét és összetételét inkább a belső, éves biológiai ritmus irányítja, és nem az olyan környezeti tényezők, mint a hő és a páratartalom. A kutatók ismétlődő ciklusok igazolására használt statisztikai módszerrel mutatták ki a tejhozam, a tej zsír- és fehérjekoncentráció éves ritmusát.
Az Agricultural Marketing Service hivataltól a tej összetételéről kapott 2000–2015. évi országos adatokat és 2002–2011 között 1684 tehénről, 11 pennsylvaniai farmokon élő tehenekről gyűjtött feljegyzéseket elemezték.
Ami a legfontosabb, a tejtermelés, zsír- és fehérjekoncentráció éves ritmusa régiótól függetlenül, konzisztensen előfordult. Így, bármilyen változás a napi megvilágításban befolyásolja ezeket a ritmusokat, hasonlóan ahhoz, ahogy a fotoperiódus a vadvilágban is elindít különféle éves ritmusokat, például az olyan rendszeres biológiai viselkedési formákat, mint a téli álom, a szaporodás és a vándorlás.