0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A legkülönfélébb módon „élnek” tovább a karácsonyfák az újévben

Az elmúlt napokban tömegével „kerültek utcára” a karácsonyfák, azonban nincs miért aggódni: a fenyőfák egyebek közt tüzelőanyagként vagy éppen talajtakaróként hasznosulnak hamarosan. Idén rendkívül népszerűek voltak ugyanakkor a „kölcsönözhető” cserepes fenyők is.

Az újév első hetei amellett, hogy alkalmat adhatnak az új tervek és célok kitűzésére, az idő gyors múlását is kiválóan mutatják: mintha csak most kezdődött volna a karácsonyi ünnepi időszak, amelynek végét a többség számára vízkereszt napja jelentette. Ekkor kerültek le a díszek a legtöbb karácsonyfáról, amelyek sorsa ezt követően igencsak változatos képet mutat, az esetek többségében azonban elmondható, hogy fontos szerep jut a fáknak ezután is.

Budapesten az elmúlt napokban kezdték begyűjteni a kidobott fenyőfákat a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit (FKF) Zrt. munkatársai, akiknek a tervek szerint körülbelül másfél hónap alatt mintegy 500 ezer fa elszállításáról kell majd gondoskodniuk.

A lakosoknak a fák kihelyezésére két lehetőségük van: kitehetik azokat a szeméttárolók mellé, illetve elvihetik a főváros 250 gyűjtőpontjának egyikébe is. A fák egyébként mindkét esetben a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiban végzik tüzelőanyagként. A magas gyantatartalmú fenyők elégetése több tízezer budapesti háztartás számára biztosít fűtési gőzt és villamos áramot. E megoldás persze nem precedens nélküli, hiszen például Pécsett is bevett szokás, hogy a begyűjtött fenyőfákat a város hőerőművében égetik el, hozzájárulva ezzel mintegy 31 500 pécsi lakás távfűtéséhez.

Az elmúlt évek karácsonyfákkal összefüggő tendenciái ugyanakkor azt is mutatják, hogy egyre többen visznek haza az ünnepekre élő fenyőfát. Ezt az igényt elégíti ki – egyúttal pedig ösztönöz is rá – például az Oázis Kertészet is. A náluk vásárolt cserepes fenyő ugyanis visszavihető, a fa árának fele pedig levásárolható. Boross Dávid ügyvezető lapunknak elmondta, bő húsz esztendeje, elsősorban környezettudatossági okokból indították e kezdeményezést.

„Kezdetben pár tucat cserepes fenyőt adtunk el, manapság azonban már több ezret” – mondta a cégvezető, hozzátéve, hogy az 1 méter körüli fák a legnépszerűbbek a vásárlók körében.

Az ilyen méretű fáknak ugyanis 25-30 kilogrammos földlabdájuk van, s ezeket még viszonylag könnyen haza tudják vinni a vevők. Boross Dávid hozzátette, ezeknek a fáknak Budapesten a 70-80%-át, vidéken pedig a 20-30%-át viszik vissza a vásárlók, ami az ültetésre alkalmas lakóhelyek arányát mutatja.

S ha már ültetés: Szegeden a kidobott fenyőfákat – nagyjából 30 tonnányit – a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai a város komposztáló üzemébe szállítják, ahol

mulcsot készítenek belőlük, amelyet aztán például köztereken és parkokban, ösvényeknél, illetve virágágyásoknál hasznosítanak.

Mindezeken felül több helyen hagyomány, hogy a fákat összegyűjtik, felaprítják, majd pedig rászorulóknak vagy közintézményeknek juttatják el tüzelőanyagként. Végezetül fontos megjegyezni, hogy a fenyőfák nem megfelelő helyre történő kidobása illegális hulladéklerakásnak számít – úgy a városban, mint például az erőszélen is.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság