0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sűrű hónap az élelmiszeriparban: fontos határidők!

Év elején több teendőjük is van az élelmiszeripari szereplőknek. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét 2019. január 31-ig kell befizetni. A tejpiaci szereplőknek havi adatokat kell elektronikus úton a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak megküldeni. Ráadásul a NAV munkatársai több megyében is helyszíni ellenőrzéseket végeznek.

A 2008. évi XLVI. törvény alapján a felügyeleti díj mértéke egységesen az előző naptári év bevételének 0,1%-a. A bevallás alapján megállapított összeg második részletét 2019. január 31-ig kell befizetniük az érintetteknek – hívja fel a figyelmet a nak.hu.

A tejpiaci szereplőknek a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál működő piaci jelentéstételi kötelezettségről szóló piacszervezési intézkedés kiterjesztéséről szóló 8/2017. (III. 2.) FM rendeletben (a továbbiakban: Rendelet) meghatározottak szerint

a feldolgozók, a nagykereskedelemmel foglalkozó tejágazati szereplők és tejtermelők esetében havi, tejkereskedők esetében háromhavi rendszerességgel havi adatokat kell elektronikus úton a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács honlapján közzétett címre, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig megküldeni.

A tejpiaci jelentés sablonjai, illetve a jelentéssel kapcsolatos minden információ megtalálható a http://portal.nebih.gov.hu honlapon, illetve a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács honlapján (www.tejtermek.hu is, továbbá személyes tájékoztatás is elérhető a tejpiacijelentes@nebih.gov.hu e-mail címen, és a +36 1/336-94-73 telefonszámon.

Kisvállalkozók esetében az adóelőleg megállapítási, bevallási és fizetési kötelezettségnek negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 20-áig kell eleget tenni, többek között ez is olvasható a kisvállalati adó 2019.01.01-től érvényes szabályairól szóló kiadványban.

Érdemes megfelelően folytatni a szabályszerű nyugta- és számlaadást is, ugyanis a NAV munkatársai több megyében is helyszíni ellenőrzéseket végeznek,

valamint a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága januárban a 2. héten azokat az üzleteket ellenőrzi, ahol az online pénztárgépek nem kommunikálnak a NAV szerverével.

Forrás: nak.hu