0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csak szakszerű tárolással nyújtható a hagymaszezon

Elsősorban a korszerű tárolók hiánya az oka, hogy nem tudjuk egész évben magyar hagymával ellátni a belföldi piacot. A tárolás kockázatairól Dorcsinecz Balázs, a Dombegyházi EURO Tész Kft. ügyvezetője beszélt a FruitVeB és a ZFW Hortiservice Kft. kecskeméti hagymatermesztési szakmai napján.

A hagymát leggyakrabban ömlesztve (szellőztetéssel), illetve Békéscsaba környékén konténerekben, de szellőztetés nélkül tárolják. Ezeknél korszerűbb megoldás a szívó-, illetve nyomólevegős konténeres technika.

A déli országokban arra törekszenek, hogy gyorsan, 5-10 nap alatt 4-5 °C-ra hűtsék a hagymát, 30-35 °C-os külső hőmérsékletnél azonban ez igen drága. A holland rendszerű tárolók sokkal gazdaságosabbak, de nagyobb figyelmet is igényelnek. Elsősorban a külső hidegebb levegőt hasznosítják, azzal hűtik le fokozatosan a hagymát. A hűtőegységek inkább csak arra szolgálnak, hogy február után, kitavaszodáskor is megőrizzék a betárolt hagyma minőségét. Ha becsukják az ablakot, akkor a benti levegőt keringtetik a konténerek közt, ha kinyitják, akkor a kinti levegő beengedésével csökkentik az áramló levegő hőmérsékletét. (A külső hőmérséklet és páratartalom alapján döntenek a termelők, hogy kinyitják-e az ablakot.)

Nagyon fontos, hogy a betárolt hagymát minél hamarabb leszárítsuk, ezért lehet szükség a fűtőegység használatára csapadékos, párás időben nyáron is, különben nagy a kockázata a gombás, baktériumos fertőzések fölerősödésének.

A tároló és a tárolt áru hőmérséklete nem azonos, ezért több helyen kell elhelyezni hőmérőt a tárolóban. Ha 3 °C-nál nagyobb a hőmérsékletkülönbség a teremben/csatornában és a hagyma közelében, akkor már számíthatunk párakicsapódásra, az pedig melegágya egyes tárolási betegségeknek. De a túlszárítás sem előnyös. Arra is figyeljünk, nehogy megfagyjon a hagyma a beengedett külső levegőtől, a mínusz 5 °C-os levegő ugyanis már okozhat fagykárt, ha nem kapcsoljuk be a fűtést.

Amíg páratartalom-mérőből elegendő egyet elhelyezni a konténeres hagyma tetején, hőmérőből tegyünk ki jó néhányat, mert a hőmérséklet attól is függ, hogy mikor tárolták be a hagymát. Az lenne az ideális, ha mindenütt egy szintre tudnánk hozni a hőmérsékletet, különben esetleg túlszárítjuk a korábban betárolt termést. Kisebb egységekből álló tárolóban, valamint konténeres tárolásnál ez könnyebben megvalósítható, hiszen a konténerek közti csatornák lezárhatók, ha ott már nem kell tovább szárítani a hagymát.

A szakirodalom szerint a hagymatároláshoz 60-70 százalékos páratartalom és 0-1 °C hőmérséklet a legmegfelelőbb. Csírázásgátlóval kezelt hagymánál a hőmérséklet elérheti a 4-5 °C-ot.

A 0-1 °C-on hosszan tárolt hagymát nem szabad azonnal csomagolni, előtte vissza kell melegíteni szobahőmérsékletre, vagy legalább 5-10 °C-ra, mert a hideg hagymán a mechanikai sérülések üvegesedést okozhatnak.

A melegítés során azonban ügyeljünk, nehogy hirtelen túlszárítsuk a fejeket, különben megreped, leesik a külső páncélréteg, hangsúlyozta Dorcsinecz Balázs.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet