Back to top

Csak szakszerű tárolással nyújtható a hagymaszezon

Elsősorban a korszerű tárolók hiánya az oka, hogy nem tudjuk egész évben magyar hagymával ellátni a belföldi piacot. A tárolás kockázatairól Dorcsinecz Balázs, a Dombegyházi EURO Tész Kft. ügyvezetője beszélt a FruitVeB és a ZFW Hortiservice Kft. kecskeméti hagymatermesztési szakmai napján.

A hagymát leggyakrabban ömlesztve (szellőztetéssel), illetve Békéscsaba környékén konténerekben, de szellőztetés nélkül tárolják. Ezeknél korszerűbb megoldás a szívó-, illetve nyomólevegős konténeres technika.

A déli országokban arra törekszenek, hogy gyorsan, 5-10 nap alatt 4-5 °C-ra hűtsék a hagymát, 30-35 °C-os külső hőmérsékletnél azonban ez igen drága. A holland rendszerű tárolók sokkal gazdaságosabbak, de nagyobb figyelmet is igényelnek. Elsősorban a külső hidegebb levegőt hasznosítják, azzal hűtik le fokozatosan a hagymát. A hűtőegységek inkább csak arra szolgálnak, hogy február után, kitavaszodáskor is megőrizzék a betárolt hagyma minőségét. Ha becsukják az ablakot, akkor a benti levegőt keringtetik a konténerek közt, ha kinyitják, akkor a kinti levegő beengedésével csökkentik az áramló levegő hőmérsékletét. (A külső hőmérséklet és páratartalom alapján döntenek a termelők, hogy kinyitják-e az ablakot.)

Nagyon fontos, hogy a betárolt hagymát minél hamarabb leszárítsuk, ezért lehet szükség a fűtőegység használatára csapadékos, párás időben nyáron is, különben nagy a kockázata a gombás, baktériumos fertőzések fölerősödésének.

A tároló és a tárolt áru hőmérséklete nem azonos, ezért több helyen kell elhelyezni hőmérőt a tárolóban. Ha 3 °C-nál nagyobb a hőmérsékletkülönbség a teremben/csatornában és a hagyma közelében, akkor már számíthatunk párakicsapódásra, az pedig melegágya egyes tárolási betegségeknek. De a túlszárítás sem előnyös. Arra is figyeljünk, nehogy megfagyjon a hagyma a beengedett külső levegőtől, a mínusz 5 °C-os levegő ugyanis már okozhat fagykárt, ha nem kapcsoljuk be a fűtést.

Amíg páratartalom-mérőből elegendő egyet elhelyezni a konténeres hagyma tetején, hőmérőből tegyünk ki jó néhányat, mert a hőmérséklet attól is függ, hogy mikor tárolták be a hagymát. Az lenne az ideális, ha mindenütt egy szintre tudnánk hozni a hőmérsékletet, különben esetleg túlszárítjuk a korábban betárolt termést. Kisebb egységekből álló tárolóban, valamint konténeres tárolásnál ez könnyebben megvalósítható, hiszen a konténerek közti csatornák lezárhatók, ha ott már nem kell tovább szárítani a hagymát.

A szakirodalom szerint a hagymatároláshoz 60-70 százalékos páratartalom és 0-1 °C hőmérséklet a legmegfelelőbb. Csírázásgátlóval kezelt hagymánál a hőmérséklet elérheti a 4-5 °C-ot.

A 0-1 °C-on hosszan tárolt hagymát nem szabad azonnal csomagolni, előtte vissza kell melegíteni szobahőmérsékletre, vagy legalább 5-10 °C-ra, mert a hideg hagymán a mechanikai sérülések üvegesedést okozhatnak.

A melegítés során azonban ügyeljünk, nehogy hirtelen túlszárítsuk a fejeket, különben megreped, leesik a külső páncélréteg, hangsúlyozta Dorcsinecz Balázs.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert a szobában

A télikert a lakóházak szerves részeként a zöld élményét adja akkor is, amikor odakint kevés a lomb és a szín. Akkor érezzük igazán a harmóniáját, ha kialakítása, a benne lévő növények alakja, színvilága és elhelyezkedése a lakás stílusához igazodik. Kényelmünket, feltöltődésünket szolgálja ez a zöld tér, ezért több, mint a fagyérzékeny növények téli tárolási helye.

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

A szaharai szél kiszárítja a kakaóültetvényeket

A harmattan, a forró, száraz, nyugat-afrikai passzátszél idén jelentős szárazsággal és minimális csapadékkal érkezett a világ legnagyobb kakatermelő országába, Elefántcsontpartba. Ha a következő héten is folytatódik az aszály, az veszélyeztetheti az idei termést.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

A fotoszintézis „felturbózása”

Amerikai kutatók a fotoszintézis felerősítéséhez genetikailag módosítottak növényeket abban bízva, hogy ez a módszer egyszer majd javítja az élelmiszernövények hozamát.

A földeken fog megrohadni a termés Skóciában

Az Egyesült Királyság mezőgazdaságának 60-70 ezer szezonális vendégmunkásra van szüksége, akik egy „no-deal” Brexit után egy csapásra eltűnhetnek a szigetországból. A skót farmerek szakszervezete katasztrofális munkaerőhiánytól tart.

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.