Back to top

Drónok segítik a megporzást

Tavaly a méhek munkáját egy drón is segítette az USA New York államában a 150 hektáros Beak and Skiff almáskertben. Peter Fleckenstein, a cég friss gyümölcs értékesítéssel foglalkozó ügyvezetője talált rá arra a start-up cégre a közeli Syracuse-ban, amelyik mandulában kísérletezett drónos megporzással.

A méheknek azért van szükségük az apró repülő szerkezetek segítségére, mert New York államban az almavirágzáskor gyakran változékony az időjárás. Májusban előfordul, hogy egy hétig 24-27 °C meleg van, aztán hirtelen 4 °C-ra csökken a hőmérséklet és esni kezd az eső. Olyankor a megporzás nem megfelelő.

Amikor az ügyvezető meghallotta, hogy a Dropcopter cég kísérletezni kezdett mandulában, azonnal fölmerült benne a gondolat, hogy nekik is érdemes lenne kipróbálni a módszert. A drónos megporzásra akkor van szükség, amikor a méhek valamilyen oknál fogva nem repülnek. A Kaliforniában alapított Dropcopter cég 2015-ben kezdett foglalkozni a mandulaültetvények drónos megporzásával a természetes eljárás kiegészítőjeként. Tavaly a mandula mellett cseresznyében is kísérletezni kezdtek egy 150 hektáros ültetvényben.

Fotó: Dropcopter
A cég szabadalmazott eszköze meghatározott mennyiségű pollent szór ki közvetlenül a fák koronájába.

Egy drón óránként 20 hektárt képes lefedni és éjszaka is dolgozhat, amikor a méhek nem repülnek, bár a virágok nyitva vannak. Előre programozott térkép alapján repül a drón az ültetvény fölött olyan sebességgel, amit optimálisnak tartanak a pollen kiszórásához az időjárás függvényében. Az eddigi eredmények szerint, az időjárástól és a kultúrától függően 25-60 százalékkal javult a megtermékenyülés mandulában és cseresznyében.

Almában nem cél, hogy minden virág megtermékenyüljön, mert félő, hogy akkor a ritkítási költségek lesznek rendkívül magasak.

A Beak and Skiff cégnél cideralma termesztés az egyik fő terület, saját feldolgozójukban pedig az 1911 márkájú cidert készítik. Az ital a cég alapításának évéről kapta a nevét. Frisspiacra Gala, Honeycrisp és Fuji fajtákat termesztenek, de megtalálható még ültetvényeikben az Empire, a McIntosh és a Cortland is, amelyeket az alapítás óta termesztenek. Az új telepítések már körülbelül 1 x 4 méter térállásúak. Ezekben az almásokban 2018-ban próbálták ki a drónt, de nem lehetett megállapítani, mennyit adott hozzá a méhek munkájához, mert ragyogó volt az idő, a megporzás tökéletes lett.

Éppen ezért jövőre egy elkülönített, takart ültetvényrészben következik az újabb próba, mert Peter Fleckenstein szerint minden új módszer figyelmet érdemel, ami javíthatja vagy hatékonyabbá teheti a termesztést.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Good Fruit Grower

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Dutra-találkozó lesz Komáromban

Az egykor Kispesten gyártott Dutra rakodók és traktorok rajongói tartanak találkozót szombaton a komáromi Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

„Vidéki élet, fiatalok vidéken”

Az AGRYA – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége tevékenységében az agrár szakmai érdekképviselet mellett kiemelkedően fontos a gazdák munkájának és a vidéki életformának a bemutatása, népszerűsítése. 2019-ben egy három pályázatból álló programcsomagot indít útjára, melynek legfőbb szempontja az agrárvilág bemutatása és a mezőgazdasági munka megkedveltetése a fiatal generációval.

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

Péntektől vámot kell fizetni az egyik rizsfajta behozatalánál

A Kambodzsából és Mianmarból származó indica rizs uniós behozatala jelentősen megemelkedett, gazdasági károkat okozva az európai termelőknek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy behozatali vámokat ír elő az érintett rizsfajtára - közölte az uniós bizottság szerdán.

A lebomló fürttartót is díjazták a franciák

Január közepén már 33. alkalommal nyitotta meg kapuit a SIVAL nemzetközi növénytermesztési kiállítás Angers-ban. A több mint 3 hektáros pavilonokban 640 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ahogyan minden évben, most is nagy hangsúlyt helyeztek a rendezők az innovatív megoldások bemutatására, különösen a környezetet, felhasználókat kímélő újításokra.