Back to top

Drónok segítik a megporzást

Tavaly a méhek munkáját egy drón is segítette az USA New York államában a 150 hektáros Beak and Skiff almáskertben. Peter Fleckenstein, a cég friss gyümölcs értékesítéssel foglalkozó ügyvezetője talált rá arra a start-up cégre a közeli Syracuse-ban, amelyik mandulában kísérletezett drónos megporzással.

A méheknek azért van szükségük az apró repülő szerkezetek segítségére, mert New York államban az almavirágzáskor gyakran változékony az időjárás. Májusban előfordul, hogy egy hétig 24-27 °C meleg van, aztán hirtelen 4 °C-ra csökken a hőmérséklet és esni kezd az eső. Olyankor a megporzás nem megfelelő.

Amikor az ügyvezető meghallotta, hogy a Dropcopter cég kísérletezni kezdett mandulában, azonnal fölmerült benne a gondolat, hogy nekik is érdemes lenne kipróbálni a módszert. A drónos megporzásra akkor van szükség, amikor a méhek valamilyen oknál fogva nem repülnek. A Kaliforniában alapított Dropcopter cég 2015-ben kezdett foglalkozni a mandulaültetvények drónos megporzásával a természetes eljárás kiegészítőjeként. Tavaly a mandula mellett cseresznyében is kísérletezni kezdtek egy 150 hektáros ültetvényben.

Fotó: Dropcopter
A cég szabadalmazott eszköze meghatározott mennyiségű pollent szór ki közvetlenül a fák koronájába.

Egy drón óránként 20 hektárt képes lefedni és éjszaka is dolgozhat, amikor a méhek nem repülnek, bár a virágok nyitva vannak. Előre programozott térkép alapján repül a drón az ültetvény fölött olyan sebességgel, amit optimálisnak tartanak a pollen kiszórásához az időjárás függvényében. Az eddigi eredmények szerint, az időjárástól és a kultúrától függően 25-60 százalékkal javult a megtermékenyülés mandulában és cseresznyében.

Almában nem cél, hogy minden virág megtermékenyüljön, mert félő, hogy akkor a ritkítási költségek lesznek rendkívül magasak.

A Beak and Skiff cégnél cideralma termesztés az egyik fő terület, saját feldolgozójukban pedig az 1911 márkájú cidert készítik. Az ital a cég alapításának évéről kapta a nevét. Frisspiacra Gala, Honeycrisp és Fuji fajtákat termesztenek, de megtalálható még ültetvényeikben az Empire, a McIntosh és a Cortland is, amelyeket az alapítás óta termesztenek. Az új telepítések már körülbelül 1 x 4 méter térállásúak. Ezekben az almásokban 2018-ban próbálták ki a drónt, de nem lehetett megállapítani, mennyit adott hozzá a méhek munkájához, mert ragyogó volt az idő, a megporzás tökéletes lett.

Éppen ezért jövőre egy elkülönített, takart ültetvényrészben következik az újabb próba, mert Peter Fleckenstein szerint minden új módszer figyelmet érdemel, ami javíthatja vagy hatékonyabbá teheti a termesztést.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Good Fruit Grower

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Látszólag ok nélkül pusztulnak az észak-amerikai almafák

Hat évvel ezelőtt kellemetlen meglepetést érte Kari Peter növényorvost, aki egy pennsylvaniai almaültetvényen vizsgálódott. A fiatal almafák igen gyorsan pusztultak. Elsőre valamilyen kórokozóra gyanakodott, azonban a kémiai kezelések nem vezettek eredményre. A következő évre pedig USA és Kanada szerte az ültetvények 80 százalékáról jelentettek fapusztulást.

Gyümölcsvédelem mind kevesebb vegyszerrel

Hogyan lehet megóvni a gyümölcsöket a károsítóktól, ha mind több növényvédő szert vonnak ki a forgalomból, és az üzletláncok korlátozzák a kimutatható hatóanyagok számát? A gyártók nem állnak le a fejlesztéssel és egyre inkább környezetkímélő készítmények jelennek meg a piacon. A szabályozási környezetet és az új lehetőségeket mutatták be szakértők a FruitVeB által szervezett tanácskozáson Velencén.

Növekvő agrárrészesedésre számít a Raiffeisen

Tovább növelné mintegy 150 milliárd forintnyi agrárhitel-állományát a Raiffeisen Bank, amely már most is a hazai bankpiac harmadik helyezettje a mezőgazdaság finanszírozásában – mondta el a pénzintézet vezérigazgató-helyettese lapunknak. Kementzey Ferenc szerint a nagyvállalatok körében meghatározó szereplők már most is, ezért az agrár-kkv körben van igazi tere a további növekedésnek.

TOP10: szántóföldi gépek

A német gazdák nemcsak az időjárás előrejelzésére szolgáló meteorológiai barométert figyelik, hanem a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) tagjai körében végzett közvélemény-kutatást is.

Egy Földünk van, törődjünk vele! - Föld Órája 2019

Idén március 30-án lesz a WWF Föld Órája, azonban fontos, hogy környezetünkkel ne csak ezen a napon, ebben az egy órában törődjünk. A Föld Órája alkalmából indított négyhetes kihívássorozattal a WWF Magyarország azt kívánja elérni, hogy a fenntarthatósági tippek közül mindenki kiválassza azokat, amelyeket tartósan át tud ültetni mindennapjaiba.

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

Egyszerű, de hatékony megoldás a paradicsom-levélaknázómoly ellen

A hajtatott paradicsom növényvédelme ma már a biológiai megoldásokon alapul. A mediterrán térségből érkezett paradicsom-levélaknázómoly azonban fölborította a hasznos szervezetek betelepítésével kialakított egyensúlyt, és kémiai kezelések mellett is kockáztatja a termesztés eredményességét. A szükséghelyzeti engedéllyel hazánkban is használható feromonos légtértelítéssel megoldható a gond.

Gépmenedzser lesz a traktorosból?

Nem csupán gépek, hanem gépek rendszerei kommunikálnak egymással a legközelebbi jövőben a mezőgazdaságban – hangzott el a Claas szakmai konferenciáján. A végeredmény együtt dolgozó mezőgazdasági gépek csoportja, amelyben már nem traktoros irányítja a folyamatot, hanem „gépmenedzser”.

Jó évet zárt a CNH Industrial

A CNH Industrial 2018-ban 29,706 milliárd dollár árbevételt ért el, amely meghaladja az előző évit. A cégcsoport nettó nyeresége 1,1 milliárd dollárt tett ki, és a részvényeik árfolyama is nőtt.

Segítség a természetből

A biológiai alapú növényvédelem olyan természetbarát módszer, amivel csökkenthető a környezet és a fogyasztók vegyszerterhelése, ugyanakkor a termesztők számára is megnyugvást hoz, ha néhány károsítót kémiai növényvédelem nélkül tud kiiktatni. A mind szigorúbb szermaradék-határértékek miatt mind többek figyelme fordul az ilyen módszerek felé.