Back to top

Hagymasirató optimista felhangokkal

A vöröshagyma a paradicsom és a sárgarépa mellett a világon a legnagyobb felületen termelt zöldség, és vetésterülete – valamint hozama - folyamatosan nő. Európában szinte minden országban dobogós helyen áll. Míg 1990-ben 27 millió tonnát termeltek a világon, az elmúlt esztendőben ez 70-74 millió tonnára nőtt, és a prognózisok szerint 2050-ben elérheti a 150 millió tonnát.

Kína 21 millió tonnával áll az első helyen, amit India követ a maga 13 millió tonnájával. Törökország, Pakisztán, Irán és Egyiptom együttesen 8 millió tonnával képviseltetik magukat, az USA 3,2, míg Brazília 1,6 millió tonnával zárja a „nagyok” sorát. Szinte korlátlan piacot jelent Ázsia és Afrika, amit a népesség növekedése és a fogyasztói szokások megváltozása támaszt alá. Az általunk oly nagy figyelemmel kísért Hollandia termésének 90-95 százalékát hajógyomorban – összesen 150 országba – juttatja el a harmadik világbeliek számára.

Fotó: viniczai

Itthon a termelői összefogás fontosságát hangsúlyozzák egyre többen. Ha sikerülne 40-50 ezer tonna vöröshagymát „összerakniuk” a gazdáknak, akkor komolyabban vennék őket az értékesítési hálózatokban.

Ez ellen hatnak azok a negatív tapasztalatok, melyeket sokan a TÉSZ-ek kapcsán idáig gyűjtöttek, így sokan egyedül igyekeznek érvényesülni, a szőnyeg széléről értékesítenek.

Pedig 20-30 ezer tonna termelés növekedés reális volna itthon. Ma mintegy 1500 hektáron 65-70 ezer tonnányi vöröshagymát állítunk elő. Ehhez képest közel 20 ezer tonna importtal számolhatunk. Ráadásul 1-2 ezer tonna exportra is lenne kilátás.

Az elmúlt évben 350 hektárnyi áttelelő hagymát állítottunk elő, jellemzően 30-50 tonnás átlagterméssel.

A kilónkénti 100-130 forintos ár nyugodt termelőket, stresszmentes kereskedőket eredményezett. Tavaly a tavaszi vöröshagymánál a szakemberek 20-30 százalékos terméskieséssel, 40-50 tonnás átlagterméssel számoltak. Ugyanez elmondható más európai országok kapcsán is.

Ősszel Európában 28-32 eurocent volt az induló ár, most 40-45 eurocentnél tartunk, s úgy tűnik, a növekedés megállt. Ez az ár a kereskedők számára is a lélektani határ, nem mernek ennél feljebb menni, ráadásul a minőség sem kifogástalan. A szakemberek véleménye szerint stabil, magas ár várható egészen októberig, ami a hazai kereskedelmet is meghatározza.

A kialakult piaci helyzet lustává teszi a gazdákat a problémamegoldás terén, pedig nem lehet lazítani, számtalan fehér folttal találkozhatunk a technológiában. Ráadásul nem mutogathatunk kifelé, mert a holland, vagy az olasz termelőket ugyanazok a kérdések foglalkoztatják, folyamatos kísérletek, vizsgálatok folynak. Elsősorban a baktérium és a fuzárium kérdésének megoldása, a betakarítás idejének optimális meghatározása, a helyes tárolás megválasztása vagy éppen az egységes árualap előállítása a kritikus pont.

Fotó: viniczai

Emellett lényeges kérdés a piacszerzés, amit térben és időben kell megszervezni. Áruházláncokban kel el a magyar hagyma 60-70 százaléka, ami kiszolgáltatottakká teszi a gazdákat.

Pedig ott vannak például a lengyelek– bármilyen idegenül is hangzik, hiszen az öreg kontinens jelentős hagymatermelői -, ahová korai időszakban jó néhány kamionnyi árut lehetne szállítani. Komoly zavart okoz a virtuális hagymapiac is, hiszen egy termelő akár 6-7 helyre is kiajánlja a termést, átláthatatlanná téve ezzel a kereskedelmet.

Abba pedig nem is érdemes belegondolni, mi lesz, ha a törökök egy jó évben 10 százalékkal többet termelnek. A német – ami a valóságban arab – kereskedők elsősorban onnan szerzik majd be az árualapot, s a többi országban megtermelt felesleg a mi piacunkat is nyomni fogja. A lengyelek az évi 600 ezer tonnányi termésükből most is 25 ezer tonnát Angliába visznek, s tőlük vásárolnak mintegy 29 ezer tonnányi mennyiséget a hollandok, amiről nem tudni, hová kerül.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hat marha akár tízezer farmot is összeköthet

Az állatok adás-vétele a betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából kockázatot jelent. Az Egyesült Királyságban egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy egy átlagos állattartó telep hány másikkal kerül kapcsolatba akkor, amikor új állatokat vásárol – az eredmény pedig megdöbbentő volt.

Tovább bővült az agrárium

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2018-ban is folytatódott, értéke 2720 milliárd forint volt. Ehhez mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés hozzájárult. A mezőgazdasági kibocsátás változatlan áron 3,6 százalékkal emelkedett, A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Gyanúsan olcsó import tej került forgalomba

A Penny Market Kft. – többszörös előzetes egyeztetés ellenére – drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én, az üzletlánc ezzel a lépéssel a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) ezért hatósági ellenőrzést kezdeményezett.

Az elmúlt 26 év legrosszabb termését takarították be tavaly Finnországban

Két egymást követő évben is siralmas volt az aratás, erősítette meg a Finnországi Természeti Erőforrások Intézete (Luke) múlt hét csütörtökön. A jelentés szerint az összes betakarított gabona 2,7 millió tonna volt. Az elmúlt 26 évben ez volt a legrosszabb termés.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozási továbbképzés a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága – az ingyenes szakmai programsorozata keretein belül – meghirdeti a „Tanuljunk együtt! - Zöldség-gyümölcs feldolgozás” elnevezésű rendezvényét.

Apadó árak, lanyhuló forgalom a vágómaha-piacon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint januárban - az egy évvel korábbihoz viszonyítva – a vágójuh kilónkénti ára 12 Ft-tal, a vágóbaromfié 13 Ft-tal, a vágósertésé 10 Ft-tal drágult, a vágómarháé viszont 36 Ft-tal visszaesett. A nyerstejért 1 Ft-tal, a tojásért 3 Ft-tal adtak kevesebbet.

Növényvédelmi előrejelzés – itt az utolsó pillanat a tél végi lemosó permetezésekre

Aki még nem tette meg, az most még gyorsan szakíthat időt a lemosó permetezésre, de már legyünk óvatosak a töménységgel, mert bimbósak a gyümölcsfák. Az örökzöldeket is érdemes lemosni réztartalmú készítménnyel, a puszpángbokraink belsejét pedig alaposan nézzük át, mert már várható a puszpángmoly éledése.

Zöldségeken zenélnek

Ha a világ bármely táján piacon járunk, és azt látjuk, hogy valaki úgy vásárol babot, hogy megzörgeti a tenyerében, vagy kopogtatással választ sütőtököt, és összegyűjti a hagymahéjat, akkor az illető bizonyára a bécsi Vegetable Orchestra tagja. A Zöldség Zenekar 1998-ban alakult, azóta több mint 300 koncertet adott a világ számos országában, kizárólag zöldségekből készült hangszereken.

A holland, aki megmentheti a Greenyardot

A belga Greenyard zöldség-gyümölcsértékesítő és -feldolgozó vállalat a holland Marc Zwaaneveldet nevezte ki társ-vezérigazgatónak a korábbi vezető, Hein Deprez mellé. A hulladékgazdálkodási ágazatból érkező szakembertől konkrétan azt várják, hogy megmentse a Greenyardot a csődtől.

Április végéig lehet nevezni a konyhakertek versenyére

Április végéig csatlakozhatnak a települések Magyarország legszebb konyhakertjei címért kiírt országos vetélkedőhöz.