Back to top

A hazai borszőlők sikerei

Amikor egy szőlőfajtát termesztünk, legyen az bor- vagy csemegeszőlő, a legfontosabb, hogy ismerjük termesztési értékmérő tulajdonságait. Ezek határozzák meg ugyanis azt, hogy adott termőhelyen, adott időjárási viszonyok mellett mennyire tudunk sikeresen szőlészkedni.

Magyarország a szőlőtermesztés északi határához esik közel, ezért fontos, hogy jól be tudjon érni a szőlő, tehát a korai és középérésű fajtákat célszerű előnyben részesíteni. Ilyen korai érésű fajták az utóbbi 10 évben nagy karriert befutott Bianca és Cserszegi fűszeres. Ezek elsősorban a Kunsági borvidéken terjedtek el, ma már több ezer hektár található belőlük.

A Bianca fagytűrő képessége, gombás betegségekkel szembeni ellenálló képessége, korai érése, jó cukorgyűjtő képessége és termőképessége miatt vált Magyarország második legelterjedtebb szőlőfajtájává. Olcsó szőlő termesztésére a legalkalmasabb fajta, termésátlaga akár 20–30 tonna is lehet egy hektáron.

Terméséből asztali bor készül, de mérsékeltebb terheléssel minőségi bort is ad. Hazánkban nem találkozni palackos Bianca borral a polcokon, de az USA keleti partján, Kanadában, Szlovákiában és Lengyelországban minőségi palackos bort is készítenek belőle.

A Bianca termésátlaga akár 20-30 tonna is lehet hektáronként
A Bianca termésátlaga akár 20-30 tonna is lehet hektáronként

A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Katonatelepi Állomásán kutatják, hogy milyen terheléssel és szüreti időponttal lehet a legjobb minőségű bort készíteni ebből a fajtából. Az idei év piaci zavarai is igazolták, hogy az alacsony felvásárlási árak mellett is a legjövedelmezőbb volt a termesztése a fajták között.

A Cserszegi fűszeres sikerei is a Kunságban kezdődtek. Az 1980-as évek közepén több évben olyan súlyos téli fagyok voltak, amikor a hőmérő higanyszála mínusz 20 °C alá csökkent. Néhány fajta volt csak, amelynek nem kellett visszavágni a tőkéjét, köztük ez az akkor még alig ismert újonc. Kiderült, hogy nemcsak a fagytűrése, hanem a minősége is kiváló, magas a cukor- és savtartalma, bora intenzív illat- és zamatanyagokkal rendelkezik. Hogyan is lehetne ez másképpen, hiszen az Irsai Olivér és a Piros Tramini fajtákból állította elő Bakonyi Károly. A Frittmann Borászat ismertette meg a fogyasztókat a Cserszegi fűszeres borával, amit hamar megkedveltek.

A Cserszegi fűszeres nagy karriert futott be Angliában
A Cserszegi fűszeres nagy karriert futott be Angliában

Eljutott az Egyesült Királyságba is, ahol a Hilltop Neszmély borászat nagy sikert aratott vele, borászuk, Kamocsay Ákos Angliában az év borásza lett a Cserszegi fűszeresnek is köszönhetően. Az angolok nehezen tudják kiejteni hosszú nevét, ezért a címkére „unpronounceable”, azaz „kiejthetetlen nevű” fajtanevet írják rá.

Magyarország legnagyobb területen termesztett szőlőfajtája továbbra is a Kékfrankos. Elterjedtségét megbízhatóságának és bora jó minőségének köszönheti. Szinte minden borvidéken megtalálható, a vörös cuveé borok fő alkotója. Kedvező savszerkezete alapján kiváló rozé alapanyag.

A 4-5. helyen vállvetve két régi magyar fajta található, az Olasz rizling és a Furmint. Az Olasz rizling valamikor a legelterjedtebb fehérborszőlő-fajta volt, Márai Sándor a legmagyarabb borszőlőfajtának írja, neve ellenére. Mára visszaszorult, mert a közízlés a könnyebb bukéjú borok irányába ment el, bár megfelelő helyen, jó évjáratban különleges borokat ad. Legszebb tételeit a Balaton északi oldalán kóstolhatjuk.

A Furmint a tokaji aszú fő fajtája, az évek többségében fajtabort készítenek belőle nemcsak Tokajon, hanem például Somlón is. Az egyik legértékesebb hungarikum fajtának tekintjük. A felvilágosodás korában XIV. Lajos, a napkirály mondta a tokaji aszúról, hogy a „Borok királya, a királyok bora”.

Vitetett is néhány tőkét Elzászba, abból a célból, hogy majd ő is készít ilyen kiváló bort, de felsültek vele, mert a Furmint a zempléni vulkanikus talajon, a Tisza-Bodrog adta mikroklímában adja csak a csodálatos aszú minőséget.

A fajták sorában az úgynevezett világfajták következnek, a Cabernet sauvignon, a Chardonnay és a Merlot. Nem véletlen terjedtek el ezek a fajták a világban, hiszen megbízhatóan hozzák a fajtajelleget, minőséget Kaliforniától Új-Zélandig. Sokáig azt gondoltuk, hogy ezeket a fajtákat kell terjeszteni itthon is, mert az exportpiacokon könnyebben eladhatók, az ide látogató turista is ezeket kedveli. Kiderült, ma már ez nem így van.

A turizmus fejlődésével azt látni, hogy az idelátogató vendég a hazai ízeket keresi borban is.

Külföldön sem a magyar Chardonnay borra, hanem a Furmint, Kékfrankos, Kadarka és más hazai eredetű fajták borára kíváncsiak a fogyasztók.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2018/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sikeres magyar szereplés a világ legnagyobb borvásárán

A Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából Magyarország idei részvétele minden eddiginél sikeresebb volt a bor és szeszesital ágazat legjelentősebb szakvásárán, a 2019. március 17. és 19. között megrendezett 25. ProWein Düsseldorf borvásáron.

Öregedő szőlőoltványosok

„Hazánkban 100-110 szőlő oltványiskola, s öregedő oltványosok jellemzik a szakmát”- hangzott el Keszthelyen, a szőlő szaporítóanyag előállítást és a szőlőtermesztés növényvédelmi kérdéseit zászlajára tűző tanácskozáson.

Nagy-Somló a bio útra lép - az ÖMKi oktatással segíti az átállást

Magyarország legkisebb történelmi borvidéke márciustól többek között az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közreműködésével tér át ökológiai művelésre.A folyamat eredményeként Magyarország olyan történelmi borvidékkel gazdagodik, amelyen itthon úttörő módon egységesen ökológiai módon termelnek borszőlőt.

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

Így neveld a lugasodat

A szőlőtermesztés nagyjából 8000 éves történetének egyik legállandóbb szereplője a lugasművelés. Itt nem feltétlenül csak a házak körül föllelhető művelésmód-költeményekre kell gondolni, természetesen. A szőlő egy liántermészetű növény, alapvetően „futásra termett”. Ezt esetenként kihasználhatjuk, de általában küzdenünk kell ellene metszéssel, illetve a több méteresre nőtt hajtások csonkázásával.

Tavaszi boros programok Egerben

Eger városa pezsgő kulturális és gasztronómiai helyszín, ahol lépten-nyomon a történelembe botlunk, és persze jócskán akad borélmény is. A tavasz folyamán ehhez az igazán színes és vidám évszakhoz illő gasztroesemények, koncertek, fesztiválok csábítják a túristákat, és az Egri Borműhely tagjai is számos borkóstolóval, pincelátogatással, borvacsorával készülnek az idelátogatóknak.

Összeállt a borválogatás

Huszonegy magyar bort választottak a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) borválogatásába. A magyar termőhelyek jellegzetességeit jól bemutató borcsomagok Magyarország külképviseletein erősítik majd a magyar borról kialakult képet.

Borkészletfelmérés! Március 13. a határidő

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának honlapján megjelent felhívás szerint a már megszokott május 31-i országos borkészletfelmérés mellett készül egy korábbi is, február 28-i fordulónapra vonatkozóan. Március 13-ig kell megadni az adatokat, viszont az adminisztratív feladatok megkönnyítése érdekében 10 hektoliteres pontossággal.

Aranyszínű sárgaság, a szőlő új veszedelme

A Bayer növényvédelmi fórumon Székely Tamás, a NÉBIH Növényegészségügyi Osztályának vezetője, aki a szőlő aranyszínű sárgaságát – Flavescence dorée - vette górcső alá, kis visszatekintéssel kezdte előadását. Mint elmondta, az európában honos kórokozó akkor vált igazán veszélyforrássá, amikor megjelent a vektora, a szőlőkabóca.

Badacsony – New York - Róma

A tavasz első nagy, borvidéki kóstolójára hagyományosan a budapesti New York Palotában kerül sor. 2012-ben mutatkozott be először a Badacsonyi Borvidék, idén március 9-én pedig már nyolcadik alkalommal vettek részt a rendezvényen. Mivel mind a kiállítói, mind a vendéglétszám folyamosan nőtt az elmúlt években, így a New York Palota kávéházából tavaly átköltöztek a jóval nagyobb Róma terembe.