Back to top

Hullámzó kínai kukoricapolitika

Kína alig három éve még a túl sok kukoricával küzdött, így készletcsökkentő és fogyasztásösztönző lépéseket tett. A program olyan jól sikerült, hogy a Rabobank már kínálati bővítésre figyelmezteti az országot.

A megnövekedett kukoricaárak és az egyes országok növekvő igénye miatt várhatóan mérséklődik majd Kína kukoricafogyasztása a következő években – áll a Rabobank egy a témában kiadott friss jelentésében. A „Kína kukorica-válaszúton – a szűkösség változásokat követel” című kiadvány szerint

Kína belföldi kukoricafelhasználása látványos, évi 15 százalékos növekedést élt meg 2016-tól mostanáig.

Ez lényegesen nagyobb mértékű bővülés volt, mint amire az elemzők korábban számítottak. A 2016-os kereskedelempolitikai változtatásokkal a távol-keleti ország sikerrel kezelte a túlkínálati helyzetet a készletek kezelésével, a termőterület csökkentésével, a takarmánygabonák importjának részleges korlátozásával, valamint a belföldi fogyasztás ösztönzésével. Ahogy a folyamat látványosan haladt előre, a belföldi kukoricaárak is meredeken emelkedni kezdtek. Csakhogy a növekvő árak a vetésterület növekedését is magukkal hozták 2018-ban és 2019-re vonatkozóan is vélhetően ez lesz a helyzet.

A készletek a vártnál gyorsabb csökkenése, valamint a belföldi – takarmánycélú és ipari – fogyasztás látványos bővülése viszont már újból a kínálat növelését követelné meg. A kukoricára ugyanis számos okból van egyre nagyobb szükség a távol-keleti országban, amelynek állattartása és feldolgozóipara egyre nagyobb mennyiségben használja ezt a terményt. A Rabobank szerint éppen ezért most a túl jól sikerült készletcsökkentő és fogyasztásnövelő intézkedések miatt újból a kínálat bővítésén kellene dolgoznia a kínai döntéshozóknak, ugyanis a magas árak miatt kényszerű visszaesés következhet be akkor is, ha egyébként az állattartás és az ipar igényei bővebb felhasználást tennének indokolttá.

Forrás: 
world-grain-com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gabonaár: merre indul el?

Viszonylagos csend honol a világ és azon belül Magyarország gabonapiacain, amiből egyelőre nem következik sem árzuhanás, sem érdemi drágulás. Azonban a holtszezonnak számító januárban érdemes a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalásokra figyelni, amelyek kimenetele befolyásolhatja az egyelőre bőséges termésűnek ígérkező 2019-es szezon gabonaárait.

„Vidéki élet, fiatalok vidéken”

Az AGRYA – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége tevékenységében az agrár szakmai érdekképviselet mellett kiemelkedően fontos a gazdák munkájának és a vidéki életformának a bemutatása, népszerűsítése. 2019-ben egy három pályázatból álló programcsomagot indít útjára, melynek legfőbb szempontja az agrárvilág bemutatása és a mezőgazdasági munka megkedveltetése a fiatal generációval.

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

Péntektől vámot kell fizetni az egyik rizsfajta behozatalánál

A Kambodzsából és Mianmarból származó indica rizs uniós behozatala jelentősen megemelkedett, gazdasági károkat okozva az európai termelőknek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy behozatali vámokat ír elő az érintett rizsfajtára - közölte az uniós bizottság szerdán.

A lebomló fürttartót is díjazták a franciák

Január közepén már 33. alkalommal nyitotta meg kapuit a SIVAL nemzetközi növénytermesztési kiállítás Angers-ban. A több mint 3 hektáros pavilonokban 640 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ahogyan minden évben, most is nagy hangsúlyt helyeztek a rendezők az innovatív megoldások bemutatására, különösen a környezetet, felhasználókat kímélő újításokra.

Gyapot nő a Hold sötét oldalán

A nemrég a Hold sötét oldalán landolt kínai űrszonda fedélzetén egy apró zöld csíra növekszik, jelentették a tudósok kedden. A gyapot növényke nincs egyedül, több más mag illetve muslica peték és élesztőgomba is érkezett a Holdra.

Foglalkoztatást segítő alkalmazás teszteléséhez gazdálkodók jelentkezését várják

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. továbbfejlesztette az egyszerűsített foglalkoztatás elektronikus ügyintézését segítő (EFO) mobilalkalmazást. A munkavállalók bejelentése immáron még könnyebbé válik, e-személyi igazolványuk adatai telefonról is beolvashatóak.

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.

Educatio 2019: célkeresztben az agrárképzések

A magyar oktatási ágazat seregszemléjének tartott kiállítás 19. alkalommal várta a továbbtanulni kész fiatalokat. Az idei tapasztalatok azt mutatták, a végzős gimnazisták körében többségben vannak, akiknek határozott elképzeléseik vannak a jövőjüket illetően, közöttük pedig sokan kifejezetten agrárképzéseket keresnek.

Sokat hoz a konyhára a csipszadó

Idén 57 milliárd forint bevételt jelent a népegészségügyi termékadó (amelyet csipszadónak is neveznek) az egészségügyi ágazatnak - közölte Joó Tamás egészségügyi közgazdász hétfő este az M1 aktuális csatornán.