Back to top

Essen a nehézség a kaptárainkba – megújult a Méhészet(videó)

Melyek a hazai méhészet Achilles-sarkai? Miért beteg a mézpiac, hogyhogy jobban megy a hamis méz? Miként növelhető a hazai mézfogyasztás? Hogyan álljunk neki a méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztésének? A megújult Méhészet magazinból kiderül!

Új esztendő, új forma

Szakmánk változásaihoz igazodó tartalom –, üzenjük a 67. (107.) évfolyamába lépett Méhészet hasábjairól. Rohamtempóban járó világunkban rohanunk mi is –, még ha észre sem vesszük. Nem csak napjainkban van ez így, hisz’ a komótos tempójúnak gondolt régmúltban Arany János is így írt: „Hajt az idő gyorsan - rendes útján eljár - / Ha felűlünk, felvesz, ha maradunk, nem vár; / Változik a világ:”

MMG - Miért beteg a mézpiac? - Megjelent a Méhészet 2019. januári száma

 

A méhek társadalma

A méhek példaként szolgálhatna az emberiségnek is –, vallják a méhészek. Igazuk aligha cáfolható, hiszen a méhcsalád olyan szuperorganizmus, amelyben a munkamegosztás eleve meghatározott. Egyetlen méhanya a „főnök”, akinek feromonját az összes méh átcsápolja másikra. Az életkoruknak megfelelően szigorú munkamegosztást követő dolgozók vannak legtöbben.

A heréket, miután a „szerencsés” keveseknek az életükbe került a rájuk rótt nemes feladat, a télre kiűzik, pusztulásra ítélik: nem véletlen „a here életmódot folytat” hasonlatunk.

A szorgalom és a szigorú munkamegosztás jelképeinek, a méheknek a sorsa, mégsem méltó jelzőikhez – emberi nyelven szólva – mégsem boldogok. Még nagy méhészeti szakírónk Sőtér Kálmán, akit a maga korában (1834-1915) a legnagyobb magyar méhésznek tartottak, nos, ő is így jellemzi „a méhet, a rovarok eme legnemesebbjét”. „A méhek születnek önkéntelen, / Élnek örömtelen, / Dolgoznak szüntelen, / Meghalnak jutalmazatlanul, / S elvegyülnek a föld porával nyomtalanul.”

Essen a nehézség a kaptárainkba

– tartja a méhészeknek a jóra, a gazdag hordásra utaló, évente ismétlődő kívánsága. Legyen így –, az idén is! Ami szaklapunkra hárul, azt legjobb tudásunk szerint megtesszük. Célunk a tudomány, és haladó gyakorlat terjesztésével szolgálni a méhészeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dögei Imre

főszerkesztő

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

1,5 millió méhcsalád mandulán

Januári méhészhírek a nagyvilágból: A méhállomány fele mandulán; Méhtolvajt bírságoltak Németországban (Neckarsulm); Kis kaptárbogár elleni stratégiaváltás Dél-Olaszországban?

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

A poszméh, mint eleven drón - videó

A mezőgazdasági termelők már használják a drónokat a növények megfigyelésére és a hőmérséklet vagy a páratartalom ellenőrzésére. Ezek az eszközök azonban eléggé energiaigényesek. Új módszereket keresnek. Az energiafogyasztó drónok helyett a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan rendszert hoztak létre, amely elég kis érzékelővel rendelkezik ahhoz, hogy azokat egy poszméh hátán helyezzék el.

Beteg a mézpiac (2. rész)

Nem a magyar méhész „szája-íze” szerint alakulnak a nagybani mézfelvásárlási árak. Alacsonyak és nem mozdulnak, ha igen, akkor inkább lefelé. Egy kilogramm virágmézért másfél liter dízelt sem kapunk, Pesten két gombóc fagyit (igaz, édestölcsérben). Ráadásul, alig-alig lehet eladni, a hazai exportcégek szokatlanul sokat állnak, nem vásárolnak. Vajon mi lehet ennek az oka? Miért beteg a mézpiac?

Almavédelem poszméhekkel?

A növényvédelemben mind nagyobb gond lehet a tűzelhalás elleni védekezés, mert a melegedő időjárás miatt másodvirágzásra lehet számítani az almánál, amikor nagyobb a fertőzés veszélye, mint tavasszal. Belga kutatók kísérleteztek azzal, hogy poszméhekkel juttassanak antagonista élesztőgombát az alma és körte virágaira, amivel meg lehet előzni a tűzelhalás fertőzését.

Egyre menőbb a falusi turizmus

Óriási bővülést mutatott tavaly a falusi turizmus látogatottsága: a magyarok egyre inkább érdeklődnek a vidék értékei iránt, miközben népszerűbbek lettek a helyi termékek és a régiós nemzeti kincsek.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba. Mivel a tavaszi munkálatok még két hónapnyira vannak, megengedhetjük magunknak, hogy távolabbról indítsuk a témát.

Méhészhírek a nagyvilágból

A nozéma a hideget is túléli; Kidobott viasz Afrikában; A méhek az aknamentesítésben is társai az embernek

A méhészek kedvelt fafaja lehet a kínai mézesfa

A Kína középső részéről származó kínai mézesfa a hársfa elvirágzása után biztosíthatja a további nektárgyűjtést, és alkalmas lehet arra is, hogy a méhek télire bespájzoljanak.

Méhészek álma: a varroarezisztens méhcsalád

A varroa elleni küzdelemben a méhészek vért izzadnak. De mint ismeretes léteznek természetes illetve mesterséges szelekcióval létrejött varroarezisztens családok is. A rezisztenciához jól megfigyelhető mechanizmusok/viselkedésminták vezetnek. Sajnálatos módon a varroarezsisztencia más földrajzi körülmények között nem öröklődik tovább. Ezért nem is tekinthető a méh alapvető tulajdonságának.