Back to top

Essen a nehézség a kaptárainkba – megújult a Méhészet(videó)

Melyek a hazai méhészet Achilles-sarkai? Miért beteg a mézpiac, hogyhogy jobban megy a hamis méz? Miként növelhető a hazai mézfogyasztás? Hogyan álljunk neki a méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztésének? A megújult Méhészet magazinból kiderül!

Új esztendő, új forma

Szakmánk változásaihoz igazodó tartalom –, üzenjük a 67. (107.) évfolyamába lépett Méhészet hasábjairól. Rohamtempóban járó világunkban rohanunk mi is –, még ha észre sem vesszük. Nem csak napjainkban van ez így, hisz’ a komótos tempójúnak gondolt régmúltban Arany János is így írt: „Hajt az idő gyorsan - rendes útján eljár - / Ha felűlünk, felvesz, ha maradunk, nem vár; / Változik a világ:”

MMG - Miért beteg a mézpiac? - Megjelent a Méhészet 2019. januári száma

 

A méhek társadalma

A méhek példaként szolgálhatna az emberiségnek is –, vallják a méhészek. Igazuk aligha cáfolható, hiszen a méhcsalád olyan szuperorganizmus, amelyben a munkamegosztás eleve meghatározott. Egyetlen méhanya a „főnök”, akinek feromonját az összes méh átcsápolja másikra. Az életkoruknak megfelelően szigorú munkamegosztást követő dolgozók vannak legtöbben.

A heréket, miután a „szerencsés” keveseknek az életükbe került a rájuk rótt nemes feladat, a télre kiűzik, pusztulásra ítélik: nem véletlen „a here életmódot folytat” hasonlatunk.

A szorgalom és a szigorú munkamegosztás jelképeinek, a méheknek a sorsa, mégsem méltó jelzőikhez – emberi nyelven szólva – mégsem boldogok. Még nagy méhészeti szakírónk Sőtér Kálmán, akit a maga korában (1834-1915) a legnagyobb magyar méhésznek tartottak, nos, ő is így jellemzi „a méhet, a rovarok eme legnemesebbjét”. „A méhek születnek önkéntelen, / Élnek örömtelen, / Dolgoznak szüntelen, / Meghalnak jutalmazatlanul, / S elvegyülnek a föld porával nyomtalanul.”

Essen a nehézség a kaptárainkba

– tartja a méhészeknek a jóra, a gazdag hordásra utaló, évente ismétlődő kívánsága. Legyen így –, az idén is! Ami szaklapunkra hárul, azt legjobb tudásunk szerint megtesszük. Célunk a tudomány, és haladó gyakorlat terjesztésével szolgálni a méhészeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dögei Imre

főszerkesztő

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhészek figyelem: április 8-ig kérhető támogatás a varroa elleni védekezéshez

A Magyar Államkincstár (Kincstár) felhívja a méhész-gazdálkodók figyelmét arra, hogy a méhészetek varroa atka elleni gyógyszeres védekezésének támogatására 2019. április 8-áig nyújthatják be kifizetési kérelmeiket személyesen vagy postai úton a lakhely/székhely szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz.

Extrém sport a méhészet

Schrek Ottó egyike azoknak, akik 2018 decemberében vehették át szakképzett méhész diplomájukat. Bár gyermekkora óta érdekelte a méhészkedés, a szakmával igazán az Amerikai Egyesült Államokban ismerkedett meg agrármérnök gyakornokként. Ottani tapasztalatait hazahozta, honosította.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése (2.rész)

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális - remélhetőleg hasznos -, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.

Mézüzemet és sertésfarmot nyitottak meg a Vajdaságban

Mézüzemet és sertésfarmot nyitottak meg kedden a Vajdaságban a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának részeként, amelynek keretösszege a tervezett 50 milliárd helyett már elérte a 65 milliárd forintot.

Atkairtás anyazárkázás után - beszélgetés egy sikeres kísérletről!

Egy magyar méhészcsapat ígéretes atkairtási módszerrel kísérletezett olasz minta alapján, mely nemcsak hatékony, de kiküszöböl két problémát, mely mostanság a méhészeti szezon zárószakaszában jelentkezik: a kései hordást és a kései fiasítást. A módszer a felhalmozódó szintetikus vegyszerek jelentős csökkentésére is alkalmas. Kb. 500 családon került kipróbálásra.

Meleg vizes itatás a méheknél

A méhek vízigénye sokoldalú. Felhasználják a vizet a kifejlett méhek és a fejlődésben lévő álcák táplálásában, valamint a kaptár klímaszabályozásában is. Írásom a kora tavaszi itatás jelentőségéről és annak egy praktikus megvalósítási formájáról szól.

Mély fájdalommal búcsúzunk kollégánktól, Nagy Ottótól

Életének 71. évében elhunyt kollégánk, Nagy Ottó, laptársaink, a Kertészet és Szőlészet, a Méhészet, valamint a Kerti Kalendárium munkatársa. Kiadónk „nagy családja” egy nyugodtságot árasztó, szerény, szeretetreméltó tagját veszítette el.

Házi praktikák a lovak körül

A lótartásban felmerülhetnek olyan problémák, amelyekre szeretnénk egyszerű, praktikus, és mellékhatásoktól mentes megoldást találni, vagy a szükséges orvosi és egyéb kezelések mellé keresünk kiegészítést. Ahány ház, annyi szokás, ám ebben az írásban megpróbálunk közreadni egy csokorra valót azokból a ház körül is elérhető praktikákból, amelyeket nyugodt szívvel bevehetünk a „házi patikába”.

Beteg a mézpiac - 3. rész

Sajnos nem a magyar méhész „szája íze” szerint alakulnak a nagybani mézfelvásárlási árak. Alacsonyak és nem mozdulnak, ha igen, akkor inkább lefelé. Egy kilogramm virágmézért másfél liter dízelt sem kapunk, Pesten két gombóc fagyit (igaz, édes tölcsérben). Ráadásul, alig-alig lehet eladni, a hazai exportcégek szokatlanul sokat állnak, nem vásárolnak. Vajon mi lehet ennek az oka? Miért beteg a mézpiac?

A sörétes fiasítás már nem az anya minőségét mutatja?

Sörétes fias esetén elhamarkodott vélemény manapság azonnal anyahibára gondolni. A sörétes fiasítás a legújabb kísérletek szerint a viaszban felhalmozódott nem lebomló szerek jelenlétére is utalhat.