Back to top

A kínai sertéságazat megsínyli az ASP-t

Kína legnagyobb sertéstenyésztői jelentősen csökkentették a 2018-as profit becsléseiket, mivel a gyorsan terjedő afrikai sertéspestis (ASP) erősen befolyásolja a sertéshús árakat és a keresletet. Ez pedig érzékenyen érinti a világ legnagyobb sertéshús előállító országát.

A Muyuan Foods Co. cég a 2018-as nettó profit előrejelzését 500-550 millió jüanra csökkentette (kb. 20,5-22,5 milliárd forint), ami legalább 20 százalékkal kevesebb az októberben becsülttől – áll a Shenzen Értéktőzsdére benyújtott adatokban.

Az átértékelt számok közel 80 százalékkal alacsonyabbak a 2017-re bejelentett 2,4 milliárd jüanos profitnál (kb. 102 milliárd forint).

A Wens Foodstuff Group Co. becslései szerint a 2018-as profitja 3,9 és 4,0 milliárd jüan között várható (160-164 milliárd forint), ami 40 százalékos visszaesés az előző évi 6,75 milliárd jüanhoz képest (kb. 277 milliárd forint).

A most kiadott előrejelzések csökkenésének az az előzménye, hogy Kína megerősítette: augusztus óta 100 ASP fertőzéses eset volt 23 tartományban. A vírus ellen nincs sem gyógymód, sem vakcina. A sertésekre halálos, az emberre azonban nem veszélyes.

A Muyuan tájékoztatása szerint az élősertés árak az utolsó negyedévben várakozáson aluliak voltak, ez pedig hatással volt a profit előrejelzésére. A cég sertéstelepeinek nagyobb része Kína északi részén van, ahol a betegség terjedésének megakadályozását célzó intézkedések erősen befolyásolták az árakat.

A Wens nyilatkozata szerint 2018 első félévének alacsony sertésárai után a második félévben az ASP is súlyosan érintette azok alakulását.

A cég a baromfi-piacon is jelen van, és profitálni tud a csirke árak erőteljes növekedéséből, valamint abból, hogy 2018-ban 17,1 százalékkal növelni tudta az általa eladott sertések számát.

Az afrikai sertéspestis feltornászta a csirkehús árát. Ennek oka, hogy a vásárlók egyre inkább az ország második legnépszerűbb húsféléje, a baromfi felé fordulnak.

Az is erre tereli a fogyasztókat, hogy a sertéshús helyenként hiánycikké válik, és élelmiszerbiztonsági szempontból is problémák merültek fel vele kapcsolatban.

A fehér tollú brojler-csirke telepek azonban ellátási nehézségekkel küzdenek, mivel Kína megtiltotta a tenyészmadarak importját az előállító országokból, a madárinfluenza miatt.

Az egyik jelentős baromfi előállító, a Fujian Sunner Develpoment Co. cég túlszárnyalta a 2018-as előrejelzett profitját, részben annak köszönhetően, hogy szűkös a csirkehús-kínálat.

„Köszönhetően a csirkehúsnál jelentkező szűkös készleteknek, a szektor teljesítménye folyamatosan nő, az eladások túlszárnyalják az előrejelzéseket és a profit is jelentősen nőtt”

- írja a cég egy adatközlő nyilatkozatban.

A várakozások szerint a profitja 1,5 milliárd jüan lesz (kb. 61,5 milliárd forint), ami 380 százalékos növekedés az előző évi 315 millió jüanhoz képest (kb. 13 milliárd forint).

Forrás: 
Thomson Reuters Foundation/World Economic Forum

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hat marha akár tízezer farmot is összeköthet

Az állatok adás-vétele a betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából kockázatot jelent. Az Egyesült Királyságban egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy egy átlagos állattartó telep hány másikkal kerül kapcsolatba akkor, amikor új állatokat vásárol – az eredmény pedig megdöbbentő volt.

Tovább bővült az agrárium

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2018-ban is folytatódott, értéke 2720 milliárd forint volt. Ehhez mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés hozzájárult. A mezőgazdasági kibocsátás változatlan áron 3,6 százalékkal emelkedett, A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Probiotikumok a lúd- és kacsatenyésztés szolgálatában

Hogyan lehet a probiotikus termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet március 21-én rendeztek Kiskunfélegyházán, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Népszerűsítik a vadhúsból készülő ételeket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetei által közösen útjára indított eseménysorozat keretében a vadhúsfogyasztás népszerűsítésére gasztronómiai bemutatót tart Pécsett március 22-én – jelentették be az esemény szervezői közösen tartott sajtótájékoztató keretében.

Gyep nélkül nincs húsmarhatartás

Mit jelent a legelő- és rétgazdálkodásban az innováció, hogyan növelhető a gyepek állateltartó képessége, milyen stratégiák léteznek a legelőgazdálkodásban? Tasi Julianna, a Szent István Egyetem docense szerint az ágazatban már az is innovációnak számít, ha szakszerűen, a jelenlegi gyakorlat helyett más megoldásokat alkalmazva gazdálkodunk.

Nőtt a Bonafarm csoport árbevétele tavaly

Mintegy 266 milliárd forintra nőtt tavaly az előzetes, még nem auditált adatok alapján a stratégiai partnerek eredményeivel együtt a Bonafarm csoport árbevétele, amely az azt megelőző évben 202 milliárd forintot tett ki - közölte a vállalatcsoport kedden az MTI-vel.

Kitüntették dr. Kukovics Sándort

Érden, a március 15-ei ünnepségen, a Szepes Gyula Művelődési Központban adták át a városi kitüntetéseket. A közgyűlés Érdi Tudományos Díját az idén dr. Kukovics Sándor kapta, aki hosszú évek óta szerkeszti a Magyar Mezőgazdaság Juhászat című mellékletét.

Madárinfluenza: nem lankadhat a figyelem

Európa több tagállamában, szórványosan továbbra is előfordul a magas patogenitású madárinfluenza megbetegedés házi és vadon élő madaraknál. A legújabb eseteket Bulgáriából jelentették, amelynek különös jelentősége, hogy hazánk ebbe az irányba élénk kereskedelmet folytat. A Nébih ezúton is felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára.

Új megoldások a húsmarhatartásban

A húsmarhatartás természetközeli, extenzív állattenyésztési ágazat, ezért eddig viszonylag kisebb igény volt a költséges, az intenzív termelésű ágazatokba már korábban megjelent újszerű, digitális technológiák alkalmazására.

Méhészek figyelem: április 8-ig kérhető támogatás a varroa elleni védekezéshez

A Magyar Államkincstár (Kincstár) felhívja a méhész-gazdálkodók figyelmét arra, hogy a méhészetek varroa atka elleni gyógyszeres védekezésének támogatására 2019. április 8-áig nyújthatják be kifizetési kérelmeiket személyesen vagy postai úton a lakhely/székhely szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz.