Back to top

A kínai sertéságazat megsínyli az ASP-t

Kína legnagyobb sertéstenyésztői jelentősen csökkentették a 2018-as profit becsléseiket, mivel a gyorsan terjedő afrikai sertéspestis (ASP) erősen befolyásolja a sertéshús árakat és a keresletet. Ez pedig érzékenyen érinti a világ legnagyobb sertéshús előállító országát.

A Muyuan Foods Co. cég a 2018-as nettó profit előrejelzését 500-550 millió jüanra csökkentette (kb. 20,5-22,5 milliárd forint), ami legalább 20 százalékkal kevesebb az októberben becsülttől – áll a Shenzen Értéktőzsdére benyújtott adatokban.

Az átértékelt számok közel 80 százalékkal alacsonyabbak a 2017-re bejelentett 2,4 milliárd jüanos profitnál (kb. 102 milliárd forint).

A Wens Foodstuff Group Co. becslései szerint a 2018-as profitja 3,9 és 4,0 milliárd jüan között várható (160-164 milliárd forint), ami 40 százalékos visszaesés az előző évi 6,75 milliárd jüanhoz képest (kb. 277 milliárd forint).

A most kiadott előrejelzések csökkenésének az az előzménye, hogy Kína megerősítette: augusztus óta 100 ASP fertőzéses eset volt 23 tartományban. A vírus ellen nincs sem gyógymód, sem vakcina. A sertésekre halálos, az emberre azonban nem veszélyes.

A Muyuan tájékoztatása szerint az élősertés árak az utolsó negyedévben várakozáson aluliak voltak, ez pedig hatással volt a profit előrejelzésére. A cég sertéstelepeinek nagyobb része Kína északi részén van, ahol a betegség terjedésének megakadályozását célzó intézkedések erősen befolyásolták az árakat.

A Wens nyilatkozata szerint 2018 első félévének alacsony sertésárai után a második félévben az ASP is súlyosan érintette azok alakulását.

A cég a baromfi-piacon is jelen van, és profitálni tud a csirke árak erőteljes növekedéséből, valamint abból, hogy 2018-ban 17,1 százalékkal növelni tudta az általa eladott sertések számát.

Az afrikai sertéspestis feltornászta a csirkehús árát. Ennek oka, hogy a vásárlók egyre inkább az ország második legnépszerűbb húsféléje, a baromfi felé fordulnak.

Az is erre tereli a fogyasztókat, hogy a sertéshús helyenként hiánycikké válik, és élelmiszerbiztonsági szempontból is problémák merültek fel vele kapcsolatban.

A fehér tollú brojler-csirke telepek azonban ellátási nehézségekkel küzdenek, mivel Kína megtiltotta a tenyészmadarak importját az előállító országokból, a madárinfluenza miatt.

Az egyik jelentős baromfi előállító, a Fujian Sunner Develpoment Co. cég túlszárnyalta a 2018-as előrejelzett profitját, részben annak köszönhetően, hogy szűkös a csirkehús-kínálat.

„Köszönhetően a csirkehúsnál jelentkező szűkös készleteknek, a szektor teljesítménye folyamatosan nő, az eladások túlszárnyalják az előrejelzéseket és a profit is jelentősen nőtt”

- írja a cég egy adatközlő nyilatkozatban.

A várakozások szerint a profitja 1,5 milliárd jüan lesz (kb. 61,5 milliárd forint), ami 380 százalékos növekedés az előző évi 315 millió jüanhoz képest (kb. 13 milliárd forint).

Forrás: 
Thomson Reuters Foundation/World Economic Forum

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bár kicsi, mégis igazi nagypapagáj: a vörös hátú törpeara

A törpearák megjelenésükben, viselkedésükben sokban hasonlítanak óriásméretű rokonaikhoz, pl. ugyanúgy megvan az arctájékukon a toll nélküli kopasz bőrfelület, emellett igazi nagypapagájok módjára viselkednek. Viszont helyigényük és áruk is kisebb nagyméretű társaikénál, ezért különösen kedveltek a madarászok között.

Aggódnak a sertéspestis miatt a szlovákok

Megállíthatatlannak tűnik az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése a régióban, már a szlovák gazdák is attól tartanak, hogy rövid időn belül náluk is megjelenik a jelentős gazdasági kárral járó, az emberre nem veszélyes megbetegedés - írta a Magyar Idők.

A húsgalamb: cél a legnagyobb vitalitású utód

A háztáji haszongalamb-tenyésztés elsősorban a fajtatiszta tenyésztésen alapul, mivel a hibridektől várható heterózishatás (hibridhatás) a galambfajban kisebb, mint más baromfifajokban. Ettől függetlenül, mint a fajtákat ismertető részben is kitértünk rá, a húsgalambtenyésztésben is vannak jól kiválasztott és szelektált fajták és vonalak keresztezésével előállított árutermelő hibridek.

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

Vakcina-gyártó üzem épül Monoron 8 milliárd forintból

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít a Pest megyei Monoron több, mint 8 milliárd forintból.

Gyapot nő a Hold sötét oldalán

A nemrég a Hold sötét oldalán landolt kínai űrszonda fedélzetén egy apró zöld csíra növekszik, jelentették a tudósok kedden. A gyapot növényke nincs egyedül, több más mag illetve muslica peték és élesztőgomba is érkezett a Holdra.

Középpontban a nyúltenyésztés: Mitől függ a nyulak születési súlya? (2.)

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ.

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Újabb ASP-s vaddisznó Borsodban

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznó tetemben mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az új esetet a magas kockázatú területen belül azonosították. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

Drágábbak a gabonák, olcsóbbak a gyümölcsök

Tavaly novemberben a mezőgazdasági termelői árak 4,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakkal összevetve. A növényi termékek ára 9,1 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 3,1 százalékkal csökkent - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).