Back to top

A poszméh, mint eleven drón - videó

A mezőgazdasági termelők már használják a drónokat a növények megfigyelésére és a hőmérséklet vagy a páratartalom ellenőrzésére. Ezek az eszközök azonban eléggé energiaigényesek. Új módszereket keresnek. Az energiafogyasztó drónok helyett a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan rendszert hoztak létre, amely elég kis érzékelővel rendelkezik ahhoz, hogy azokat egy poszméh hátán helyezzék el.

Ahogy a kutatók az egyetem honlapján bejelentették, az érzékelők csak egy kis akkumulátort igényelnek, amelynek az üzemideje mintegy hét órányi, majd feltöltődik, amíg a dongók a kaptárban vannak.

Egy drón 10-20 percnyi időt tud folyamatosan repülni, ezzel szemben a poszméhek hátán lévő szenzorok több órán át gyűjthetnek adatokat a környezetükről.

- Elsőként mutattuk be, hogy az ilyen jellegű mérések drónok nélkül rovarokkal is elvégezhetőek, mondta  Shyam Gollakota, a Washingtoni Egyetem  vezető tudósa.

Bár a poszméhek alkalmazása megoldja az energiafogyasztás problémáját, voltak más megoldandó feladatok is: a rovarok túl nagy terhet nem tudnak magukkal vinni. A GPS-vevők, amelyek lehetővé teszik a rovarok helyzetének meghatározását, szintén sok energiát fogyasztanak. Ezért a kutatóknak mindkét kérdéssel foglalkozniuk kellett.

- Úgy döntöttünk, hogy a poszméheket használjuk, mert elég nagyok ahhoz, hogy kis elemeket szállítsanak a szenzor áramellátására,

és minden este visszatérnek a kaptárhoz, ahol távolról tölthetjük az érzékelő akkumulátorait - mondta Vikram Iyer, a Washington Egyetem PhD hallgatója.

- A poszméhek felszerelését a kutatóknak sikerült mintegy 100 milligrammra csökkenteni, ebből 70 mg az akkumulátor, 30 mg pedig az érzékelő súlya. Ez mintegy hét rizsszemnek felel meg,   magyarázta a tanulmány társszerzője,  Rajalakshmi Nandakumar doktori hallgató.

A GPS-vevők használata helyett a tudósok olyan módszert alkalmaztak, amely nem igényel energiát a poszméhek lokalizálásához. Az adott területen a bázisállomásról jelet kibocsátó antennákat helyeztek el. A rovar hátoldalán lévő vevő a jelerősséget és a szögek közötti különbséget használta a poszméh helyzetének meghatározásához háromszögelési módszerrel.

Ehhez a rendszerhez tartozik egy kis érzékelő, a hőmérséklet, a páratartalom és a napfény intenzitásának ellenőrzésére. A kaptárba való visszatérés után pedig az adatok összegyűjthetőek.

Living IoT: A Flying Wireless Platform on Live Insects

 

 

 

 

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Látszólag ok nélkül pusztulnak az észak-amerikai almafák

Hat évvel ezelőtt kellemetlen meglepetést érte Kari Peter növényorvost, aki egy pennsylvaniai almaültetvényen vizsgálódott. A fiatal almafák igen gyorsan pusztultak. Elsőre valamilyen kórokozóra gyanakodott, azonban a kémiai kezelések nem vezettek eredményre. A következő évre pedig USA és Kanada szerte az ültetvények 80 százalékáról jelentettek fapusztulást.

TOP10: szántóföldi gépek

A német gazdák nemcsak az időjárás előrejelzésére szolgáló meteorológiai barométert figyelik, hanem a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) tagjai körében végzett közvélemény-kutatást is.

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

Kalandra fel! Várnak a vidéki élet szépségei

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által indított „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomagban a „Vesd bele magad!” projekt első szakasza lezárult. Ezzel egyidejűleg a programcsalád második tagjaként kezdetét vette a „Vidéki Kaland” a március 21-én az AGRYA által szervezett budapesti sajtótájékoztatón.

EASY on board alkalmazás most Tasc Controller basic-kel

A CLAAS EASY on Board alkalmazásával a gép vezérlése iPad segítségével, ISOBUS-kapcsolaton keresztül lehetséges. Mostantól az adatok dokumentációjához az ISOBUS Task Controller basic (TC BAS) funkció is elérhető az applikációban. A 365FarmNet-tel ráadásul kényelmesen, online is hozzá lehet férni a megbízás-menedzsmenthez és a dokumentációhoz.

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

Az elmúlt 26 év legrosszabb termését takarították be tavaly Finnországban

Két egymást követő évben is siralmas volt az aratás, erősítette meg a Finnországi Természeti Erőforrások Intézete (Luke) múlt hét csütörtökön. A jelentés szerint az összes betakarított gabona 2,7 millió tonna volt. Az elmúlt 26 évben ez volt a legrosszabb termés.

Kelet-Közép-Európa legkorszerűbb zöldség-gyümölcs termelő beruházása

Mosonmagyaróváron március 19-én közös sajtótájékoztató keretében jelentette be az Agrárminisztérium és a FAKT AG, hogy egy közel egymilliárd eurós mezőgazdasági és infrastruktúra-fejlesztési beruházás valósul meg hamarosan Hegyeshalom-Bezenye települések határában. A beruházás jelentős mérföldkő mind a cég, mind Magyarország életében.

Új megoldások a húsmarhatartásban

A húsmarhatartás természetközeli, extenzív állattenyésztési ágazat, ezért eddig viszonylag kisebb igény volt a költséges, az intenzív termelésű ágazatokba már korábban megjelent újszerű, digitális technológiák alkalmazására.

Elszabadult bálák, tehetetlen autós

A rosszul rögzített szalmabálák komoly baleseti kockázatot jelentenek, az imbolygó pótkocsi, a billegő rakomány mégis napi látvány az utakon és távolról sem csak Magyarországon.