Back to top

Télen is lehet színes

Lombhullás után kertünkben a lomblevelű örökzöldek és a fenyőfélék kerülnek előtérbe. Mivel tehetjük színesebbé a látványt?

• Színes vesszejű cserjékkel, színes vagy érdekes kérgű fákkal, változatos bambuszokkal

Fehér som, piros vesszőkkel
Fehér som, piros vesszőkkel
Ha pirosra vágyunk, ültessünk fehér somot (Cornus alba ’Sibirica’, ’Siberia Pearl’, ’Sibirica Variegata’, ’Spaethii’) vagy veresgyűrűs somot (Cornus sanguinea ’Winter Beauty’). A Cornus alba ’Kesselringii’ fajtának szinte fekete a vesszeje, a Cornus stolonifera ’Flaviramea’-nak pedig élénksárga.

A nyírfa (Betula pendula) fehér kérge szép kontrasztot képez zöld vagy más színű háttérnövényzettel. A bambuszok közül a Phyllostachys nigra ’Punctata’ szára fekete, a Phyllostachys aureosulcata ’Spectabilis’ szárának barázdái élénkzöldek. A bambuszok lombja egyébként örökzöld.

Mutatós bambuszszárak
Mutatós bambuszszárak

• Télen virágzó fákkal és cserjékkel

Meglepő, de a mi kontinentális éghajlatunkon is vannak olyan kerti növények, amelyek a tél kellős közepén, novembertől februárig virágoznak. Elég soknak a virágja erősen illatos is. A Higan japán díszcseresznye (Prunus subhirtella ’Autumnalis’) kecses fácska, októbertől márciusig hozza egyszerű, világos rózsaszínű virágjait. Tél végén, februárban virágoznak a varázsmogyorók, sárga, narancs, téglavörös, különleges, kócos szirmú virágaikkal (Hamamelis mollis-fajták). Ugyanakkor virágzik a téli jázmin is (Jasminum nudiflorum), sötétzöld terülő vesszőin hozza apró élénksárga virágait. Az illatos virágúak között a korai loncot (Lonicera x purpusii), az illatos loncot (Lonicera fragrantissima) és a korai virágzású bangitákat (Viburnum x bodnantense, Viburnum x bodnantense ’Charles Lamont’, Viburnum x bodnantense ’Dawn’, Viburnum tinus ’Eve Price’) említhetjük.

A varázsmogyoró kócos ágai
A varázsmogyoró kócos ágai
Az alacsony cserjék közül a csarab (Calluna vulgaris) és az erika (Erica carnea) igen közkedveltek, divatosak, a kertben, balkonládában, kaspókban egész télen virágoznak. Hasonló a dérbabér (Skimmia japonica), amelynek fényes örökzöld levelei és lila virágbimbói díszítenek egész télen.

• Színes vagy tarka lomblevelű örökzöldekkel és színeslombú téli zöldségekkel, dísznövényekkel

A kecskerágó, a téli dísz
A kecskerágó, a téli dísz
Az alacsony termetű cserjék között számos színhatást tudunk teremteni kecskerágókkal, amelyek tarkabarka levelei fehérrel, sárgával, rózsaszínnel foltozottak. Közülük is különösen kedveltek az Euonymus fortunei ’Emerald’n Gold’, ’Emerald Gaiety’, ’Gold Prince’ és ’Coloratus’ fajták. A magasabb termetű cserjék között aranysárgával pöttyözöttek a tarkalevelű japán babérsom (Aucuba japonica ’Picturata’) levelei, a kerti korallberkenyéé (Photinia fraseri ’Red Robin’) pedig egész télen pirosak.

Feltűnő, tartós színfoltot teremthetünk a téli kertben zöldségekkel is, például díszkáposztákkal, vagy színes, sárga és bordó levélnyelű mángoldokkal. És miért ne próbálnánk szürkészöld póréhagymát is ültetni?

• Színes bogyótermésű fákkal, cserjékkel, futónövényekkel

A különleges kínai lilabogyó
A különleges kínai lilabogyó
Számtalan fa és cserje díszít télen a terméseivel, a színes bogyókat a madarak is szívesen csipegetik.

Igazán különlegesek, egész télen a bokron maradnak az arónia vagy törpeberkenye (Aronia melanocarpa ’Hugin’, Aronia x prunifolia ’Viking’) fekete bogyótermései. Közkedveltek a talajtakaró madárbirsek (Cotoneaster salicifolius ‘Parkteppich’, Cotoneaster dammeri ‘Coral Beauty’), valamint a fehér és a rózsaszín termésű hóbogyók (Symphoricarpos x doorenbosii ’Amethyst’, ’Magic Berry’, ’Mother of Pearl, ’White Edge’). A kínai lilabogyó (Callicarpa bodinieri ’Profusion’) bogyói élénklila színűek, a magasabb termetű tűztövisek (Pyracantha ’Golden Charmer’, ’Mohave’, ’Orange Charmer’, ’Orange Glow’) piros, narancs és sárga terméseikkel hívják föl magukra a figyelmet.

Pergolára futtatható díszítő szőlő
Pergolára futtatható díszítő szőlő
A fák közül szép díszei a téli kertnek a berkenyék (Sorbus aucuparia, Sorbus intermedia, Sorbus ‘Burka’) és azok a díszalmák, amelyek megtartják télen az almácskáikat (Malus ’Red Sentinel’, Malus ’Evereste’, Malus ’Sugar Tyme’), illetve természetesen a galagonyák (Crataegus laevigata Paul’s Scarlet).

A pergolákra, falakra, farácsokra futtatott díszszőlő (Parthenocissus quinquefolia és Ampelopsis ’Elegans’) lilásfekete, illetve porcelánkék bogyói is különleges díszek.

Hazai díszfaiskolák kínálatából válogattunk, az ajánlott fajok és fajták tehát kaphatók a magyarországi árudákban.

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cserjemetszési egyszeregy

Nem mindegy, hogy melyik cserjét mikor metsszük. Ha rossz időpontot választunk, éppen azokat a virágrügyeket távolítjuk el a bokorról, ami a díszét adja. A cserjék és évelők metszésével kapcsolatos tudnivalókat Bori Krisztián Gábor, a Borostyán Faiskola munkatársa foglalta össze a Specialmix Kertészeti Kft. gödöllői szakmai napján.

Látszólag ok nélkül pusztulnak az észak-amerikai almafák

Hat évvel ezelőtt kellemetlen meglepetést érte Kari Peter növényorvost, aki egy pennsylvaniai almaültetvényen vizsgálódott. A fiatal almafák igen gyorsan pusztultak. Elsőre valamilyen kórokozóra gyanakodott, azonban a kémiai kezelések nem vezettek eredményre. A következő évre pedig USA és Kanada szerte az ültetvények 80 százalékáról jelentettek fapusztulást.

Hogy ne legyen tripszes a paprika

A hazai paprikatermesztésben már több mint 20 éve bevált gyakorlat a biológiai növényvédelem. A kertészetek többségében betelepített Amblyseius swirskii ragadozó atkák, Orius ragadozó poloskák és Aphidius fürkészek mellett lehet-e más módszerrel javítani a biológiai növényvédelem hatékonyságát? A válasz igen.

Öregedő szőlőoltványosok

„Hazánkban 100-110 szőlő oltványiskola, s öregedő oltványosok jellemzik a szakmát”- hangzott el Keszthelyen, a szőlő szaporítóanyag előállítást és a szőlőtermesztés növényvédelmi kérdéseit zászlajára tűző tanácskozáson.

Kalandra fel! Várnak a vidéki élet szépségei

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által indított „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomagban a „Vesd bele magad!” projekt első szakasza lezárult. Ezzel egyidejűleg a programcsalád második tagjaként kezdetét vette a „Vidéki Kaland” a március 21-én az AGRYA által szervezett budapesti sajtótájékoztatón.

Segítség a természetből

A biológiai alapú növényvédelem olyan természetbarát módszer, amivel csökkenthető a környezet és a fogyasztók vegyszerterhelése, ugyanakkor a termesztők számára is megnyugvást hoz, ha néhány károsítót kémiai növényvédelem nélkül tud kiiktatni. A mind szigorúbb szermaradék-határértékek miatt mind többek figyelme fordul az ilyen módszerek felé.

Nagy-Somló a bio útra lép - az ÖMKi oktatással segíti az átállást

Magyarország legkisebb történelmi borvidéke márciustól többek között az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közreműködésével tér át ökológiai művelésre.A folyamat eredményeként Magyarország olyan történelmi borvidékkel gazdagodik, amelyen itthon úttörő módon egységesen ökológiai módon termelnek borszőlőt.

Léüzemekben végzi az étkezési alma

Olyan mértékben szenvedtek minőségromlást az ősszel étkezési almaként a hűtőházakba tárolt gyümölcsök, hogy - kármentés gyanánt - Magyarországon is újraindultak a léüzemek, de az árak az őszihez hasonlóan a mélyben vannak - írta a Világgazdaság.

Őszibarackból az Y-korona a legjobb

Hagyományos termőtájunkon, Szatymazon az őszibarackot még mindig a legtöbben tányérkoronával nevelik, pedig a jobb lenne egyszerűbben kezelhető fákra váltani, derült ki a Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetsége szakmai napján. Gyuris Mihály szerint az Y-korona nemcsak könnyebben művelhető, hanem többet is terem, mint a hagyományos. Metszését ezúttal olasz szakember, Gianluca Pasi mutatta be.

Növényvédelmi előrejelzés – itt az utolsó pillanat a tél végi lemosó permetezésekre

Aki még nem tette meg, az most még gyorsan szakíthat időt a lemosó permetezésre, de már legyünk óvatosak a töménységgel, mert bimbósak a gyümölcsfák. Az örökzöldeket is érdemes lemosni réztartalmú készítménnyel, a puszpángbokraink belsejét pedig alaposan nézzük át, mert már várható a puszpángmoly éledése.