0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Télen is lehet színes

Lombhullás után kertünkben a lomblevelű örökzöldek és a fenyőfélék kerülnek előtérbe. Mivel tehetjük színesebbé a látványt?

• Színes vesszejű cserjékkel, színes vagy érdekes kérgű fákkal, változatos bambuszokkal

Ha pirosra vágyunk, ültessünk fehér somot (Cornus alba ’Sibirica’, ’Siberia Pearl’, ’Sibirica Variegata’, ’Spaethii’) vagy veresgyűrűs somot (Cornus sanguinea ’Winter Beauty’). A Cornus alba ’Kesselringii’ fajtának szinte fekete a vesszeje, a Cornus stolonifera ’Flaviramea’-nak pedig élénksárga.

A nyírfa (Betula pendula) fehér kérge szép kontrasztot képez zöld vagy más színű háttérnövényzettel. A bambuszok közül a Phyllostachys nigra ’Punctata’ szára fekete, a Phyllostachys aureosulcata ’Spectabilis’ szárának barázdái élénkzöldek. A bambuszok lombja egyébként örökzöld.

• Télen virágzó fákkal és cserjékkel

Meglepő, de a mi kontinentális éghajlatunkon is vannak olyan kerti növények, amelyek a tél kellős közepén, novembertől februárig virágoznak. Elég soknak a virágja erősen illatos is. A Higan japán díszcseresznye (Prunus subhirtella ’Autumnalis’) kecses fácska, októbertől márciusig hozza egyszerű, világos rózsaszínű virágjait. Tél végén, februárban virágoznak a varázsmogyorók, sárga, narancs, téglavörös, különleges, kócos szirmú virágaikkal (Hamamelis mollis-fajták). Ugyanakkor virágzik a téli jázmin is (Jasminum nudiflorum), sötétzöld terülő vesszőin hozza apró élénksárga virágait. Az illatos virágúak között a korai loncot (Lonicera x purpusii), az illatos loncot (Lonicera fragrantissima) és a korai virágzású bangitákat (Viburnum x bodnantense, Viburnum x bodnantense ’Charles Lamont’, Viburnum x bodnantense ’Dawn’, Viburnum tinus ’Eve Price’) említhetjük.

Az alacsony cserjék közül a csarab (Calluna vulgaris) és az erika (Erica carnea) igen közkedveltek, divatosak, a kertben, balkonládában, kaspókban egész télen virágoznak. Hasonló a dérbabér (Skimmia japonica), amelynek fényes örökzöld levelei és lila virágbimbói díszítenek egész télen.

• Színes vagy tarka lomblevelű örökzöldekkel és színeslombú téli zöldségekkel, dísznövényekkel

Az alacsony termetű cserjék között számos színhatást tudunk teremteni kecskerágókkal, amelyek tarkabarka levelei fehérrel, sárgával, rózsaszínnel foltozottak. Közülük is különösen kedveltek az Euonymus fortunei ’Emerald’n Gold’, ’Emerald Gaiety’, ’Gold Prince’ és ’Coloratus’ fajták. A magasabb termetű cserjék között aranysárgával pöttyözöttek a tarkalevelű japán babérsom (Aucuba japonica ’Picturata’) levelei, a kerti korallberkenyéé (Photinia fraseri ’Red Robin’) pedig egész télen pirosak.

Feltűnő, tartós színfoltot teremthetünk a téli kertben zöldségekkel is, például díszkáposztákkal, vagy színes, sárga és bordó levélnyelű mángoldokkal. És miért ne próbálnánk szürkészöld póréhagymát is ültetni?

• Színes bogyótermésű fákkal, cserjékkel, futónövényekkel

Számtalan fa és cserje díszít télen a terméseivel, a színes bogyókat a madarak is szívesen csipegetik.

Igazán különlegesek, egész télen a bokron maradnak az arónia vagy törpeberkenye (Aronia melanocarpa ’Hugin’, Aronia x prunifolia ’Viking’) fekete bogyótermései. Közkedveltek a talajtakaró madárbirsek (Cotoneaster salicifolius ‘Parkteppich’, Cotoneaster dammeri ‘Coral Beauty’), valamint a fehér és a rózsaszín termésű hóbogyók (Symphoricarpos x doorenbosii ’Amethyst’, ’Magic Berry’, ’Mother of Pearl, ’White Edge’). A kínai lilabogyó (Callicarpa bodinieri ’Profusion’) bogyói élénklila színűek, a magasabb termetű tűztövisek (Pyracantha ’Golden Charmer’, ’Mohave’, ’Orange Charmer’, ’Orange Glow’) piros, narancs és sárga terméseikkel hívják föl magukra a figyelmet.

A fák közül szép díszei a téli kertnek a berkenyék (Sorbus aucuparia, Sorbus intermedia, Sorbus ‘Burka’) és azok a díszalmák, amelyek megtartják télen az almácskáikat (Malus ’Red Sentinel’, Malus ’Evereste’, Malus ’Sugar Tyme’), illetve természetesen a galagonyák (Crataegus laevigata Paul’s Scarlet).

A pergolákra, falakra, farácsokra futtatott díszszőlő (Parthenocissus quinquefolia és Ampelopsis ’Elegans’) lilásfekete, illetve porcelánkék bogyói is különleges díszek.

Hazai díszfaiskolák kínálatából válogattunk, az ajánlott fajok és fajták tehát kaphatók a magyarországi árudákban.

Forrás: Kertbarát Magazin