Back to top

Télen is lehet színes

Lombhullás után kertünkben a lomblevelű örökzöldek és a fenyőfélék kerülnek előtérbe. Mivel tehetjük színesebbé a látványt?

• Színes vesszejű cserjékkel, színes vagy érdekes kérgű fákkal, változatos bambuszokkal

Fehér som, piros vesszőkkel
Fehér som, piros vesszőkkel
Ha pirosra vágyunk, ültessünk fehér somot (Cornus alba ’Sibirica’, ’Siberia Pearl’, ’Sibirica Variegata’, ’Spaethii’) vagy veresgyűrűs somot (Cornus sanguinea ’Winter Beauty’). A Cornus alba ’Kesselringii’ fajtának szinte fekete a vesszeje, a Cornus stolonifera ’Flaviramea’-nak pedig élénksárga.

A nyírfa (Betula pendula) fehér kérge szép kontrasztot képez zöld vagy más színű háttérnövényzettel. A bambuszok közül a Phyllostachys nigra ’Punctata’ szára fekete, a Phyllostachys aureosulcata ’Spectabilis’ szárának barázdái élénkzöldek. A bambuszok lombja egyébként örökzöld.

Mutatós bambuszszárak
Mutatós bambuszszárak

• Télen virágzó fákkal és cserjékkel

Meglepő, de a mi kontinentális éghajlatunkon is vannak olyan kerti növények, amelyek a tél kellős közepén, novembertől februárig virágoznak. Elég soknak a virágja erősen illatos is. A Higan japán díszcseresznye (Prunus subhirtella ’Autumnalis’) kecses fácska, októbertől márciusig hozza egyszerű, világos rózsaszínű virágjait. Tél végén, februárban virágoznak a varázsmogyorók, sárga, narancs, téglavörös, különleges, kócos szirmú virágaikkal (Hamamelis mollis-fajták). Ugyanakkor virágzik a téli jázmin is (Jasminum nudiflorum), sötétzöld terülő vesszőin hozza apró élénksárga virágait. Az illatos virágúak között a korai loncot (Lonicera x purpusii), az illatos loncot (Lonicera fragrantissima) és a korai virágzású bangitákat (Viburnum x bodnantense, Viburnum x bodnantense ’Charles Lamont’, Viburnum x bodnantense ’Dawn’, Viburnum tinus ’Eve Price’) említhetjük.

A varázsmogyoró kócos ágai
A varázsmogyoró kócos ágai
Az alacsony cserjék közül a csarab (Calluna vulgaris) és az erika (Erica carnea) igen közkedveltek, divatosak, a kertben, balkonládában, kaspókban egész télen virágoznak. Hasonló a dérbabér (Skimmia japonica), amelynek fényes örökzöld levelei és lila virágbimbói díszítenek egész télen.

• Színes vagy tarka lomblevelű örökzöldekkel és színeslombú téli zöldségekkel, dísznövényekkel

A kecskerágó, a téli dísz
A kecskerágó, a téli dísz
Az alacsony termetű cserjék között számos színhatást tudunk teremteni kecskerágókkal, amelyek tarkabarka levelei fehérrel, sárgával, rózsaszínnel foltozottak. Közülük is különösen kedveltek az Euonymus fortunei ’Emerald’n Gold’, ’Emerald Gaiety’, ’Gold Prince’ és ’Coloratus’ fajták. A magasabb termetű cserjék között aranysárgával pöttyözöttek a tarkalevelű japán babérsom (Aucuba japonica ’Picturata’) levelei, a kerti korallberkenyéé (Photinia fraseri ’Red Robin’) pedig egész télen pirosak.

Feltűnő, tartós színfoltot teremthetünk a téli kertben zöldségekkel is, például díszkáposztákkal, vagy színes, sárga és bordó levélnyelű mángoldokkal. És miért ne próbálnánk szürkészöld póréhagymát is ültetni?

• Színes bogyótermésű fákkal, cserjékkel, futónövényekkel

A különleges kínai lilabogyó
A különleges kínai lilabogyó
Számtalan fa és cserje díszít télen a terméseivel, a színes bogyókat a madarak is szívesen csipegetik.

Igazán különlegesek, egész télen a bokron maradnak az arónia vagy törpeberkenye (Aronia melanocarpa ’Hugin’, Aronia x prunifolia ’Viking’) fekete bogyótermései. Közkedveltek a talajtakaró madárbirsek (Cotoneaster salicifolius ‘Parkteppich’, Cotoneaster dammeri ‘Coral Beauty’), valamint a fehér és a rózsaszín termésű hóbogyók (Symphoricarpos x doorenbosii ’Amethyst’, ’Magic Berry’, ’Mother of Pearl, ’White Edge’). A kínai lilabogyó (Callicarpa bodinieri ’Profusion’) bogyói élénklila színűek, a magasabb termetű tűztövisek (Pyracantha ’Golden Charmer’, ’Mohave’, ’Orange Charmer’, ’Orange Glow’) piros, narancs és sárga terméseikkel hívják föl magukra a figyelmet.

Pergolára futtatható díszítő szőlő
Pergolára futtatható díszítő szőlő
A fák közül szép díszei a téli kertnek a berkenyék (Sorbus aucuparia, Sorbus intermedia, Sorbus ‘Burka’) és azok a díszalmák, amelyek megtartják télen az almácskáikat (Malus ’Red Sentinel’, Malus ’Evereste’, Malus ’Sugar Tyme’), illetve természetesen a galagonyák (Crataegus laevigata Paul’s Scarlet).

A pergolákra, falakra, farácsokra futtatott díszszőlő (Parthenocissus quinquefolia és Ampelopsis ’Elegans’) lilásfekete, illetve porcelánkék bogyói is különleges díszek.

Hazai díszfaiskolák kínálatából válogattunk, az ajánlott fajok és fajták tehát kaphatók a magyarországi árudákban.

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert a szobában

A télikert a lakóházak szerves részeként a zöld élményét adja akkor is, amikor odakint kevés a lomb és a szín. Akkor érezzük igazán a harmóniáját, ha kialakítása, a benne lévő növények alakja, színvilága és elhelyezkedése a lakás stílusához igazodik. Kényelmünket, feltöltődésünket szolgálja ez a zöld tér, ezért több, mint a fagyérzékeny növények téli tárolási helye.

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

A szaharai szél kiszárítja a kakaóültetvényeket

A harmattan, a forró, száraz, nyugat-afrikai passzátszél idén jelentős szárazsággal és minimális csapadékkal érkezett a világ legnagyobb kakatermelő országába, Elefántcsontpartba. Ha a következő héten is folytatódik az aszály, az veszélyeztetheti az idei termést.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

A fotoszintézis „felturbózása”

Amerikai kutatók a fotoszintézis felerősítéséhez genetikailag módosítottak növényeket abban bízva, hogy ez a módszer egyszer majd javítja az élelmiszernövények hozamát.

A földeken fog megrohadni a termés Skóciában

Az Egyesült Királyság mezőgazdaságának 60-70 ezer szezonális vendégmunkásra van szüksége, akik egy „no-deal” Brexit után egy csapásra eltűnhetnek a szigetországból. A skót farmerek szakszervezete katasztrofális munkaerőhiánytól tart.

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.