0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Téli erdei kalandok

A vízkereszt után beköszöntő farsangi időszak kemény fagyokkal, még több hóval érkezett, mely remek alkalmat teremhet egy téli erdei kalandra. Az erdő „láthatatlan” kapuját kitárva szeretettel várjuk a kirándulókat az állami erdőkbe, azonban felhívjuk a figyelmet a téli kirándulás legfontosabb íratlan szabályaira.
  1. Fel kell készülni a túrára! Réteges öltözet, kényelmes, időjárásnak megfelelő lábbeli, elegendő étel, ital, térkép, feltöltött telefon és túrázó társ nélkül ne induljatok útnak!
  2. Tervezzétek meg az útvonalat erőnlétetek és a rövid nappalok figyelembevételével!
  3. Az erdő vendégei vagytok, tiszteljétek és vigyázzatok rá! Vigyétek haza a szemetet, hisz az ennivalód üres csomagolása is elfér a hátizsákban! Tartsátok be a tűzrakás szabályait! Az állatokra, növényekre pedig fokozottan ügyeljetek, ne zavarjátok meg őket otthonukban!
  4. Az esetleges balesetek miatt a túrázók érdeke, hogy ne térjenek le a turistaútról, hiszen a baleset helyszínének beazonosítása és mentésük szervezése így sokkal gördülékenyebb!

Hófödte erdei munkák

Bárki sétálhat, sportolhat az erdőn, ahol beszívva a friss levegőt, csodálva a tájat feltöltődhet testileg-lelkileg. De ne felejtsük el, hogy a nyitott erdő egy zárt üzem is egyben, ahol tervezett erdő- és vadgazdálkodás folyik a téli időszakban!

Különböző technológiákkal az EGERERDŐ Zrt. minden erdészeténél folyik fakitermelés. Az ebből származó veszélyekre helyben elhelyezett táblákkal hívják fel az erdei vándorok figyelmét. Az ott dolgozó gépek hatósugarában tartózkodni tilos.

A gyerekeknek erdei „mászóka, ügyességi játék” hatását is kelthetik a faanyag készletek, de ezekre rámászni tilos és balesetveszélyes.

A vadgazdálkodásunk keretében több társas vadászatot is tartanak. Az EGERERDŐ által szervezett vadászatokról, az érintett turistaút lezárásáról a közösségi médián, az erdészet partnerein keresztül és helyi figyelmeztető táblákkal tájékoztatják a kirándulókat. Azonban az erdészettől függetlenül más vadászatra jogosultak is van jelen vannak a területen, akik vadászataikat önállóan szervezik.

Kisvonatok

Elkészültek az EGERERDŐ Zrt. által üzemeltetett kisvasutak 2019. évi menetrendjei. Kedvező időjárás esetén Szilvásváradon már február első hétvégéjén zakatol a kisvonat, még Felsőtárkányban és a Mátravasúton kicsit később, március 15-én indul a kisvasúti szezon.

Jó hír a kisvasút szerelmeseinek, hogy újra indul a közlekedés a Mátravasút Gyöngyös-Lajosháza-Szalajkaház pályaszakaszon. A menetrendek alább elérhetők.

Forrás: EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény