Back to top

Szükség van-e csípős paradicsomra?

A csilipaprika evolúciós szempontból nézve a paradicsom távoli, undok unokatestvére. 19 millió évvel ezelőtt váltak le a közös őstől, de még mindig vannak közös szakaszok a DNS-ükben. Két különböző irányba fejlődtek: a paradicsom egy húsosabb, ásványi anyagokban gazdag gyümölcsöt, a csili azonban erőteljes védelmi vonalat hozott létre a kapszaicinoidok kifejlesztésével.

A legújabb génszerkesztési technológiáknak köszönhetően lehetőség van arra, hogy létrehozzák a kapszaicinoidokat (ebbe a vegyületcsoportba tartozik a kapszaicin is) termelő paradicsomot – ami persze nem könnyű feladat. Az erről szóló, a Trends in Plant Science tudományos magazinban megjelent cikk írói ugyan

nem egy új kulináris forradalmat kívánnak ezzel elindítani – bár ez sem épp a földtől elrugaszkodott ötlet – hanem könnyebbé tennék a kapszaicinoidok kereskedelmi célú előállítását nagy mennyiségben.

Közös őstől származnak, mindkettőben jelen vannak a kapszaicinoid vegyületek termeléséhez szükséges gének
Közös őstől származnak, mindkettőben jelen vannak a kapszaicinoid vegyületek termeléséhez szükséges gének
Ezek a molekulák ugyanis tápanyagként és antibiotikus hatású szerekként is értékesek, illetve fájdalomcsillapítók és a paprika spray összetevőiként is ismertek.

„Ha sikerülne a kapszaicinoidok előállításához szükséges géneket beültetni a paradicsomba, akkor sokkal könnyebb és olcsóbb lenne előállítani ezeket a vegyületeket.” – mondta a tanulmány egyik szerzője, Agustin Zsögön, a brazíliai Viçosa Szövetségi Egyetem biológusa. „Megvannak az eszközeink, hogy a fajok génkészletét átalakítsuk. A kihívás abban rejlik, hogy tudjuk, melyik gént hová kell tenni.”

A kapszaicinoidok csípős íze nem valódi íz, hanem a fájdalomra adott reakció. A nyelvben olyan idegsejteket aktivál, melyek a hőmérséklet okozta fájdalomra reagálnak, így azt az agy égető érzésnek fogja fel.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy a kapszaicinoidok evolúciójának segítségével a növény elriasztotta a kisebb emlősöket a termése elfogyasztásától. A madaraknál ezzel szemben – melyek kiváló magterjesztők – nem mutatható ki fájdalom a molekulák hatására.

Legalább 23 típusú kapszaicinoid létezik, mind a csilipaprikából származik. A paprikák csípősségét a kapszaicinoidok termelését szabályozó gén határozza meg, a kevésbé csípősek olyan mutációval rendelkeznek, mely befolyásolja ezt a folyamatot.

A korábbi génszekvenálási munkák bebizonyították, hogy a paradicsom is rendelkezik a kapszaicinoidok termeléséhez szükséges génekkel, csak hiányzik a gépezet, amely aktiválja ezeket.

A paprikák csípősségét a kapszaicinoidok termelését szabályozó gén határozza meg
A paprikák csípősségét a kapszaicinoidok termelését szabályozó gén határozza meg
„Elméletben felhasználhatjuk ezeket a géneket kapszaicinoidok termeltetésére a paradicsomnál” mondta Zsögön. Azonban nincs megfelelő adat arról, hogy a paradicsomban milyen úton indul meg a kapszaicinoidok termelődése, így alternatív megoldásokra van szükség. Az egyik ilyen lehetőség, hogy egyesével aktiválják a kijelölt géneket, és megnézik, mi történik, mely anyagok termelődése indul be. Többek között ez az egyik módszer, amit a kutatók ki fognak próbálni.

A csilipaprika genomjának feltárása, illetve a felfedezés, hogy a paradicsom is rendelkezik a csípősséghez szükséges génekkel már megalapozzák a lehetőségét a csípős paradicsom megalkotásának.

A kutatók szerint ez nem csak segít jobban megérteni az egyedi botanikai tulajdonságok evolúcióját, de lehetővé teszi a kapszaicinoid termelő ipari paradicsom-ültetvények létrehozását, és talán arra is lehetőséget ad, hogy az élelmiszerüzletekben is megjelenjen néhány új fajta.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

A szaharai szél kiszárítja a kakaóültetvényeket

A harmattan, a forró, száraz, nyugat-afrikai passzátszél idén jelentős szárazsággal és minimális csapadékkal érkezett a világ legnagyobb kakatermelő országába, Elefántcsontpartba. Ha a következő héten is folytatódik az aszály, az veszélyeztetheti az idei termést.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

A fotoszintézis „felturbózása”

Amerikai kutatók a fotoszintézis felerősítéséhez genetikailag módosítottak növényeket abban bízva, hogy ez a módszer egyszer majd javítja az élelmiszernövények hozamát.

A földeken fog megrohadni a termés Skóciában

Az Egyesült Királyság mezőgazdaságának 60-70 ezer szezonális vendégmunkásra van szüksége, akik egy „no-deal” Brexit után egy csapásra eltűnhetnek a szigetországból. A skót farmerek szakszervezete katasztrofális munkaerőhiánytól tart.

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.

Gyapot nő a Hold sötét oldalán

A nemrég a Hold sötét oldalán landolt kínai űrszonda fedélzetén egy apró zöld csíra növekszik, jelentették a tudósok kedden. A gyapot növényke nincs egyedül, több más mag illetve muslica peték és élesztőgomba is érkezett a Holdra.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.