Back to top

Vigyünk elég rostot a szervezetünkbe!

Kisebb az esélye, hogy különböző betegségek, mint például szívproblémák alakulnak ki, ha megfelelő mennyiségű rostot viszünk szervezetünkbe – derült ki egy friss kutatásból.

Az emberek többsége 20 grammnál kevesebb élelmi rostot fogyaszt naponta, ez legfőképpen a szénhidráttal kapcsolatban kialakult előítéleteknek és téves információknak köszönhető. Egy új-zélandi egyetemi kutatás kimutatta, hogy ideális esetben

naponta 25-29 gramm rostot kellene fogyasztanunk – de még jobb lenne, ha 30 grammnál többet vinnénk be szervezetünkbe!

Íme néhány ötlet, hogyan pótoljuk a rostokat étrendünkben.

Reggeli:

A reggeli nagyszerű lehetőség az élelmi rostok bevitelére, ugyanis a legtöbb müzli és zabpehely tartalmazza ezeket. A zabkása is jó választás lehet.

Amennyiben szendvicset ennénk reggelire, válasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, mely körülbelül 2 gramm rostot tartalmaz szeletenként.

Reggelinket egészítsük ki gyümölcsökkel, például almával és banánnal, hiszen ezek körülbelül 3 gramm értékes rostot tartalmaznak.

Ebéd:

A kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében ebédünket egészítsük ki salátával, melyhez a legkülönfélébb zöldségeket adhatjuk hozzá. Emellett megéri burgonyát is fogyasztani, hiszen egy darab burgonya körülbelül 4 gramm rostot juttat a szervezetünkbe. Növelhetjük a rostbevitelt, amennyiben a burgonyát a héjával együtt fogyasztjuk.

Vacsora:

Vacsoraidőben is nagyon sok lehetőség adott, hogy növeljük a napi rostbevitelt. 100 gramm lencse körülbelül 8 gramm rostot tartalmaz, de emelett a csicseriborsó és a babfélék is magas rosttartalommal rendelkeznek. A rizs is remek választás.

Amennyiben a tésztaféléket kedveljük, válasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát: 75 gramm teljes kiőrlésű spagetti körülbelül 8 gramm rostot pótol szervezetünkben.

Egészséges nassolás:

Ha megéheznénk az étkezések között, rágcsálnivalónak válasszunk friss gyümölcsöt és zöldséget, rozsból vagy zabból készült édességeket, vagy nem sózott mogyorót, magvakat. Elég egy kis marék mogyoró, és szervezetünk máris gazdagabb 3 gramm élelmi rosttal!

Forrás: 
metro.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyanúsan olcsó import tej került forgalomba

A Penny Market Kft. – többszörös előzetes egyeztetés ellenére – drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én, az üzletlánc ezzel a lépéssel a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) ezért hatósági ellenőrzést kezdeményezett.

Már az élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszer is intelligens

Eredményesen lebonyolította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az „Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer létrehozása” (INTEL) című, kétéves projektjét, amely a hivatal élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszerének korszerűsítését és az ügyfelek elektronikus ügyintézésének egyszerűsítését tette lehetővé.

Ízesített ásványvizek és újfajta likőrök fejlesztéséről állapodtak meg

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem (SZIE) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. a magyar szeszesital-gyártás értéknövelő és fenntartható fejlesztése érdekében szerdán Budapesten.

Indul a medvehagymaszezon: nem mindegy, honnan és mennyit szedünk!

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Azonban nem mindegy, honnan és mennyit gyűjtünk ebből az erdei csemegéből.

A kormány is a minőségi sörök mellé állt

A sörágazat dinamikus fejlődésének fenntartása mellett a kormány törekszik a minőségi sörök piacának élénkítésére és a kézműves sörök szegmensének szélesítésére - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán, a XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra beharangozó sajtótájékoztatón, Budapesten.

Népszerűsítik a vadhúsból készülő ételeket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetei által közösen útjára indított eseménysorozat keretében a vadhúsfogyasztás népszerűsítésére gasztronómiai bemutatót tart Pécsett március 22-én – jelentették be az esemény szervezői közösen tartott sajtótájékoztató keretében.

Professzor: kevesebb sót használjon az élelmiszeripar!

Újabb tudós figyelmeztetett a sóbevitel mérséklésének hatására, Paul Elliott, az Imperial College London professzora ráadásul rendszerszintű változást sürget. Szerinte ha az élelmiszeripar nagyarányú sócsökkentést lépne meg, az emberéleteket menthetne.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozási továbbképzés a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága – az ingyenes szakmai programsorozata keretein belül – meghirdeti a „Tanuljunk együtt! - Zöldség-gyümölcs feldolgozás” elnevezésű rendezvényét.

Brexit: már a karácsonyi szerződések is késnek

Előfordulhat, hogy hiába keresik a hagyományos karácsonyi élelmiszertermékeket a brit édességek és csemegék rajongói az idei ünnepek alkalmával. Arról már sokat beszéltek, hogy a jelentős élelmiszerbehozatalra szoruló brit szigeteken korábban nem látott áruhiány és drágulás következhet be a Brexit miatt, de a jelek szerint a jellegzetesen brit termékek kivitele is komoly akadályok elé néz.

Zöldségeken zenélnek

Ha a világ bármely táján piacon járunk, és azt látjuk, hogy valaki úgy vásárol babot, hogy megzörgeti a tenyerében, vagy kopogtatással választ sütőtököt, és összegyűjti a hagymahéjat, akkor az illető bizonyára a bécsi Vegetable Orchestra tagja. A Zöldség Zenekar 1998-ban alakult, azóta több mint 300 koncertet adott a világ számos országában, kizárólag zöldségekből készült hangszereken.