Back to top

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Az angol British Equine Veterinary Assocation (BEVA) szakértői szerint az elhízás a lovak modern kori betegsége, mely évente több száz állat és elhullását okozza. David Rendle, a BEVA etikai és jóléti bizottságának tagja felhívja a figyelmet arra a kutatásra, mely szerint az Angliában tartott lovak körülbelül fele túlsúlyos. Egy másik kutatás pedig rávilágít arra, hogy az angol pónifajták 70 százaléka elhízott.

A lovak körében tapasztalt elhízás az utóbbi években sem csökken. Ez annak a következménye, hogy a gazdák már nem képesek felismerni, hogy lovuk egészséges vagy pedig túlsúlyos – figyelmeztet Rendle.

„Manapság az elhízott ló számít normálisnak, egyszerűen azért, mert a tulajdonosok már nem tudják, milyen egy egészséges ló. A bemutatók lovai is túlsúlyosak, és ezek az állatok hamis példát mutatnak.”

A túlsúlynak veszélyes következményei lehetnek a lovakra nézve. Az ideálisnál magasabb súlyú lovak fogékonyabbak a laminitiszre, azaz a savós patairha-gyulladásra, mely betegség során nem jut elegendő vér a patákhoz, minek következtében duzzanat és gyulladás alakul ki a lábvégeken. Évente körülbelül 600 ló pusztul el laminitisz következtében.

Dr. Mark Kennedy, az RSPCA angol állatvédő szervezet egyik vezetője figyelmeztet: az a ló, amely egyszer már szenvedett laminitiszben, egész további életében fogékony lesz a betegségre, hiába kezelték megfelelően. A túlsúly pedig bizonyítottan növeli a betegség kialakulásának esélyét.

A lovak testsúlyának változása természetes folyamat: télen veszítenek súlyukból, tavasszal pedig visszaveszik azt. A modern állattartás azonban nem teszi lehetővé, hogy ez a természetes folyamat végbemenjen.

Az emberi gondoskodás, mint például a téli lótakaró használata megakadályozza, hogy az állat a hideg következtében több kalóriát égessen, és ezáltal megtörténjen a természetes súlyvesztés. A hobbiállatként tartott lovak, főleg a csikók esetében pedig fennáll a túletetés veszélye, ami szintén elhízáshoz vezet.

A World Horse Welfare Association nevében Sam Chubbock figyelmeztet minden lótartót:

„A lovak és pónik elhízása napjaink legégetőbb problémája. Javasoljuk minden lótulajdonosnak, hogy rendszeresen mérje lovai testsúlyát, kombinálva azt mérőszalagos méréssel.”
Forrás: 
telegraph.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Haszongalambok takarmányozása (2. rész) - Takarmány-kiegészítők és természetes anyagok

Húsgalambjaink takarmányozásában az ásványi kiegészítők közül a konyhasó használata a leggyakoribb, mint erről már korábban is említést tettünk. Fontos a só tisztasága, és mivel nedvszívó anyag, gyorsan csomósodik. A galambok elé tett sóban előforduló sócsomók akár sómérgezést is okozhatnak.

Tetemes bírság fakivágásért

15 ezer font (5,4 millió forint) bírsággal sújtott a brightoni törvényszéki bíróság egy ingatlanbefektetőt, mely engedélye nélkül vágott ki három bükkfát a Londontól délnyugatra fekvő Dorking természetvédelmi területen még 2017 nyarán.

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.