Back to top

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Az angol British Equine Veterinary Assocation (BEVA) szakértői szerint az elhízás a lovak modern kori betegsége, mely évente több száz állat és elhullását okozza. David Rendle, a BEVA etikai és jóléti bizottságának tagja felhívja a figyelmet arra a kutatásra, mely szerint az Angliában tartott lovak körülbelül fele túlsúlyos. Egy másik kutatás pedig rávilágít arra, hogy az angol pónifajták 70 százaléka elhízott.

A lovak körében tapasztalt elhízás az utóbbi években sem csökken. Ez annak a következménye, hogy a gazdák már nem képesek felismerni, hogy lovuk egészséges vagy pedig túlsúlyos – figyelmeztet Rendle.

„Manapság az elhízott ló számít normálisnak, egyszerűen azért, mert a tulajdonosok már nem tudják, milyen egy egészséges ló. A bemutatók lovai is túlsúlyosak, és ezek az állatok hamis példát mutatnak.”

A túlsúlynak veszélyes következményei lehetnek a lovakra nézve. Az ideálisnál magasabb súlyú lovak fogékonyabbak a laminitiszre, azaz a savós patairha-gyulladásra, mely betegség során nem jut elegendő vér a patákhoz, minek következtében duzzanat és gyulladás alakul ki a lábvégeken. Évente körülbelül 600 ló pusztul el laminitisz következtében.

Dr. Mark Kennedy, az RSPCA angol állatvédő szervezet egyik vezetője figyelmeztet: az a ló, amely egyszer már szenvedett laminitiszben, egész további életében fogékony lesz a betegségre, hiába kezelték megfelelően. A túlsúly pedig bizonyítottan növeli a betegség kialakulásának esélyét.

A lovak testsúlyának változása természetes folyamat: télen veszítenek súlyukból, tavasszal pedig visszaveszik azt. A modern állattartás azonban nem teszi lehetővé, hogy ez a természetes folyamat végbemenjen.

Az emberi gondoskodás, mint például a téli lótakaró használata megakadályozza, hogy az állat a hideg következtében több kalóriát égessen, és ezáltal megtörténjen a természetes súlyvesztés. A hobbiállatként tartott lovak, főleg a csikók esetében pedig fennáll a túletetés veszélye, ami szintén elhízáshoz vezet.

A World Horse Welfare Association nevében Sam Chubbock figyelmeztet minden lótartót:

„A lovak és pónik elhízása napjaink legégetőbb problémája. Javasoljuk minden lótulajdonosnak, hogy rendszeresen mérje lovai testsúlyát, kombinálva azt mérőszalagos méréssel.”
Forrás: 
telegraph.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt és turizmus: farm a Mátra-alján

Nagy utat tett meg a kecsketej és sajt, mire megjelent a piacon, vagy a neves éttermekben. Aki ma fog a kecsketartásába, annak már könnyebb a helyzete, bár a kitartás és az elhivatottság nélkül kódolva van a kudarc. A Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa, Sánta Judit nem tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, amikor már kezdett a köztudatban megjelenni a kecskesajt, hanem jóval korábban.

Pásztorkutyákkal a farkasok ellen

A lengyelországi Mazur tóvidék a juhtenyésztői pásztorkutyákat kapnak, hogy segítségükre legyenek a nyájak védelmezésében a farkasoktól.

Bevált az indiai dolgozó a tehenészetben

Mára az ország több tehenészetében is dolgoznak külföldi vendégmunkások, miután helyi, magyar munkaerőt nem nagyon lehet találni az állatokkal való munkára. A bevándorlók közül is kiemelkednek az indiai dolgozók, akikkel nagyon jó tapasztalatok vannak az ország több tehenészetében is. Egyikük, Sandeep Kumar nyilatkozott a magyarmezogazdasag.hu-nak.

Hölgyek nyeregben

Mezőhegyes 235 esztendővel ezelőtt alapított ménesbirtoka adott otthont a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny idei döntőjének. A szervezők a hazai lovaskultúra szimbolikus helyszínének értékeit bemutatva igyekeztek ráirányítani a szélesebb közönség figyelmét e tradicionális hivatásra. Mint kiderült, a képzés különösen népszerű a hölgyek között: a döntőbe ugyanis kizárólag lányok jutottak be.

Eb a vadász kutya nélkül II.

A vadászkutyafajtákat több csoportra lehet tagolni. A különböző típusú vadászatokra más és más adottságú kutyafajták alkalmasak leginkább. A fajták a vadászaton belül eltérő feladatokra használhatók, és a bennük lévő ösztön felcsiszolásával hozható ki belőlük a legtöbb.

Június 10-ig kell teljesíteni a tömeges méhpusztulások felderítéséhez kapcsolódó adatszolgáltatást

A Nébih az elmúlt hetekben több mint 12 000 gazdálkodótól kért növénytermesztési technológiai adatszolgáltatást a 2018-as tömeges méhpusztulások felderítése érdekében. Az ügyfélkapuval nem rendelkező termelőktől érkezett visszajelzések alapján a hivatal az adatszolgáltatási határidőt 2019. június 10-ig meghosszabbította.

Jobb, ha a tehén nappal ellik

Egy amerikai- kanadai tanulmány szerint a tehenek nagyobb eséllyel ellenek napközben, ha a nap végén jutnak hozzá a takarmányadagjuk nagy részéhez. A napközbeni ellések számának emelkedése nagyban megkönnyítené a gazdák életét.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.

Ha hangos a kolomp...

Egy müncheni bíróság elutasította egy bosszús házaspár keresetét, amit a szomszéd hangos tehénkolompjai miatt nyújtottak be. A Münchenhez közeli Holzkirchenben lakó házaspár első keresetét 2015-ben nyújtotta be és a minap elutasított legutolsó próbálkozás ellenére is a fellebbezést tervezik.