0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A termeszek, mint az esőerdő megmentői

Ugyan hazánkban nem élnek, de valószínűleg mindenki hallott már arról, mekkora kárt képesek okozni a termeszek a fából készült tárgyakban. Ebből arra következtethetnénk, hogy az erdőben a jelenlétük a fáknak inkább gond, sem mint segítség. Azonban úgy tűnik, mégiscsak hasznosak ezek a rovarok az erdőnek.

Ahol jelen vannak ezek a parányi rovarok, óriási kárt képesek tenni a fából készült házakban, vagy éppen a bútorokban. Ennek oka, hogy faanyaggal táplálkoznak, a természetben az elpusztult fák eltüntetésében van nagy szerepük. De vajon mi a hatásuk az élő fákra?

Ezt vizsgálta egy csapat tudós 2015 és 2016 között az extrém szárazság sújtotta Borneón. Az erdőben nyolc elszórt vizsgálati területet alakítottak ki. A 2500 négyzetméteres területekből négyen a tudósok kiásták a termeszvárakat, és mérgezett csalit hagytak hátra a túlélőknek, míg a többi területen nem bántották a rovarokat.

Azokon a területeken, ahol a termeszvárakat érintetlenül hagyták, a talaj nedvességtartalma 5 centiméter mélységben 36 százalékkal magasabb volt az aszályos időben is, mint ott, ahol eltávolították a rovarokat.

A termeszeknek ugyanis általában nedves környezetre van szükségük, így ha szükséges, akkor több méteres mélységből is felhozzák a talajvizet az élőhelyükre – írták a tudósok.

A termeszek segítségével a talajfelszín közelébe kerülő nedvesség a növények számára is áldás a száraz időszakban, jelentették a tudósok a Science tudományos lapban. Az termeszek lakta területre áttelepített indás növények magoncai 51 százalékkal nagyobb eséllyel maradtak életben, mint az termeszek nélküli területre telepítettek.

A klímaváltozás hatására egyre több aszályos időszak várható. Ezt tekintetbe véve a termeszeknek fontos szerep juthat az esőerdők produktivitásának és biodiverzitásának megőrzésében a mostani kutatási adatok alapján.

Forrás: www.sciencemag.org