Back to top

Borbemutatási lehetőség Varsóban, OBV-aranyérmeseknek díjmentesen

Felhívást tett közzé a honlapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, lengyelországi üzleti borbemutatón ajánl kiállítói lehetőséget az Országos Borverseny díjnyertes termelői számára. Huszonhat borászat jelentkezését várják január 22-ig.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) második alkalommal szervez „B2B”, azaz üzleti borbemutatót Varsóban, az ötcsillagos Westin Hotelben. A 2019. február 26-án tartandó rendezvényen kizárólag szakmai látogatók – lengyel és más európai kiskereskedők, importőrök, Horeca-partnerek, sommelier-k stb. és a szaksajtó képviselői – vesznek részt.

A rendezvény célja az Országos Borverseny (OBV) díjnyertes tételeiből álló válogatás révén a magyar borok gazdag választékának és prémium minőségének bemutatása, ezért a részvételi lehetőség az utóbbi három OBV legalább egyikén nagyarany-, arany- vagy ezüstérmet nyert tételek termelői számára biztosított. A tervek szerint maximum 26 borászat vehet részt kiállítóként.

A borbemutató keretében három mesterkurzusra („masterclass kóstolóra”) is sor kerül, amelyeken három lengyel szakember segít megismertetni a magyar bortermelés legfontosabb jellemzőit.

A kiállítói összterület: 300 négyzetméter lesz, egy kiállító legfeljebb 10 db mintával, illetve mintánként 3 palackkal jelenhet meg. Saját roll-up felállítható, szórólapok és a borászatot ismertető kiadványok terjesztésére is lesz mód, árusításra azonban nem. A cél a borok, illetve a pincészet bemutatása, megismertetése, információnyújtás.

Olyan termelők jelentkezését várja a HNT, akik a 2016., 2017., 2018. évi Országos Borversenyek legalább egyikén nagyarany-, arany- vagy ezüstérmet nyertek; tudnak angolul vagy lengyelül kommunikálni a rendezvény látogatóival (a rendezvény hivatalos nyelve az angol, tolmácsolás nem biztosított); továbbá nincs lejárt tartozásuk a HNT felé.

A részvételi díj összege 60 000 Ft + áfa kiállítóként, de a 2018. évi Országos Borversenyen nagyaranyérmet, illetve aranyérmet nyert borászatok részvételi díját a HNT átvállalja.

A jelentkezési lapokat az obv@hnt.hu e-mail címre 2019. január 22-én 12:00 óráig kell megküldeni.

A kiválasztásnál alapvetően a beérkezési sorrend számít, de emellett előnyt élveznek a legutóbbi három OBV-n több, illetve magasabb rangú elismerést elnyert borok termelői (a rangsorolás az elnyert díjak, illetve érmek presztízse és száma alapján történik, tehát a több díjat, nagyarany érmet, illetve aranyérmet nyert borászatok részesülnek előnyben).

A jelentkezés elbírálásának eredményről a HNT minden jelentkezőt értesít. Az a jelentkező, aki a kiválasztás során nem kerül a kiállítók közé, várólistára kerül, kivéve, ha külön jelzi, hogy nem kíván élni ezzel a lehetőséggel.

A részletek a HNT honlapján olvashatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A ligeti szőlő badacsonyi karrierje

Nagy Zóra Annamária lelkesen beszél szakterületéről, mintha mindenki számára magától értetődő, hétköznapi dolgokról számolna be. Ennek ellenére erősen koncentrálnom kell, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársának minden szavát értsem. Munkáját máris sokszor és több helyen elismerték.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Egyre több a magyar bor

Az Európai Unió bortermelése a nemzetközi állománynak több mint hatvan százalékát tette ki az előző évben – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből

400 millióból megújult a villányi Bognár Pincészet

Április közepén megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással.

Csúcson a világ bortermelése

Tavaly 15 éve a legtöbb bort termelték a világon, 17 százalékkal többet a 2017. évinél. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) adatai szerint tavaly 292,3 millió hektoliter, másképpen számítva csaknem 39 milliárd üveg bor készült.

Bor, sajt, irodalom

„Három édes a magyarnak: bor, szerelem, dicsőség”. Jókai Mórt citálta meghívójára a Budapesti Gazdasági Egyetem ProGazstro Klubjának idei második meghívója, ahol Kiss Ferenc sajtász, Balla Géza borász mellett két Kossuth-díjas művész, az író Szigethy Gábor és az énekes Kovács Ákos várta az érdeklődőket.

Szőlőt termesztenének a Marson

Georgia nagyon büszke ősi borkészítési hagyományaira, és a georgiaiak meg vannak róla győződve, hogy ők voltak az első nemzet, akik bort készítettek. Most pedig elsőként szeretnének szőlőt termeszteni a Marson is.