Back to top

Borbemutatási lehetőség Varsóban, OBV-aranyérmeseknek díjmentesen

Felhívást tett közzé a honlapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, lengyelországi üzleti borbemutatón ajánl kiállítói lehetőséget az Országos Borverseny díjnyertes termelői számára. Huszonhat borászat jelentkezését várják január 22-ig.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) második alkalommal szervez „B2B”, azaz üzleti borbemutatót Varsóban, az ötcsillagos Westin Hotelben. A 2019. február 26-án tartandó rendezvényen kizárólag szakmai látogatók – lengyel és más európai kiskereskedők, importőrök, Horeca-partnerek, sommelier-k stb. és a szaksajtó képviselői – vesznek részt.

A rendezvény célja az Országos Borverseny (OBV) díjnyertes tételeiből álló válogatás révén a magyar borok gazdag választékának és prémium minőségének bemutatása, ezért a részvételi lehetőség az utóbbi három OBV legalább egyikén nagyarany-, arany- vagy ezüstérmet nyert tételek termelői számára biztosított. A tervek szerint maximum 26 borászat vehet részt kiállítóként.

A borbemutató keretében három mesterkurzusra („masterclass kóstolóra”) is sor kerül, amelyeken három lengyel szakember segít megismertetni a magyar bortermelés legfontosabb jellemzőit.

A kiállítói összterület: 300 négyzetméter lesz, egy kiállító legfeljebb 10 db mintával, illetve mintánként 3 palackkal jelenhet meg. Saját roll-up felállítható, szórólapok és a borászatot ismertető kiadványok terjesztésére is lesz mód, árusításra azonban nem. A cél a borok, illetve a pincészet bemutatása, megismertetése, információnyújtás.

Olyan termelők jelentkezését várja a HNT, akik a 2016., 2017., 2018. évi Országos Borversenyek legalább egyikén nagyarany-, arany- vagy ezüstérmet nyertek; tudnak angolul vagy lengyelül kommunikálni a rendezvény látogatóival (a rendezvény hivatalos nyelve az angol, tolmácsolás nem biztosított); továbbá nincs lejárt tartozásuk a HNT felé.

A részvételi díj összege 60 000 Ft + áfa kiállítóként, de a 2018. évi Országos Borversenyen nagyaranyérmet, illetve aranyérmet nyert borászatok részvételi díját a HNT átvállalja.

A jelentkezési lapokat az obv@hnt.hu e-mail címre 2019. január 22-én 12:00 óráig kell megküldeni.

A kiválasztásnál alapvetően a beérkezési sorrend számít, de emellett előnyt élveznek a legutóbbi három OBV-n több, illetve magasabb rangú elismerést elnyert borok termelői (a rangsorolás az elnyert díjak, illetve érmek presztízse és száma alapján történik, tehát a több díjat, nagyarany érmet, illetve aranyérmet nyert borászatok részesülnek előnyben).

A jelentkezés elbírálásának eredményről a HNT minden jelentkezőt értesít. Az a jelentkező, aki a kiválasztás során nem kerül a kiállítók közé, várólistára kerül, kivéve, ha külön jelzi, hogy nem kíván élni ezzel a lehetőséggel.

A részletek a HNT honlapján olvashatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egri Borműhely: közös célok

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében.

Történetekkel teli borospalackok Vidáéktól

A szekszárdi családi pincészet és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájával megszületett új címkék, arculat és portfólió egy következő fejezetet nyitnak meg a Vida Borbirtoknál.

Nő a bioszőlők területe

A világ biotermékpiacát 2016-ban 84,7 milliárd euró értékűre becsülték, ennek 40%-át az Európai Unió teszi ki kb. 34 milliárd euróval. Igen dinamikusan fejlődő piacról van szó, hiszen tíz év alatt megháromszorozódott a világon a biotermékek iránti kereslet.

Új magyar borászati kifejezések uniós oltalom alatt

Előrelépés történt a magyar borok uniós oltalma területén, ugyanis az Európai Bizottság foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, és hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére - közölte Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Támogatás a szőlőkabóca elleni védekezéshez

Támogatási kérelem nyújtható be március 1-jétől a szőlőültetvényeken megvalósuló amerikai szőlőkabóca elleni megelőző védekezéshez. A Magyar Államkincstárhoz 2019. március 1-31. között lehet benyújtani a szőlőültetvények növényegészségügyi megelőző védekezésére, amely az amerikai szőlőkabóca által terjesztett szőlő aranyszínű sárgaságot okozó fitplazma, terjedését hivatott megelőzni.

Izgalmas gasztrohétvége a Balatonnál

A nagy sikerű 2018-as debütálást követően idén is megrendezésre kerül a Furmint Napok Köveskálon! Furmintra hangolt menüsor, érdekes szakmai előadások, beszélgetések és az ország legizgalmasabb Furmintjai várnak minden kedves érdeklődőt a gasztrofaluként elhíresült balatoni településen.

Szőlőről, borról huszadszor is

Huszadik alkalommal rendezik meg a Szőlészeti és Borászati Konferenciát Egerben február 13. és 15. között.

CyberBor – a megállíthatatlan digitalizáció

A már hagyománnyá és megkerülhetetlen tényezővé vált Borjog és Bormarketing Konferenciát idén március 1-én rendezik meg a budapesti New York Palotában dr. Prónay Bence és Rókusfalvy Pál társszervezésében. Az eseményt évről évre szakmai partnerségben rendezik meg a Miniszterelnökséggel és az Agrárminisztériummal, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával.

Borral fogyni!

Elsőre egy csodadiéta szlogenjének tűnhet, de egyáltalán nem az. Tony Edwards tudományos író újabb könyvében (The good news about booze) számos orvosi bizonyítékkal támasztja alá, hogy az alkoholtartalmú italok mértékletes fogyasztása nem hizlaló. Éppen ellenkezőleg, segíthet a fogyásban!

Borteszt Budafokon

A Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola budafoki tangazdasága igazi kis ékszerdoboz, a főváros szőlőskertje. Az intézmény feladata, az oktatáson túl, kísérletek beállítása, vizsgálatok elvégzése. A héten a 2018-as évjáratú kísérleti- és újborok bemutatóján a különböző élesztők és tápanyagok, tankpezsgő alapborok, növényvédő szer maradványok kerültek terítékre.