Back to top

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

A talaj felszíne a múlt hét elejére országszerte megfagyott, a hó szigetelő hatása miatt csak helyenként van öt, néhol tíz centin a fagy mélysége. A talaj felső húsz centis rétege országszerte nedvességgel telített. Ez azonban még mindig kevés, mondta a teol.hu-nak dr. Vörös Géza szekszárdi agrármérnök.

Az őszi és a tél eleji hónapokban ugyanis mindössze 60 milliméternyi csapadék esett a megyében, ami egy havi mennyiségnek felel meg. Eddig a tél kedvezően alakult, bár volt kemény hideg is, melyre a kártevők miatt is szükség van, de a fagy nem károsított.

A csapadék az őszi nagy hiány után folyamatosan pótlódik a talajban, főleg a déli területeken kellene még akár száz milliméter csapadék is tavaszig szép egyenletes időbeli eloszlásban.

Az a gazdálkodó nagyon jól járt, akinek még a fagyok előtt sikerült a tavaszi vetésre szánt területét felszántania, mert a talaj így porhanyósabb lesz majd a vetés idejére. Az őszi szántás abban is segít, hogy a talajban élő mezei rágcsálókat gyéríti. Bár az elmúlt években egy új irányzat kezd terjedni a mezőgazdaságban, a szántás nélküli növényművelés, mondta dr. Vörös Géza.

A Nyugat-Európában már használt technológia olcsóbb és egyszerűbb is, ugyanakkor arról vita folyik, hogy ez milyen hatással van például a talajlakó gombák elterjedésére. S ha már az új módszerekről szó esett, a téli időszak arra is jó, hogy a gazdálkodók megismerkedjenek a precíziós technológiával. Ez azt a technológiát jelenti – gépek, eszközök közreműködésével –, amely segíti a mezőgazdasági termelés optimalizálását, akár táblán belüli kisebb egységekre lebontva. Mért adatok felhasználására alapozva tájékoztatja a szakembereket a helyes döntések meghozatalában. Nem hozza meg a döntést a gazdák helyett, csak segít nekik. Például drónokkal, vagy szenzorral ellátott permetezőkkel, amely csak oda juttatja ki a vegyszert, ahol az adott gazt szeretnék kiírtani, vagy számítógép vezérlésű műtrágyaszórókkal, amely a talaj minőségének megfelelően trágyáz, és még sorolhatnánk, mondta dr. Vörös Géza.

Az új módszerekhez azonban megfelelő végzettségű szakemberek kellenek, nem beszélve a drága munkagépekről, eszközökről. A lényeg azonban az, hogy ebbe az irányba indult el a mezőgazdasági termelés.

A kevés hideg és a hó ellenére elkezdték a metszést a szőlőkben és a gyümölcsösökben is a gazdák, főleg ott, ahol nagyobb az ültetvény. Mínusz öt foknál melegebb időben lehet végezni a munkát, nem árt az ültetvénynek. Ki tudja milyen lesz a január második fele, illetve február, mondták az általunk megkérdezett szőlészek.

Fotó: MTI - Sóki Tamás
Márciusra pedig illik befejezni a munkákat, hiszen a metszés után is akad munka bőven az ültetvényen, például az oszlopok, karók, a szőlő támrendszerének a javítása. A levágott szőlővesszőt, venyigét pedig vagy kihordják a sorokból, vagy beledarálják a talajba, javítva ezzel annak a minőségét.

A gyümölcsösökben is folyik a munka, az ősszel, télen elvégzett metszés jobb, mint a tavasszal végzett lombalakítás. A fügének, málnának is jobb a téli metszés, mint a tavaszi.

A méhészek elégedettek az idővel

A méhészek is örülnek a jelenlegi hideg, havas időnek. Ez a nyugalmi időszak nagyon kedvez a méheknek, mondta Nagyernyei Attila, a tolnai méhész egyesület elnöke. Az a legjobb, ha nem hullámzik a hőmérséklet, az utóbbi években ugyanis jellemző volt főleg januárban, hogy napközben plusz 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, majd éjszakára lehűlt. Az ideális az lenne, ha február közepéig tartana a tél, ilyenkor minimális a fogyasztás.

A méhekkel nincs különösebb teendő ilyenkor, mondta az elnök, a méhészek viszont szakmai előadásokon vehetnek részt.

Több évtizedes hagyomány, hogy Szekszárdon a téli esték keretében hétfőnként meghívnak egy-egy kiváló előadót, legutóbb az atka által okozott kár és annak megelőzése volt a téma. Legközelebb február 4-én a tavaszi fejlesztésekről lesz szó.

Forrás: 
teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Iskolatej, iskolagyümölcs – Jelentős uniós támogatás a következő tanévben is

Az európai uniós iskolaétkeztetési program keretében 2019 és 2020 folyamán EU-szerte több millió gyermek fog majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapni, Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

Szlovén mezőgazdasági kiállításra szervez közösségi standot az AMC

A szlovéniai Gornja Radgonában a nyár végén, augusztus 24–29. között rendezik meg a hagyományos mezőgazdasági vásárt. Az Agrármarketing Centrum elkezdte szervezni a magyar közösségi megjelenést, május 10-ig várják a kiállítani szándékozókat.

Aranykoronánként 10 tonna burgonya

„Feltétlenül a bankszférába mennék – természetesen csak akkor, ha újrakezdhetném az egészet. Bár hozzáteszem, hogy a mezőgazdaságtól akkor sem távolodnék el.” Puskás Ferenc zákányszéki gazdálkodó lepett meg ezzel a válasszal, amikor beszélgetésünk végén megkérdeztem, vajon elfelejtettem-e valamit szóba hozni.

18 ezer hektár GMO fertőzött repcét semmisítettek meg francia gazdák

Franciaországban a gazdák összesen 18 ezer hektárnyi repcét pusztítottak el azután, hogy nem engedélyezett GMO fajtát találtak a vetőmagok között.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Miniszteri biztos: a magyar agrárcégek egyre sikeresebbek az orosz piacon

Nagyszerű, hogy az embargó ellenére a magyar cégek sikerrel szerepelnek olyan orosz állami pályázatokon, amelyek lehetővé teszik a gazdasági együttműködést az uniós országokkal - jelentette ki Budai Gyula.

Sokba fog még kerülni, hogy a Hortobágy nem lát vizet

Sok éve nem tapasztalt szárazság sújtja a Hortobágyot, a gémeskutakban alacsony a vízszint, nincsenek dús legelők, a szikes tavak kiszáradnak.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

A magyar vetőmag-szakma sikerre van ítélve

„A hazai vetőmag-ágazatnak vezető szerepet kell betöltenie agráriumunkban”- adta meg az alaphangot a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hozzátette, a világban zajló gazdasági változások egyre nagyobb kihívást jelentenek, a hazai agrártermelés fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.