Back to top

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

A talaj felszíne a múlt hét elejére országszerte megfagyott, a hó szigetelő hatása miatt csak helyenként van öt, néhol tíz centin a fagy mélysége. A talaj felső húsz centis rétege országszerte nedvességgel telített. Ez azonban még mindig kevés, mondta a teol.hu-nak dr. Vörös Géza szekszárdi agrármérnök.

Az őszi és a tél eleji hónapokban ugyanis mindössze 60 milliméternyi csapadék esett a megyében, ami egy havi mennyiségnek felel meg. Eddig a tél kedvezően alakult, bár volt kemény hideg is, melyre a kártevők miatt is szükség van, de a fagy nem károsított.

A csapadék az őszi nagy hiány után folyamatosan pótlódik a talajban, főleg a déli területeken kellene még akár száz milliméter csapadék is tavaszig szép egyenletes időbeli eloszlásban.

Az a gazdálkodó nagyon jól járt, akinek még a fagyok előtt sikerült a tavaszi vetésre szánt területét felszántania, mert a talaj így porhanyósabb lesz majd a vetés idejére. Az őszi szántás abban is segít, hogy a talajban élő mezei rágcsálókat gyéríti. Bár az elmúlt években egy új irányzat kezd terjedni a mezőgazdaságban, a szántás nélküli növényművelés, mondta dr. Vörös Géza.

A Nyugat-Európában már használt technológia olcsóbb és egyszerűbb is, ugyanakkor arról vita folyik, hogy ez milyen hatással van például a talajlakó gombák elterjedésére. S ha már az új módszerekről szó esett, a téli időszak arra is jó, hogy a gazdálkodók megismerkedjenek a precíziós technológiával. Ez azt a technológiát jelenti – gépek, eszközök közreműködésével –, amely segíti a mezőgazdasági termelés optimalizálását, akár táblán belüli kisebb egységekre lebontva. Mért adatok felhasználására alapozva tájékoztatja a szakembereket a helyes döntések meghozatalában. Nem hozza meg a döntést a gazdák helyett, csak segít nekik. Például drónokkal, vagy szenzorral ellátott permetezőkkel, amely csak oda juttatja ki a vegyszert, ahol az adott gazt szeretnék kiírtani, vagy számítógép vezérlésű műtrágyaszórókkal, amely a talaj minőségének megfelelően trágyáz, és még sorolhatnánk, mondta dr. Vörös Géza.

Az új módszerekhez azonban megfelelő végzettségű szakemberek kellenek, nem beszélve a drága munkagépekről, eszközökről. A lényeg azonban az, hogy ebbe az irányba indult el a mezőgazdasági termelés.

A kevés hideg és a hó ellenére elkezdték a metszést a szőlőkben és a gyümölcsösökben is a gazdák, főleg ott, ahol nagyobb az ültetvény. Mínusz öt foknál melegebb időben lehet végezni a munkát, nem árt az ültetvénynek. Ki tudja milyen lesz a január második fele, illetve február, mondták az általunk megkérdezett szőlészek.

villany_szolometszes2_mti_soki_tamas.jpg

Fotó: MTI - Sóki Tamás
Márciusra pedig illik befejezni a munkákat, hiszen a metszés után is akad munka bőven az ültetvényen, például az oszlopok, karók, a szőlő támrendszerének a javítása. A levágott szőlővesszőt, venyigét pedig vagy kihordják a sorokból, vagy beledarálják a talajba, javítva ezzel annak a minőségét.

A gyümölcsösökben is folyik a munka, az ősszel, télen elvégzett metszés jobb, mint a tavasszal végzett lombalakítás. A fügének, málnának is jobb a téli metszés, mint a tavaszi.

A méhészek elégedettek az idővel

A méhészek is örülnek a jelenlegi hideg, havas időnek. Ez a nyugalmi időszak nagyon kedvez a méheknek, mondta Nagyernyei Attila, a tolnai méhész egyesület elnöke. Az a legjobb, ha nem hullámzik a hőmérséklet, az utóbbi években ugyanis jellemző volt főleg januárban, hogy napközben plusz 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, majd éjszakára lehűlt. Az ideális az lenne, ha február közepéig tartana a tél, ilyenkor minimális a fogyasztás.

A méhekkel nincs különösebb teendő ilyenkor, mondta az elnök, a méhészek viszont szakmai előadásokon vehetnek részt.

Több évtizedes hagyomány, hogy Szekszárdon a téli esték keretében hétfőnként meghívnak egy-egy kiváló előadót, legutóbb az atka által okozott kár és annak megelőzése volt a téma. Legközelebb február 4-én a tavaszi fejlesztésekről lesz szó.

Forrás: 
teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Itt van Kína válasza a lassulásra

A mérséklődő gazdasági növekedés és az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi csatározásra válaszul Kína jelentősen bővítené mezőgazdaságát. A lépéssel egyszerre erősítenék a kínai megapoliszoktól egyelőre lemaradó vidéket, és csökkentenék az amerikai szójától való függőséget.

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Vadkárfelmérés drónnal

A modernizáció térhódítása szinte valamennyi gazdasági ágazatban észlelhető. Ezeknek a technológiai eszközöknek az alkalmazása az alapos adatgyűjtés mellett lehetővé teszi a pontos felmérést, ami hatékonyabb gazdálkodást eredményez.

A szívó kártevők réme

Bár az elmúlt években nem volt jellemző, hogy új hatóanyaggal jelennek meg a növényvédős cégek, a Bayer Hungárai Kft. most mégis meglepte a gazdákat. A cég országjáró szőlő szimpóziumának egri állomásán mutatkozott be az idei év nagy újdonsága, a Sivanto prime, amelyet egyszerűen úgy jellemeztek, hogy a természet ajándéka a szívó kártevők ellen.

Újraindul az olvasókör – agrártörténeti kuriózumokba lapozhatunk bele

Szemezgető agrármúltunk szakirodalmából címmel hirdetett olvasókört a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár: minden hónap egy-egy szerdáján egy-egy agrártörténeti kuriózumba nyerhetünk betekintést a könyvtár szakértőinek köszönhetően. Az idei első alkalom február 20-án lesz, de aki lemarad, az tavasszal még három másik olvasókörön is részt vehet.

Traktorokkal demonstrálnak a gazdák Pozsonyban

Kedden 11 órakor értek Pozsonyba traktoraikkal a gazdák, a kormány illetékes képviselőivel szeretnének tárgyalni. A mezőgazdászok követelései között szerepel a földrendezés felgyorsítása, a pótföldek zökkenőmentes kiadása, a szlovákiai termőföld, erdők és vízkészlet védelme, illetve a mezőgazdaságban tapasztalható korrupció elleni hatékony fellépés.

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.