Back to top

Az egekbe szökik a borok ára a Brexit után Angliában

A brit érdekképviseletek arra kérik a kormányt – amennyiben nem sikerül megegyezni az Unióval a kilépés feltételeiről – hogy függesszék fel egyoldalúan a borokra kivetett vámokat. Ellenkező esetben árrobbanásra és ellátási gondokra lehet számítani.

Az Egyesült Királyság Bor és Rövidital Kereskedelmi Szövetsége (Wine and Spirit Trade Association; WSTA) felszólította a brit kormányt –, amennyiben „no-deal” megállapodás születik az Európai Unióval – egyoldalúan függessze fel a vámokat az import borokra.

Hogy milyen mértékű bizonytalanság és bizalmatlanság jellemzi a szektort, jól mutatja, hogy a legnagyobb importőrök soha nem látott mértékben töltik fel raktáraikat. A Direct Wine a szokásos készlete mellett további 2 millió üveg bort halmozott fel – 40 százalékkal többet, mint a Brexit előtt.

A WSTA vezérigazgatója Miles Beale szerint a kereskedelmet terhelő vámok felfüggesztése nem jelentene komoly veszteséget a kincstárnak, ám segítené a borpiacot, hogy minimalizálja a várható károkat.

– Minden idők legmagasabb boráraival számolhatnak a vásárlók „no-deal” megállapodás esetén, ha tovább nőnek az adóterhek.

Jelenleg három irányból érkezhetnek vámmentesen borok az Egyesült Királyságba: Európai Unió, Chíle, Dél-Afrika. A vámok bevezetése esetén az importőrök évente 100 millió font többletköltséggel számolhatnak. A WSTA továbbá arra is figyelmezteti az ország vezetőit, hogy „no-deal” esetén a Jövedéki Árumozgás és Ellenőrző Rendszert sem használhatja a jövőben az ország, amely az adófelfüggesztés keretében szállított minden jövedéki termékeket felügyel és nyomon követ az Európai Unió területén – így a borok is extra ellenőrzések nélkül szállíthatók.

Forrás: 
esmmagazine.com/harpers.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Emelik a mezőgazdasági termelőknek nyújtható támogatás maximumát

A jelenlegi 15 ezerről 25 ezer euróra emeli a mezőgazdasági termelőknek nyújtható nemzeti támogatás felső határát az Európai Bizottság.

Lengyel marhahús-botrány: a csehek bizalmatlanok

A cseh agrárminiszter szerint Prága továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben.

Felére csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Aggódnak a brit gazdák

Nyolc százalékos gazdasági visszaesés, befulladó beszerzésimenedzser-index, aggódó brit gazdák és az egyre nehezedő uniós élelmiszerexport – a lehető legsötétebb jóslatok kerültek ijesztő közelségbe a brexit előtti utolsó hetekben. A március végi kilépésig kisebbfajta csodára lenne szükség egy rendezett és megengedő kilépési megállapodás teljes körű elfogadtatásáig.

Klímaváltozás és a menekültek

A Világbank számítása szerint 2050-ig mintegy 140 millió ún. „klímamenekülttel” kell számolni a világban; megjegyezve, hogy a fogalom annyiban félrevezető, hogy a klímaváltozást hivatalosan továbbra sem ismerik el a menekülési okok sorában.

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

Egri Borműhely: közös célok

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.