Back to top

Menedékház a Visegrádi-hegységben

Szentendre és Pomáz közigazgatási területének határán fekszik a Visegrádi-hegység délkeleti végvárának is tekinthető Kő-hegy. Az említett települések felől közelítve valóban látványos sziklaletörések hívják magukra figyelmünket, és a hegy lapos fennsíkján áll a Kőhegyi Menedékház.

A Czibulka János Menedékház nem a legrégebbi, nem a legmagasabban fekvő, és nem is a leginkább elszigetelt turistaház az országban, mégis hűen idézi a magashegyi menedékházak hangulatát. Aki ide betér, hajlamos lesz megfeledkezni arról, hogy a térkép tanúsága szerint mindössze 367 méter magas kiemelkedésre kaptatott fel, és nem az Alpok vagy Kárpátok hegycsúcsára. A bakancsot jól befűzve indulhatunk a Holdvilág-árok, Dömör-kapu vagy Lajos-forrás fölfedezésére, és ez csak pár ötlet a számos kedvelt célpont közül.

A szálláshelyen 24 fő alhat kényelmesen az ágyakon, de sátrazásra is van lehetőség. A házban 4 és 8 ágyas szobák állnak a megfáradt vándorok rendelkezésére, télen központi fűtés adja a meleget.

A társalgó és az étkező a hagyományos turistaételeket kínáló büfével nem csak a szállóvendégeket várja, minden látogató vendég előtt nyitva áll. A turistaházak nemzetközi szokása szerint természetesen a hátizsákból előkerülő szendvicsek is elfogyaszthatók.

Az árakat is turistabarát módon alakították ki: egy éjszakára fejenként 2950 forintot kell fizetniük a saját hálózsákjukban alvóknak. Az ár tartalmazza a tisztálkodási lehetőséget és téli időszakban a fűtést is. Aki ágyneműben szeretné álomra hajtani a fejét, az 708 forint fejében teheti ezt meg. A gyermekeknek 3 éves korig ingyenes a szállás.

A Kőhegyi Menedékház Pomáz, Szentendre, Annavölgy, illetve Lajos-forrás felől körülbelül 1 órányi járásra van. Csak jelzett turistautakon közelíthető meg, amelyek autóval nem járhatóak. Jó szívvel ajánljuk a turistatérkép használatát és sötétben az elemlámpát/fejlámpát is.

Kapcsolat:
Schramkó Péter
E-mail: info@kohegyihaz.hu
Telefon: +36 (20) 4424-010

Elérhetőség:
GPS koordináták:
É: 47.675778
K: 19.018611

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hamarosan újabb szálláshely várja a bakancsos turistákat a Bükkben

Páger Antal egyik emlékezetes művészi alakítását A hattyúdal c. filmben láthattuk. A filmben felcsendülő Villa Negra románca c. sláger, több mint fél évszázad alatt örökzöld dallammá vált. A Villa Negra kifejezés napjainkban is ismert, hiszen több cég vagy szálláshely nevében fellelhető, például Szilvásváradon.

Turizmus szakos hallgatók a Szalajka-völgyben

Az Eszterházy Károly Egyetem turizmus szakos hallgatói látogattak el a szilvásváradi Szalajka-völgybe, hogy közelebbről megismerjék a völgy turista csalogató természeti értékeit és a turisztikai szolgáltatásait.

Átlépi a határokat a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny

Az idén is meghirdeti a Magyar Turisztikai Ügynökség hazánk legnépszerűbb környezetszépítő kezdeményezését, a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyt, amely ebben az évben néhány újdonsággal is kiegészül.

Izgő-mozgó csíkos picinyek

Két anyakoca összesen nyolc kismalacnak adott életet a Budakeszi Vadasparkban március közepén. A csíkos kis jószágok egészségesek és életerősek.

Nem indultak meg az időszakos források a Bükkben

A hétvégére igazi kiránduló időt jósolnak a meteorológusok! A szép napos időben a hőmérséklet akár 20 fokig is emelkedhet. Az erdei avarból egyre több helyen bújnak elő a tavasz színes virágai.

Erdei fejlesztések indulnak 3,5 milliárd forintból

Hét sikeres uniós pályázat 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásából a természetjárás feltételeit javító, erdei fejlesztések indulnak 2020 szeptember végéig országszerte - jelentette be a beruházást koordináló Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) szakmai vezetője sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Márciusi "muflon-ifjak" a Budakeszi Vadasparkban

A gondozók és a látogatók örömére egy egész csapat muflonbárány látott napvilágot kora tavasszal a Budakeszi Vadasparkban. A vidám és kíváncsi bárányok szinte mindenkit levesznek a lábukról bohókás vigyorukkal és szívmelengető tekintetükkel.

Magyar "palacsintás" siker Amerikában

Bekerült a világ legjobbjai közé a Creppy franchise rendszere, így a Nemzetközi Franchise Szövetség (IFA) éves kongresszusán képviselte hazánkat Las Vegasban.

Turistaházak az Észak-Börzsönyben és a Karancs-Medvesben

Az Ipoly Erdő Zrt. működési területének két, a turizmus szempontjából kevésbé felkapott térségében egy-egy új bakancsos szállás is várja a kirándulókat.

Virágba borult a csáfordi tőzikés erdő

A kedvező időjárásnak köszönhetően az idén már február végétől érdemes kilátogatni az ország egyetlen összefüggő tőzikés erdejébe, a Fertő-Hanság Nemzeti Park által kezelt, védett csáfordjánosfai tőzikésbe. A Vas és Győr-Moson Sopron megye határán fekvő település határában jól jelzett tanösvényen járhatjuk végig a Répce-folyó árterében kialakult természeti csodát.