Back to top

Egyre hosszabbak az aszályos időszakok Somogyban

A klímaváltozás miatt ugyan nem csökken az összcsapadék-mennyiség a térségben, ám az aszályos időszakok egyre hosszabbak Somogyban is. Ezért az Országos Vízügyi Főigazgatóság aszályfigyelő rendszert épít ki. Ennek keretében Somogyban elsőként a drávai aszálykörzetben Kálmáncsán létesült mérőállomás.

Az idei tél sem bővelkedett esőben és hóban. Az aszályos időszakok egyre hosszabbak hazánkban és a megyében is az utóbbi időben. A leginkább csapadékhiánnyal sújtott területek jelenleg még az Alföldön vannak, de a szélsőséges időjárási jelenségek, szárazság, heves esőzések gyakorisága megnőtt Somogy megyében is. Szakemberek szerint az aszályos időszakok további növekedésével és terjedésével is számolni kell a közeljövőben.

– A bővülő aszálymonitoring-rendszer célja segíteni a mezőgazdaságban és a vízgazdálkodásban dolgozókat a kritikus helyzetek előrejelzésében

– felelte sonline.hu érdeklődésére Pinczehelyi-Tátrai Tímea, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense. – Ezen ismeretek birtokában a műszaki lehetőségekhez mérten az aszálykárok mérséklésére több idő állhat rendelkezésre a vízvisszatartás és tározás lehetőségének fokozásával, vízkormányzásokkal. Ezen adatok ismeretében egy tájon a mezőgazdasági művelési ágak váltása is szükségessé válhat.

Annál is inkább, mert a hőségnapok száma a kilencvenes évektől jelentősen megemelkedett.

Ugyan az éves csapadék a somogyi területeken nem csökkent, viszont az időbeli eloszlása egyre szélsőségesebben alakult.

Gyakrabban fordulnak elő heves nyári zivatarok, majd utána ismét hetekig nem esik az eső.

Az aszálymonitoring-rendszer még félkész állapotban van, jelenleg 46 állomás van az országban. A tervek szerint 141 állomás rögzíti a talaj és a légkör adatait hazánkban. A Dél-Dunántúl hat aszálykörzetében is kiépül egy-egy állomás. Jelenleg kettő működik a régióban, ebből az egyik a kálmáncsai, ahol a csapadék, a levegő hőmérséklete, a relatív páratartalom mellett 10, 20, 30, 45, 60, 75 centi mélyen a talajhőmérséklet és talajnedvesség mérését is végzik.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az év legmelegebb napja

Április 25-én az év eddigi legmelegebb napja vár ránk. Ma délután mintegy 8-10 fokkal leszünk az ilyenkor szokásos 18 fok fölött, néhol 28, esetleg 29 fok sem kizárt.

Aranykoronánként 10 tonna burgonya

„Feltétlenül a bankszférába mennék – természetesen csak akkor, ha újrakezdhetném az egészet. Bár hozzáteszem, hogy a mezőgazdaságtól akkor sem távolodnék el.” Puskás Ferenc zákányszéki gazdálkodó lepett meg ezzel a válasszal, amikor beszélgetésünk végén megkérdeztem, vajon elfelejtettem-e valamit szóba hozni.

Sokba fog még kerülni, hogy a Hortobágy nem lát vizet

Sok éve nem tapasztalt szárazság sújtja a Hortobágyot, a gémeskutakban alacsony a vízszint, nincsenek dús legelők, a szikes tavak kiszáradnak.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

A magyar vetőmag-szakma sikerre van ítélve

„A hazai vetőmag-ágazatnak vezető szerepet kell betöltenie agráriumunkban”- adta meg az alaphangot a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hozzátette, a világban zajló gazdasági változások egyre nagyobb kihívást jelentenek, a hazai agrártermelés fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják.

Peszticidek szennyezik Európa folyóvizeit

Az Európa folyóin és csatornáin végzett tesztek száznál több peszticidet mutattak ki, melyek között 24 olyan szer is volt, amely nem engedélyezett az EU-ban történő felhasználásra. A vizsgálat során 10 ország 29 folyójából vett mintákban 21 állatgyógyászati készítményt is találtak.

Tudományok határterületein

Kutatásai során a mezőgazdaság felé sodródott az eredetileg geográfus végzettségű Kun Ágnes, aki a NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézetében (ÖVKI) a mezőgazdasági eredetű szennyvizek öntözési célú felhasználását kutatja. A talajtan felől közelítő földrajztudós agrárérdeklődése is erős, ezért azóta környezetgazdálkodási agrármérnök diplomát is szerzett.

Fagykár és aszály a Délvidéken

A március utolsó hetében jelentkezett -6-8 Celsius-fokos fagy felkészületlenül érte a délvidéki gyümölcstermelők többségét. Elmaradt a nagyszülők idejében még rendre elvégzett füstöléses védekezés.

Mesterséges vízpótlással elkerülhető az aszály

Jelenleg vízhiányos időszak van a mezőgazdaságban, amely alatt a termelők vízdíj-költségterhei minimálisra csökkennek. Amennyiben hosszú időn át nem esik kellő mennyiségű csapadék a földekre, aszály alakulhat ki, ami viszont mesterséges vízpótlással még elkerülhető. Az egész mezőgazdasági év aszályosságát döntően a három nyári hónap csapadékossága fogja meghatározni.

Megtizedelte a gabonatermést az aszály Dél-Európában

Itthon egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de Spanyolországban, vagy déli szomszédainknál sem jobb a helyzet a MARS jelentése szerint. Az európai átlag viszont jobb évet sejtet, mint 2018.