Back to top

Egyre hosszabbak az aszályos időszakok Somogyban

A klímaváltozás miatt ugyan nem csökken az összcsapadék-mennyiség a térségben, ám az aszályos időszakok egyre hosszabbak Somogyban is. Ezért az Országos Vízügyi Főigazgatóság aszályfigyelő rendszert épít ki. Ennek keretében Somogyban elsőként a drávai aszálykörzetben Kálmáncsán létesült mérőállomás.

Az idei tél sem bővelkedett esőben és hóban. Az aszályos időszakok egyre hosszabbak hazánkban és a megyében is az utóbbi időben. A leginkább csapadékhiánnyal sújtott területek jelenleg még az Alföldön vannak, de a szélsőséges időjárási jelenségek, szárazság, heves esőzések gyakorisága megnőtt Somogy megyében is. Szakemberek szerint az aszályos időszakok további növekedésével és terjedésével is számolni kell a közeljövőben.

– A bővülő aszálymonitoring-rendszer célja segíteni a mezőgazdaságban és a vízgazdálkodásban dolgozókat a kritikus helyzetek előrejelzésében

– felelte sonline.hu érdeklődésére Pinczehelyi-Tátrai Tímea, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense. – Ezen ismeretek birtokában a műszaki lehetőségekhez mérten az aszálykárok mérséklésére több idő állhat rendelkezésre a vízvisszatartás és tározás lehetőségének fokozásával, vízkormányzásokkal. Ezen adatok ismeretében egy tájon a mezőgazdasági művelési ágak váltása is szükségessé válhat.

Annál is inkább, mert a hőségnapok száma a kilencvenes évektől jelentősen megemelkedett.

Ugyan az éves csapadék a somogyi területeken nem csökkent, viszont az időbeli eloszlása egyre szélsőségesebben alakult.

Gyakrabban fordulnak elő heves nyári zivatarok, majd utána ismét hetekig nem esik az eső.

Az aszálymonitoring-rendszer még félkész állapotban van, jelenleg 46 állomás van az országban. A tervek szerint 141 állomás rögzíti a talaj és a légkör adatait hazánkban. A Dél-Dunántúl hat aszálykörzetében is kiépül egy-egy állomás. Jelenleg kettő működik a régióban, ebből az egyik a kálmáncsai, ahol a csapadék, a levegő hőmérséklete, a relatív páratartalom mellett 10, 20, 30, 45, 60, 75 centi mélyen a talajhőmérséklet és talajnedvesség mérését is végzik.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Innovatív öntözéstechnológiai megoldásokat fejlesztenek

Magyarországon eddig még ismeretlen technológiáról, köztük egy speciális, földalatti öntözési rendszerről is képet kaphattak a PREGA látogatói a rendezvény kiállítói terében. Az innováció mögött álló cég képviselőjével beszélgettünk.

Klímaváltozás és a menekültek

A Világbank számítása szerint 2050-ig mintegy 140 millió ún. „klímamenekülttel” kell számolni a világban; megjegyezve, hogy a fogalom annyiban félrevezető, hogy a klímaváltozást hivatalosan továbbra sem ismerik el a menekülési okok sorában.

Klímaváltozás és a Balaton

Az utóbbi évtizedben gyakoribbá váló szélsőséges időjárás Balatonra gyakorolt hatásait vizsgálja egyebek közt a Széchenyi 2020 program 300 millió forint támogatású projektje - áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön MTI-hez eljuttatott közleményében.

A digitalizáció a fejlődés kulcsa

A Közös Agrárpolitika forrásainak megőrzését célzó tárgyalásokon való eredményes fellépést, az osztatlan közös tulajdon körüli problémák felszámolását, az öntözésfejlesztést, valamint a digitalizáció elterjedésének támogatását nevezte a következő év, illetve évek legfontosabb feladatának Farkas Sándor.

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Repülő ékszerek

Gyönyörű színezetű tollazata kétségkívül a természet egyik remekműve. Hátoldala csillogó smaragdzöld és kék színben ragyog, torka és tarkófoltja fehér, a feje és testének alsó része pedig sárgásbarna. A jégmadár fenséges megjelenése más fajokkal összetéveszthetetlen, így bár ritkán kerül szemünk elé, könnyen azonosítható.

Megvan a klímaváltozás első emlős áldozata

Hivatalosan is kihaltnak nyilvánították a korallszirti mozaikfarkú patkányt: ez az első emlős, amely az ember okozta klímaváltozás áldozata lett. Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium a héten jelentette be, hogy a korábban a Nagy-korallzátony egy távoli szigetén élő korallszirti mozaikfarkú patkányt (Melomys rubicola) hivatalosan is kihaltnak tekintik.

Mezőhegyes megkerülhetetlen a magyar agrárium jövője szempontjából

Mezőhegyes a magyar agrárium története és jövője szempontjából egyaránt megkerülhetetlen - mondta Nagy István agrárminiszter kedden a Békés megyei városban egy szakmai fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

Kialakult az El Nino

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal csütörtökön közölte, hogy az időjárási jelenség létrejött a Csendes-óceán középső térségében, ám a meteorológusok szerint csupán három-négy hónapig fog tartani.