0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Télen az almaültetvény, nyáron a cseresznye- és a kajszibarackfa

Hogyan kell tervezni a metszést, mennyi idő kell erre a munkára egy háromszáz hektáros gyümölcsösben? – kérdezte a zaol.hu Farkas Ervint, az Alma 2000 ügyvezetőjét.

– Mi egész évben metszünk. Télen, mint most is, az almaültetvényekben megy a munka, nyáron, szüret után egyből megkezdjük a cseresznye- és a kajszibarackfák metszését.

Tavasszal, rügypattanáskor, március környékén pedig újra kajszit metszünk. Tehát pár hónap kivételével mindig folyamatban van a gyümölcsfák metszése. Jelenleg hatvan hektáron vannak almafáink, ott december elején álltunk neki a munkának. A legtöbb gyümölcsfánk kajsziból van, utána cseresznyéből és az almából. Muszáj időben elkezdeni, mert rügypattanásig végezni kell vele – válaszolja Farkas Ervin.

Az ültetvény megszenvedte a tavaszi fagyot

Tavaly sokfelé okozott károkat a tavaszi fagy, a Nagykutas mellett levő ültetvényeken például a kajszi szenvedte el a legnagyobb kárt. Az almatermés szép volt, de mindenhol, ezért az árával nem lehettek elégedettek a termelők. Vajon mire lehet számítani idén? – hangzott el a felesleges kérdés, tudva, ezt lehetetlen megjósolni. A szakember ettől függetlenül nem titkolta: aggódik.

– Tavaly is hasonlóan indult az év. Februárban jó idő volt, március elsején meg mínusz huszonegy fokot mértünk. Remélem, idén nem így alakul.

Ettől függetlenül a jelenlegi helyzet nem normális, hogy januárban nap közben plusz nyolc fok körüli a hőmérséklet.

A tél eddigi részében csak kisebb mínuszok voltak – válaszolta Farkas Ervin.

A szőlőkben is a terület nagysága dönt abban, mikor kezdődik a munka. Nagyradán, Kovács Ottó pincészeténél érdeklődtek a lap munkatársai, mikor kell, vagy lehet kezdeni a szőlő metszését.

– Mi azokat a munkákat végezzük most el, amire év közben általában nem marad idő. Például az öreg vagy tőkeelhalásban szenvedő, ősszel bejelölt tőkéket vágjuk ki. Ha az idő jó lesz, akkor hamarosan nekiállunk metszeni is.

Úgy kell ütemezni a metszést, hogy a hajtás megindulásáig befejeződjön.

A régi emberek azt mondták, akkor kezdik, amikor az őszibarack virága már belehull a boroskancsóba. Az más volt. A hagyományos, bakművelésű szőlőkben könnyebb kivenni a levágott vesszőt. A korszerű kordon művelésűekben, ha nem végez idejében az ember, gyorsan letörheti tavasszal az új hajtásokat, ami kárt jelent. Ezért fontos addigra végezni – mondta a tíz hektár szőlővel gazdálkodó borász.

Egy jóval nagyobb, százhektáros szőlészetben, mint a Cezar Winery Kft.-nek a szomszédos dombokon elterülő szőlőbirtokain, sokkal sürgetőbb a helyzet. Ott javában megy a szőlő metszése, tudták meg Salamon Balázs szőlészeti ágazatvezetőtől.

– Saját állományú dolgozóink közül négy-öt fővel már januárban megkezdtük a szőlőmetszést. A korai érésű fajtákkal kezdtük, mert azok korábban is hajtanak.

A betakarítás sorrendjében megy a metszés is. Úgynevezett előmetsző gépünk van, azzal végigmegyünk a sorokon, lenagyolja a szőlővesszőt, aztán utána készre metsszük. A gépi metszésnek kell két hét előny, aztán nekiállunk egy nagyobb létszámú csapattal a kézi finommetszésnek, és az ágak eltávolításának. Március végére végezni szeretnénk valamennyi tőkével – mondta a szakember.

Forrás: zaol.hu