Back to top

1,5 millió méhcsalád mandulán

Januári méhészhírek a nagyvilágból: A méhállomány fele mandulán; Méhtolvajt bírságoltak Németországban (Neckarsulm); Kis kaptárbogár elleni stratégiaváltás Dél-Olaszországban?

A méhállomány fele mandulán

Kalifornia: Januárban ismét elérkezik az idő, amikor az Egyesült Államok méhállományának nagyjából a felét – 1,5 millió méhcsaládot-  a mandula beporzása érdekében Kaliforniába szállítják. Három kilométeres röpkörzettel számolva  (amennyiben a méheket egyenletesen osztják el a mandulaültetvényeken) ez akkora zsúfoltságot jelent, hogy egy méhcsalád a virágokon további 56000 másik méhcsaláddal osztozik.

(Forrás: Deutsches Bienenjournal)

Méhtolvajt bírságoltak Németországban (Neckarsulm)

Tagadott a méhtolvaj a bíróság előtt és azt állította, rágalom áldozata. A tárgyalás során azonban váratlanul érte, amikor az ellene szóló bizonyíték között egy vadkamera felvétele is előkerült. Azon egyértelműen felismerhető volt a vádlott. Súlyosbító körülménynek találta a bírónő, hogy a tettes 9 éves fiát is magával vitte a portyázásra. A tolvaj összesen hét méhcsaládot lopott el. A bűntettért 4500 Euró kártérítés megfizetésére kötelezték.

(Forrás: swr.de)

Kis kaptárbogár elleni stratégiaváltás?

Olasz méhellenőrzési adatokból úgy tűnik, hogy már nem cél a kártevő kiirtása. Kalábria érintett területén ugyanis egyetlen méhcsaládot sem ellenőriztek erre vonatkozóan 2017-ben. Sőt már 2016-ban sem volt számottevő ellenőrzés. Ezzel együtt aggasztó, hogy az elmúlt évben (2018) a kis kaptárbogár egy újabb területen is felütötte a fejét, nevezetesen Dél-keleten, vagyis a csizma sarkában.

(Forrás: www.izsvenezie.it/eathina-tumida-in-italia)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Áttörés a méhek és a környezet megmentésében?

Történelmi mérföldkő lehet, hogy a héten Bajorországban több mint egymillió ember csatlakozott aláírásával a "Fajok Sokfélesége - Mentsétek meg a méheket" népi kezdeményezéshez. Ezért a tartományi törvényhozásnak szavaznia kell a népi kezdeményezés jogszabálytervezetéről, mely többek között a műtrágyázás és a növényvédő szerek alkalmazásának visszaszorításáról rendelkezik.

A nyolc leghatásosabb immunerősítő étel

Az év azon időszakában vagyunk, amikor legnagyobb szükségünk van az erős immunrendszerre. Egyre többen szenvednek a megfázástól vagy influenzától. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy felvértezzük magunkat. A rendszeres mozgás és elegendő alvás mellett rendkívül fontos az egészséges táplálkozás. Íme tíz étel, amivel felvehetjük a harcot a baktériumok és vírusok ellen.

Illatjelek a varroával fertőzött fiasból

Nemcsak a magasfokú tisztogatási hajlam segíti a varroával fertőzött méhlárvák eltávolítását a fiasításból, hanem a fiasítás fokozott illatjelzései is.

Varroa atka tenyésztése méhek nélkül

Egy kutató kidolgozta a varroa atka laborban való, méhek nélküli tartási módszerét. A módszer meggyorsíthatja a varroakutatást és elősegítheti az ellene való hatékony küzdelmet, akár genetikai síkon is.

Okostelefonnal a méhek egészségéért

A világ élelmiszerkészletének harmadát a méhek beporzó-tevékenységének köszönhetjük. A hasznos rovarok pusztulása tehát nagyban veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot is. A méhpopuláció pusztulása mögötti egyik ok pedig a különböző paraziták jelenléte. Az egyik gyakori parazita kimutatására fejlesztettek ki a tudósok egy olyan technológiát, mellyel helyben is kimutatható a betegség jelenléte.

Méhekre veszélyes: varroa elleni szert vont ki a Nébih

Újabb, kifejezetten mézelő méheknek szánt állatgyógyászati készítmény vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Nébih kéri, hogy aki rendelkezik a Destruktor 3,2% koncentrátum készítménnyel, semmiképp se használja fel!

Aggódva várják a tavaszt a méhészek

Évente egyre nagyobb gondot okoz a méhészeknek az, hogyan kezdik az új szezont. A nagy problémát egy kis ízeltlábú okozza.

Argentin mézharcos

Fernando Luis Esteban argentin méhész, élelmiszerkémikus, harminc éve az argentin méhészeti szaklap az Espacio Appicola főszerkesztője és tanácsadója, környezetvédelmi tudományok oktatója. Nem mellesleg az oxálsavas tartóshordozó megalkotója.

Fipronil a varroa elleni szerben

Fipronil szennyezés miatt megtiltotta az Oxxovar 5%-os oldat összes gyártási tételének forgalmazását, felhasználását és felhasználói szintig kivonta a terméket a piacról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az oxálsav tartalmú gyógyhatású készítmény a mézelő méhek varroa atka okozta fertőzésének kiegészítő kezelésre szolgál.

A magyar méhészet Achilles-sarkai

Némi cím-magyarázattal ajánljuk olvasóink figyelmébe szerzőnk tartalmas írását. Dr. Tóth György (2014-ben volt a Méhészet Év Szerzője) a hazai méhészet Achilles sarkának a hatékonyság és a versenyképesség hiányát tartja. Hogy mit ért ezek alatt, azt a Méhészjövő jeligéjű vitasorozat részeként, 17 pontban fejti ki.