Back to top

1,5 millió méhcsalád mandulán

Januári méhészhírek a nagyvilágból: A méhállomány fele mandulán; Méhtolvajt bírságoltak Németországban (Neckarsulm); Kis kaptárbogár elleni stratégiaváltás Dél-Olaszországban?

A méhállomány fele mandulán

Kalifornia: Januárban ismét elérkezik az idő, amikor az Egyesült Államok méhállományának nagyjából a felét – 1,5 millió méhcsaládot-  a mandula beporzása érdekében Kaliforniába szállítják. Három kilométeres röpkörzettel számolva  (amennyiben a méheket egyenletesen osztják el a mandulaültetvényeken) ez akkora zsúfoltságot jelent, hogy egy méhcsalád a virágokon további 56000 másik méhcsaláddal osztozik.

(Forrás: Deutsches Bienenjournal)

Méhtolvajt bírságoltak Németországban (Neckarsulm)

Tagadott a méhtolvaj a bíróság előtt és azt állította, rágalom áldozata. A tárgyalás során azonban váratlanul érte, amikor az ellene szóló bizonyíték között egy vadkamera felvétele is előkerült. Azon egyértelműen felismerhető volt a vádlott. Súlyosbító körülménynek találta a bírónő, hogy a tettes 9 éves fiát is magával vitte a portyázásra. A tolvaj összesen hét méhcsaládot lopott el. A bűntettért 4500 Euró kártérítés megfizetésére kötelezték.

(Forrás: swr.de)

Kis kaptárbogár elleni stratégiaváltás?

Olasz méhellenőrzési adatokból úgy tűnik, hogy már nem cél a kártevő kiirtása. Kalábria érintett területén ugyanis egyetlen méhcsaládot sem ellenőriztek erre vonatkozóan 2017-ben. Sőt már 2016-ban sem volt számottevő ellenőrzés. Ezzel együtt aggasztó, hogy az elmúlt évben (2018) a kis kaptárbogár egy újabb területen is felütötte a fejét, nevezetesen Dél-keleten, vagyis a csizma sarkában.

(Forrás: www.izsvenezie.it/eathina-tumida-in-italia)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem minden tesz jót a vadméheknek

Néhány méhbarátnak tekintett növény negatívan befolyásolhatja a vadméh lárváinak fejlődését. A számukra nem megfelelő pollent termelő növények között található többek között a levendula, a mák, a napraforgó, a repce vagy a kukorica.

Június 10-ig kell teljesíteni a tömeges méhpusztulások felderítéséhez kapcsolódó adatszolgáltatást

A Nébih az elmúlt hetekben több mint 12 000 gazdálkodótól kért növénytermesztési technológiai adatszolgáltatást a 2018-as tömeges méhpusztulások felderítése érdekében. Az ügyfélkapuval nem rendelkező termelőktől érkezett visszajelzések alapján a hivatal az adatszolgáltatási határidőt 2019. június 10-ig meghosszabbította.

A méhcsípések dícsérete

A méhmérggel való gyógyítás az ősi hagyományokat köti össze a modern kor természetgyógyászatával. Alkalmazása a legyengült immunrendszert erősíti. Legyünk óvatosak, csak kiképzett szakember által felügyelt terápiában vegyünk részt. Hatékonyságának feltétele, hogy az életmódunkon és táplálkozásunkon is szükséges változtatnunk. Továbbá el kell érnünk, hogy alvásunk megfelelően pihentető legyen.

Méhkockázati monitoring program: szigorúbb ellenőrzés, több mintavétel

Nyolcadik éve zajlik a méhkockázati monitoring program az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésében. A vizsgálat a korábbi években méhmérgezéssel érintett körzetekben alkalmazott növényvédelmi technológia hatósági ellenőrzésére irányul. A tavalyi nagy számú méhpusztulásos eset miatt 2019-ben emelt mintaszámmal folytatódik a program.

Kötelező, de jól felfogott érdekünk is a beporzó rovarok védelme

Gyümölcsfáink virágoznak: a mandula és a kajszi ugyan már elvirágzott, de mások még csak most kezdik bontogatni szirmaikat. Ahhoz, hogy a virágokból termés legyen, gyümölcsöseink nagy részénél beporzó rovarokra van szükség, akiknek egészségéért felelősek vagyunk.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése (4. rész)

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.

Integrált atkakezeléshez timol kristály

Az integrált atka elleni védekezés következő lehetősége (az első a téli zárókezelés!) tavasszal vagy nyár elején van. A timol használata az egyik legelterjedtebb és a bioméhészetben is engedélyezett - akár tavasszal. Hatásmechanizmusa: megzavarja az atkát a megfelelő fiasítás megtalálásában. A receptet és alkalmazását lásd a cikkben!

Adatgyűjtés indul a tavalyi méhpusztulások felderítése érdekében

A héten megkezdi a tájékoztató és adatbekérő levelek postázását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a 2018-as méhpusztulások kapcsán érintett gazdák részére. A termelőknek a kézhezvételtől számítva 8 munkanap áll majd rendelkezésükre az online adatszolgáltatásra.

Méhészeti dendrológia – „beharangozó”

Új, tematikus írássorozatot szeretnék indítani a fenti címen, melynek célja a méhészeti szempontból fontos fa- és cserjefajok, illetve esetenként fajták vagy alfajok részletes bemutatása.

Az anyacsere gyakorisága

Bármilyen jó szolgálatot is tesz a színkód, a precíz nyilvántartást nem helyettesíti semmi. Az anyák minősítéséről, és ezzel összefüggésben cseréjük gyakoriságáról szól írásom.