Back to top

Kert a szobában

A télikert a lakóházak szerves részeként a zöld élményét adja akkor is, amikor odakint kevés a lomb és a szín. Akkor érezzük igazán a harmóniáját, ha kialakítása, a benne lévő növények alakja, színvilága és elhelyezkedése a lakás stílusához igazodik. Kényelmünket, feltöltődésünket szolgálja ez a zöld tér, ezért több, mint a fagyérzékeny növények téli tárolási helye.

Aki ma télikertet épít, az általában növényekben gazdag, világos, napsütötte lakrészt tervez. Ha jól tájoljuk, akkor levegője napközben fölmelegszik, tovább emelve télen a vele összeköttetésben levő helyiségek hőmérsékletét is. A belső terekből nyílva így a télikert kellemes reggelizőhely, kávézósarok, vagy olvasószoba is lehet.

Amikor berendezzük a télikertet, törekedjünk arra, hogy stílusában, anyagaiban a lakáshoz, a házhoz igazodjon. Az anyagok kiválasztásakor az elsődleges szempont azonban, hogy azok bírják-e majd a párát és a meleget. Ez nemcsak a bútorok és kárpitok anyagaira vonatkozik, hanem a padlózatra is. Ha sok a növény, akkor rendszeres lesz az öntözés is, ezért a padló anyagán nem szabad, hogy a víz foltot hagyjon.

Növényeink kaspóban, díszes vagy egyszerű virágcserépben vonulnak be a télikertbe ősszel. Ha kell, vágjuk vissza, formázzuk meg, majd fényigényüknek megfelelően helyezzük el őket az üvegfalhoz közelebb vagy távolabb.

Legyenek nagyobb vagy kisebb növények, ám olyan helyet keressünk számukra, hogy a nagy növésűek ne árnyékolják le az üvegfelületet, a kicsik pedig ízléses csoportokban elhelyezve egészítsék ki a magasak meghatározó eleganciáját.

A télikertek hőmérséklete elsősorban a tulajdonos igényétől függ, és az határozza majd meg azt is, hogy milyen növények kerülhetnek oda. Ha magunk számára is kellemes tartózkodási helyet szeretnénk, akkor a nappali hőmérséklet legyen kissé 20 °C fölött. Ebben az esetben fény- és melegigényes növényeket tartsunk itt télen. Ha a télikert csak 12-15 °C-os, akkor számunkra csak az igazán napos időszakokban lesz élvezetes az ott tartózkodás. Ez a hűvösebb környezet viszont tökéletes telelőhelye lesz a mediterrán származású dézsás, cserepes növényeknek, az ilyen télikert az üvegház feladatát is betölti.

Növényeink akkor érzik jól magukat, ha télen is annyi fényt kapnak, amennyi az egészséges fejlődésükhöz kell.

A kényesebbeket árnyékolással védjük a túl erős fénytől. Árnyékos helyre viszont ne tegyük a fényigényeseket, mert ott megnyúlt, gyenge szövetű, etiolált hajtásokat nevelnek, azok pedig fogékonyabbak a betegségekre. Ügyeljünk a rendszeres szellőztetésre, a levegőcserére, mert előfordulhat, hogy túlságosan fölmelegszik a levegő. Öntözésnél legyünk tekintettel a növények vízigényére. Ellenőrizzük a talaj nedvességét és a levelek állapotát, a vízhiányt azonnal jelzi a levelek kókadása.

A túlöntözéstől vizenyős foltok keletkeznek a leveleken, a talaj tömörödötté válik, idővel tőrothadás jelentkezhet. Ha van lehetőségünk, akkor használjunk esővizet, és az öntözővíz legyen szobahőmérsékletű.

A növényvédelem télen is ad feladatot, a párás levegő ugyanis segíti egyes gombafertőzések, kártevők megjelenését, elszaporodását. Ügyeljünk arra, hogy csak egészséges, fertőzésmentes növényeket vigyünk be teleltetésre. Szellőztessünk rendszeresen, ápoljuk a növényeket az igényüknek megfelelően, akkor a kártételt visszaszoríthatjuk, a terjedését megakadályozhatjuk.

Barokk narancsházak

Nem véletlen, hogy a télikert szó hallatán azonnal a mediterrán típusú növényeknek helyet adó, üveggel határolt helyiségre gondolunk. Először a barokk kor kertjeinek voltak kedvelt tartozékai, abban az időben ugyanis a felfedezéseknek köszönhetően a Föld addig ismeretlen tájairól olyan növények érkeztek Európába, melyek a mi éghajlatunkat nem viselték el, hiszen fagyérzékenyek voltak. A fényűző kertekben ezeknek a mediterrán és trópusi származású növényeknek létesültek a téli védelmet adó építmények, az orangeriek, azaz narancsházak. Hatalmas üvegfelületeikkel elegáns, szebbnél szebb épületekként díszítették a kerteket, és téli védelmet adtak a tulajdonos hatalmát és tehetősségét jelző méretes citrom- és narancsfáknak, valódi babéroknak, leandereknek, pálmáknak. Ezek a hatalmas kaspókban nevelt növények aztán tavasztól újra a szabadban díszítették a kertet. A télikertek később a polgárság körében is népszerűvé váltak. Míg korábban külön épületek voltak, később egyre közelebb kerültek a lakóépületekhez, lassan annak szerves részeivé váltak.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2018/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A cink- és nitrogén-ellátás összefüggései

Napjainkban a mezőgazdaság egyik legfontosabb feladata, hogy a fenntartható fejlődés szabályait figyelembe véve termeljen. Ennek megfelelően a legfontosabb alapelvek közé tartozik a környezet- és természetvédelmi irányelvek betartása, a mennyiség mellett a lehető legjobb minőségű termésre való törekvés.

Szüleink gyümölcsöskertje

Szabó István a régmúlt gabonanövényeit, gyümölcseit kutatja, gyűjti, őrzi. Nemrég gyümölcsöst telepítettek Alsópáhokon a professzornak köszönhetően, amely a „Szüleink gyümölcsöskertje” nevet kapta. Ezzel párhuzamosan könyvet írt a felkutatott régi fajtákról, amely hamarosan megjelenik.

A ligeti szőlő badacsonyi karrierje

Nagy Zóra Annamária lelkesen beszél szakterületéről, mintha mindenki számára magától értetődő, hétköznapi dolgokról számolna be. Ennek ellenére erősen koncentrálnom kell, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársának minden szavát értsem. Munkáját máris sokszor és több helyen elismerték.

Növényvédelmi előrejelzés – tűzelhalásveszély

Tipikus áprilisi időjárásnak lehettünk tanúi, hűvös és meleg napok váltogatták egymást, szerencsére fagy nem volt. A szárazság a kisebb esők ellenére nem enyhült. Rajzik a cserebogár, fertőz a tűzelhalás, és kártevő rovarok egész sorával találkozhatunk.

Több szaporítóanyagot is termelhetnénk

A magyarországi gyümölcsfaiskolai termesztésre jellemző, hogy a tervezett telepítésre vonatkozó információk hiányában alul- vagy túltermelés alakul ki. A szektorra nézve mindkettő hátrányos, hiszen vagy az importnak engedünk teret, vagy a megsemmisítés okoz komoly veszteséget.

Nevezzük diborkának! Dinnye-uborka hibrid a piacon

Kedvező előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különlegesség termesztése, mára eléri a 4000 tonnát és a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki.

Aranykoronánként 10 tonna burgonya

„Feltétlenül a bankszférába mennék – természetesen csak akkor, ha újrakezdhetném az egészet. Bár hozzáteszem, hogy a mezőgazdaságtól akkor sem távolodnék el.” Puskás Ferenc zákányszéki gazdálkodó lepett meg ezzel a válasszal, amikor beszélgetésünk végén megkérdeztem, vajon elfelejtettem-e valamit szóba hozni.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

A világ legszebb kertjei

Egy virágokkal teli, illatos kertnél nincs is inspirálóbb és megnyugtatóbb közeg. A világ legszebb kertjei árulkodnak a hely kultúrájáról és történelméről. Tanítanak és elvarázsolnak.