0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Tenyésszünk magyar „póttúzokot”!

Az elmúlt esztendőkben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a vadpulyka iránt, hiszen hazánkban a vadászat évről évre szélesebb társadalmi bázissal bír. Ezért szükség van az egyes elejthető vadfajok mennyiségének növelésére, így a vadpulykáéra is, melyet akár póttúzoknak is nevezhetnénk, hiszen vadászata a védett túzokéhoz hasonló.

A vadpulyka tartása nem ördöngösség, de jellemzően nagy tömegben ezek a madarak sem érzik jól magukat, ezért is lehetne sok magyar kistermelő ideális állata.

Viszonylag kis tőkebefektetéssel bele lehet vágni a vadpulykázásba, hiszen az állatokra igen nagy igény mutatkozik.

A tapasztalatok szerint a vadpulyka, ha hagyják, igen jól elkotlik, csibéit igen jól neveli. Az 5×10 méteres volierben a telepítést megelőzően kölest, cirkot, napraforgót, lucernát vetnek, s ezt hagyják elgazosodni. Ide helyezik be az egy kakasból és 2-3 tojóból álló tenyészcsapatokat.

A vadpulykatelepen célszerű a madarakat korcsoportonként külön tartani, a korosodó kakasok a legértékesebbek, hiszen ezek adják a trófeát, s ezekért hajlandók a vadászok komoly összegeket áldozni. Fontos, hogy már az első évtől kezdve selejtezzük a kakasokat, s csak azokat hagyjuk meg, melyek valóban gyönyörű pamacsot növesztenek. A tyúkokból is időről időre szelektáljunk, de itt inkább csak a gyengébb, fejlődésben elmaradt állatoktól váljunk meg.

Jellemzően a vadpulykából ételkülönlegességek készülnek, így például igen keresett a vadpulykamellrolád libamájjal és erdei gombával.

A rozmaringos medvehagymás sült vadpulyka is fenséges étel, de a vadpulykahúsleves sem megvetendő.

A téma iránt érdeklődők a Kistermelők Lapja februári számában részletes cikket olvashatnak a szerző tollából.

Forrás: Kistermelők Lapja