0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Fehér nyulak fekete szemgyűrűvel

A hotot nyulak fekete szemgyűrűikkel összetéveszthetetlenek más fajtákkal. Sokan vannak, akik első ránézésre eljátszanak azzal a gondolattal, hogy ilyen állatokat tartsanak otthonukban, portájukon. Szerencsére ennek, az eredetileg középnagy testű fajtának ma már törpe változata is ismeretes, tehát gazdasági és díszállatként való hasznosítása egyaránt megoldható.

A fajta különös elnevezése kialakulásának helyére utal, a franciaországi Calvados megyében található Hotot-n-Ange nevű falura. Itt a XX. század elején egy Bernard nevű tenyésztő a fekete-fehér lepketarka nyúlból nemesítette ki ezt az új fajtát. Bár már 1912-ben bemutatta helyi kiállításokon, ennek ellenére egy teljes évtizedet kellett várnia arra, hogy a fajtaelismerést megkapja állománya. 1927-re a fekete szemgyűrűs nyulak már meghódították Svájcot is, ahol különösen nagy népszerűségre tettek szert.

Ekkoriban ezek a nyulak meglehetősen keskeny, mindössze 2 mm-es szemgyűrűt viseltek.

A német nyulászokat ez nem elégítette ki, ezért az 1920-as években teljesen új alapokról, a Chaplin és a holland tarka fajta felhasználásával, egy 3-6 mm széles szemgyűrűvel bíró fajtát nemesítettek ki, melyet a hotot nyúl új típusának tekintettek.

Kezdetben a fülek tájékán és a háton is előforduló kisebb foltokat is eltűrték a hotot nyulakon, mára azonban a fajta eljutott arra a szintre, hogy kizárólag egyöntetű fehér szőrköntösben pompázó, fél centi széles fekete szemgyűrűvel megáldott nyulakat tartanak továbbtenyésztésre alkalmasnak.

Ma Magyarországon is egyre többen foglalkoznak hotot nyulakkal, kiállításokon gyakran előfordul.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu