0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nyugalomban az őszi vetések, károsító fagy nem várható

A múlt hét tavaszias időjárása után a hétvégére visszatért a tél, és vasárnap ismét hó takarta be az ország keleti felét. A folytatásban mediterrán ciklonok határozzák meg időjárásunkat, a hét első felében további havazásra, csütörtöktől vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás.

A múlt héten a keddi átmeneti lehűlés kivételével általában véve igen enyhe, az ilyenkor szokásosnál 3-4 fokkal melegebb átlaghőmérsékletű idő volt a jellemző, erős, többfelé viharos széllel, záporokkal, hózáporokkal. Szerdán még csak délnyugaton, csütörtökön a tartósan ködös, párás északkeleti, keleti tájak kivételével már sokfelé 10 fok fölé melegedett a levegő. A hótakaró a magasabban fekvő hegyvidéki területek kivételével mindenütt elolvadt.

Péntekre virradóra hidegfront vonult át az ország fölött, melyet vegyes halmazállapotú csapadék kísért, a legtöbb helyen eső, de északkeleten helyenként ónos eső, Zalában hó esett, de pénteken ez is elolvadt.

A szombat este dél felől érkező melegfront hozott vasárnapra a keleti országrészbe havazást, melyből az Alföldön vékony, északkeleten 10 cm körüli hótakaró alakult ki. Összességében 1 és 12 mm közötti csapadék hullott a héten, és az ország déli fele volt a csapadékosabb, bár a legszárazabbnak számító Dél-Baranyában most is kevés esett.

A talajok felső 20 cm-es rétege általában véve jó vízellátottságú, és lassan az alsóbb rétegekbe is leszivárog a víz. Talajfagy egyelőre sehol nem akadályozza ezt, jellemzően 0 és +1 fok között van az 5 cm-es talajhőmérséklet, ennél magasabb értékek a déli, délnyugati határszélen fordulnak elő.

Az őszi vetések továbbra is nyugalomban, ideális körülmények között telelnek, károsító fagy az előttünk álló héten sem valószínű. A nappalok hossza a hét végén már 50 perccel lesz hosszabb a téli napfordulónál.

Milyen idő lesz a héten?

A folytatásban jellemzően déli, délnyugati áramlással mediterrán ciklonok érkeznek térségünk fölé. A hétfői napos idő után a hétvégéig gyakran lesz erősen felhős az ég, a hétvégén várhatók ismét napos időszakok. Szerdáig havazásra, majd a hét második felében hóra, havas esőre, esőre egyaránt számítani lehet.

Összességében 5 és 25 mm között valószínű a heti csapadékösszeg, és ismét a déli és a keleti országrészben várható a nagyobb mennyiség, nagyrészt hó formájában. Ez kedvezően hat a talajok állapotára, mert a déli tájakon van nagyobb vízhiány.

Erős illetve viharos szélre pénteken és szombaton lehet számítani a Dunántúlon valamint a Hegyalja térségében. A hőmérséklet a múlt hetinél kissé alacsonyabban alakul, de nagyobb területre kiterjedő -10 fok alatti, komoly fagyokra nem kell számítani. Kedden hajnalban az északi derült, havas tájakon, majd szombaton és vasárnap a Dunántúlon csökken -5 fok alá a hőmérséklet. Nappal jellemzően -2, +2 fokig melegszik a levegő, csütörtökön várható ennél néhány fokkal melegebb. A talajhőmérséklet is visszaesik kissé, 5 cm-es mélységben többfelé kevéssel fagypont alatt alakul majd a héten.

Forrás: OMSZ