0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Töretlen a Zöld Óvoda Program népszerűsége

Tizenkettedik alkalommal osztották ki a Zöld Óvoda, és hatodik alkalommal az Örökös Zöld Óvoda címeket, amelyekre összesen 253-an pályáztak. Közülük 234 óvoda nyerte el a kitüntetést. Az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerint a program kiváló lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a gyermekeket érzékenyebbé, fogékonyabbá tehessük az élhető világ megőrzésére.

Az elismeréseket igazoló okleveleket László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Pálfi Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelési Tartalomfejlesztési főosztályvezetője adta át a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban.

A szakmai nappal egybekötött ünnepi rendezvényen a környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a környezet- és természetvédelemre, a fenntarthatóságra nevelést már a kisgyermekkorban meg kell kezdeni. László Tibor szerint a Zöld Óvoda Program kiváló lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a gyermekeket érzékenyebbé, fogékonyabbá tehessük az élhető világ megőrzésére. Hozzátette: a fenntarthatóság elsősorban értékrend, amelyet ez a kezdeményezés mind céljában, mind szellemiségében immáron 12 éve szolgál.

Az Agrárminisztérium kiemelt feladatnak tekinti a kisgyermekkori környezeti nevelést, szemléletformálást, a környezettudatos állampolgári magatartás megalapozását segítő programok fejlesztését, erősítését és támogatását.

Pálfi Erika hangsúlyozta: a fenntarthatóság értékrendjének befogadása és az értékek szokásokká alakítása hosszú folyamat, ezért a Zöld Óvodák kiváló és következetes alapozó munkája elengedhetetlen. Erre tudnak építeni az iskolák, elsősorban a szintén a fenntarthatóság szellemiségét közvetítő Ökoiskolák.

A nevelő és az oktató munkában is nagyon fontos az egészintézményes megközelítés, vagyis az, hogy a fenntarthatóságra való nevelés nemcsak ismeretátadásban, hanem mintaadásban, az óvodák és az iskolák minden dolgozója által egységesen közvetítve jelenjen meg.

A Zöld Óvoda és az Ökoiskola Program szoros együttműködést jelent tehát minisztériumi szinten, és a nevelés folyamatában egyaránt, vagyis nem véletlen, hogy a fenntarthatóságra való nevelés magyarországi rendszerszintű megközelítése a legnagyobb nemzetközi szervezetek által is elismert gyakorlattá vált.

A magyarországi Zöld Óvoda címet 2006 óta több száz intézmény nyerte el. Idén 234 óvoda részesült az elismerésekben. Közülük 49 először, 91 másodszor, 56 pedig harmadszor pályázott. 37-en részesültek Örökös Zöld Óvoda elismerésben, egy intézmény pedig megtartotta a címét.

A nyertesek listája itt olvasható.

Forrás: AM Sajtóiroda