Back to top

Az év magyar vállalata az AXIÁL Kft.

A 37. AGROmashExpón és 9. Agrárgépshow-n tartotta szokásos évértékelő sajtótájékoztatóját az AXIÁL Kft. Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető a vállalat eredményeiről, a szakmai utánpótlásról, a mezőgazdasági fejlesztésekről, illetve az ágazat innovatív digitalizációjáról tájékoztatta a megjelenteket.

Az 1991-ben 100 ezer forint tőkével alapított cég mára az országban 19 telephellyel rendelkezik 881 munkavállalóval a fedélzetén. A beszámoló során kiemelésre került, hogy miként más szakterületeken, úgy a mezőgazdasági ágazatban is nehéz megtalálni a megfelelő szakembert. A középiskolából vagy egyetemekről gyakorlati tapasztalatokat szerezni vágyó tanulók válogatáson esnek át a vállalatnál, illetve a cég saját oktató-fejlesztő tanfolyamokat tart munkatársaik részére.

Ezeken a tanfolyamokon a dolgozók a digitális technológia fejlődését követve és alkalmazva megtanulják, mi szükséges a piaci versenyképességhez.

Felmérések szerint a nemzetközi piacon drágábban lehet értékesíteni a digitális technológiával végzett mezőgazdasági tevékenységek produktumát, mint egyéb tevékenységi metódussal, és ma már egy digitális információkkal kínált föld is drágábban kel el.

Az üzemanyag-ellátás kapcsán is felmerültek innovatív gondolatok. Az elektromos traktor akkumulátorral történő működtetése egy új lehetőséggel kecsegtet, azonban az akkumulátor súlya és mérete lekorlátozza a további fejlesztéseket.

Az európai piacon a munkagépek eladási statisztikája minimális csökkenést mutat. Mindez nem a gépek értékesítésének hanyatlását tükrözi, hanem kelendőbbé váltak a nagyobb, több funkciós munkagépek, így az adott mezőgazdasági területen kevesebb munkagéppel történik a munkavégzés. A tulajdonos véleménye szerint az ágazatban is alkalmazva az 5G-rendszert, az autonóm munkagépeké lehet a jövő.

Pintér Zsolt, ügyvezető ismertette a vállalat 2018-as értékesítési statisztikáját. A kimutatás szerint 81,2 milliárd forint nettó árbevétel származott az előző év tevékenységéből, ez kizárólag műszaki szolgáltatáshoz köthető bevétel.

Tavaly az AXIÁL 340 traktort, 115 kombájnt, 110 rakodógépet, 283 Horsch munkaeszközt (leginkább gyorstárcsákat, vetőgépeket) és 357 építőiparban használt gépet értékesített.

A cég kiadásait ismertetve megtudtuk, hogy több, mint 6 milliárd forintot költött telephelyeik fejlesztésére, fedett szervizek létesítésére, valamint a munkatársak oktatására. Az AXIÁL Kft. békéscsabai telephelye a napokban elnyerte a Service Award díjat, a cég pedig tavaly kiérdemelte az üzleti etikai díjat, illetve a Top 200 – az év magyar vállalatának járó elismerést is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

TOP10: szántóföldi gépek

A német gazdák nemcsak az időjárás előrejelzésére szolgáló meteorológiai barométert figyelik, hanem a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) tagjai körében végzett közvélemény-kutatást is.

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

Gépmenedzser lesz a traktorosból?

Nem csupán gépek, hanem gépek rendszerei kommunikálnak egymással a legközelebbi jövőben a mezőgazdaságban – hangzott el a Claas szakmai konferenciáján. A végeredmény együtt dolgozó mezőgazdasági gépek csoportja, amelyben már nem traktoros irányítja a folyamatot, hanem „gépmenedzser”.

Jó évet zárt a CNH Industrial

A CNH Industrial 2018-ban 29,706 milliárd dollár árbevételt ért el, amely meghaladja az előző évit. A cégcsoport nettó nyeresége 1,1 milliárd dollárt tett ki, és a részvényeik árfolyama is nőtt.

Tavaly 175 milliárd forintot költöttek mezőgépekre

A magyar mezőgéppiac a 2017. évi fellendülés után 2018-ban is dinamikusan növekedett és ezzel rekordforgalmat ért el – közölte az AKI.

EASY on board alkalmazás most Tasc Controller basic-kel

A CLAAS EASY on Board alkalmazásával a gép vezérlése iPad segítségével, ISOBUS-kapcsolaton keresztül lehetséges. Mostantól az adatok dokumentációjához az ISOBUS Task Controller basic (TC BAS) funkció is elérhető az applikációban. A 365FarmNet-tel ráadásul kényelmesen, online is hozzá lehet férni a megbízás-menedzsmenthez és a dokumentációhoz.

Nagyobb komfort késélezés közben

2019-ben a CLAAS az AQUA NON STOP COMFORT automatikus késélezőt LED-es belső megvilágítással és a köszörülőkamrában belső öblítéssel látta el. A bálázó- és felszedőkocsi-kések köszörülése ezzel most még kényelmesebb lett.

Új megoldások a húsmarhatartásban

A húsmarhatartás természetközeli, extenzív állattenyésztési ágazat, ezért eddig viszonylag kisebb igény volt a költséges, az intenzív termelésű ágazatokba már korábban megjelent újszerű, digitális technológiák alkalmazására.

Elszabadult bálák, tehetetlen autós

A rosszul rögzített szalmabálák komoly baleseti kockázatot jelentenek, az imbolygó pótkocsi, a billegő rakomány mégis napi látvány az utakon és távolról sem csak Magyarországon.

Greta után az Európai Parlament is lépéseket sürget

Az Európai Parlament március 13-ai ülésén a képviselők többek között a légszennyezés megfékezésére is tettek javaslatot, eszerint például a jövőbeli mezőgazdasági támogatásokat össze kell kapcsolni a légszennyezés mértékével.