0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az év magyar vállalata az AXIÁL Kft.

A 37. AGROmashExpón és 9. Agrárgépshow-n tartotta szokásos évértékelő sajtótájékoztatóját az AXIÁL Kft. Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető a vállalat eredményeiről, a szakmai utánpótlásról, a mezőgazdasági fejlesztésekről, illetve az ágazat innovatív digitalizációjáról tájékoztatta a megjelenteket.

Az 1991-ben 100 ezer forint tőkével alapított cég mára az országban 19 telephellyel rendelkezik 881 munkavállalóval a fedélzetén. A beszámoló során kiemelésre került, hogy miként más szakterületeken, úgy a mezőgazdasági ágazatban is nehéz megtalálni a megfelelő szakembert. A középiskolából vagy egyetemekről gyakorlati tapasztalatokat szerezni vágyó tanulók válogatáson esnek át a vállalatnál, illetve a cég saját oktató-fejlesztő tanfolyamokat tart munkatársaik részére.

Ezeken a tanfolyamokon a dolgozók a digitális technológia fejlődését követve és alkalmazva megtanulják, mi szükséges a piaci versenyképességhez.

Felmérések szerint a nemzetközi piacon drágábban lehet értékesíteni a digitális technológiával végzett mezőgazdasági tevékenységek produktumát, mint egyéb tevékenységi metódussal, és ma már egy digitális információkkal kínált föld is drágábban kel el.

Az üzemanyag-ellátás kapcsán is felmerültek innovatív gondolatok. Az elektromos traktor akkumulátorral történő működtetése egy új lehetőséggel kecsegtet, azonban az akkumulátor súlya és mérete lekorlátozza a további fejlesztéseket.

Az európai piacon a munkagépek eladási statisztikája minimális csökkenést mutat. Mindez nem a gépek értékesítésének hanyatlását tükrözi, hanem kelendőbbé váltak a nagyobb, több funkciós munkagépek, így az adott mezőgazdasági területen kevesebb munkagéppel történik a munkavégzés. A tulajdonos véleménye szerint az ágazatban is alkalmazva az 5G-rendszert, az autonóm munkagépeké lehet a jövő.

Pintér Zsolt, ügyvezető ismertette a vállalat 2018-as értékesítési statisztikáját. A kimutatás szerint 81,2 milliárd forint nettó árbevétel származott az előző év tevékenységéből, ez kizárólag műszaki szolgáltatáshoz köthető bevétel.

Tavaly az AXIÁL 340 traktort, 115 kombájnt, 110 rakodógépet, 283 Horsch munkaeszközt (leginkább gyorstárcsákat, vetőgépeket) és 357 építőiparban használt gépet értékesített.

A cég kiadásait ismertetve megtudtuk, hogy több, mint 6 milliárd forintot költött telephelyeik fejlesztésére, fedett szervizek létesítésére, valamint a munkatársak oktatására. Az AXIÁL Kft. békéscsabai telephelye a napokban elnyerte a Service Award díjat, a cég pedig tavaly kiérdemelte az üzleti etikai díjat, illetve a Top 200 – az év magyar vállalatának járó elismerést is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu