0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Húsz éves a PÁIR

Húsz esztendős lett a Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR), ennek alkalmából jubileumi konferenciát tartott az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) az AGROmashEXPO nyitónapján.

1998-ban, azaz húsz évvel ezelőtt indult el a Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR), amelynek születésnapjára ünnepi szakmai konferenciát szervezett az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Az AGROmashEXPO első napján megtartott egész napos szakmai rendezvényen a résztvevők értékelték a rendszert.

A Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) tevékenységének célja az uniós piacszabályozással kapcsolatos kötelező árszolgáltatás ellátása az Európai Bizottság felé, illetve a belföldi szakmai és piaci szervezetek objektív és naprakész tájékoztatása.

A nagy érdeklődésre számot tartó szakmai program kétszáz résztvevőjét elsőként köszöntő Juhász Anikó, az AM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a 2019-es év az Agrárminisztérium számára az építkezés éve, ezen belül két meghatározó feladatnak ígérkezik az öntözésfejlesztés, valamint a Digitális Agrárstratégia programjainak beindítása. Ezen fontos fejlesztések kapcsán is hangsúlyozta a megfelelő piaci információ, valamint saját piacaink alapos ismeretének fontosságát.

A rendezvényen a nemzetközi előadók sorát Bruno Buffaria nyitotta meg. Az Európai Bizottság DG Agri részlegvezetője beszédében elmondta: a megfelelő, megalapozott piaci adatszolgáltatás, illetve az árinformációk elérése kulcsfontosságú minden decentralizált gazdaságban, és kiemelt szerepet játszik a piaci szereplők megfelelő döntéseinek kialakításában. A szakember szerint

a transzparencia abban áll, hogy a releváns piaci információk mindenkinek, minden ágazati, piaci szereplő számára elérhetőek.

Bruno Buffaria hangsúlyozta: az élelmiszer-termeléssel kapcsolatos adatszolgáltatás végső soron jóval többről szól, mint a helyes árak kialakításáról, hiszen komoly társadalmi jelentősége van az élelmiszerellátottságnak. Az agrár- illetve élelmiszer-értéklánc mintegy 44 millió uniós polgárnak ad munkát és megélhetést az Európai Unión belül, és jelentősen hozzájárul a gazdasági teljesítményhez, az export értékéhez is. Éppen ezért a zökkenőmentes piaci viszonyok, a megfelelő adatbázisok léte és tartalma a döntéshozók számára is fontos.

A rendezvényen Kemény Gábor, az AKI megbízott főigazgatója nyilatkozott portálunknak:

youtube://v/h0LpGap4IDY

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu