Back to top

Hangos siker lett a Legyél Te is mezőgépész! fináléja

Remek hangulatú versengéssel vitte hírét a MEGFOSZ a mezőgépész szakmának: a Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság 24 csapatából a legjobb 6 az AGROmashEXPO-n mérhette össze tudását. A mezőgépészethez kötődő szakokon tanuló középiskolások népes szurkolótábor előtt vettek részt a már hagyománynak számító, ezúttal azonban merőben új koncepció mentén szervezett kezdeményezés fináléjában.

A versenyzők szurkolói rigmusokat harsogtak, sálakat lengettek és transzparenseket emeltek magasba – noha a hangulatot sportesemények is megirigyelhették volna, e jelenetek a Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság döntőjében játszódtak le.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) vetélkedőjét az Agrárminisztérium támogatásával immáron negyedik alkalommal, az idei évtől azonban új névvel s új koncepció mentén rendezték meg a szervezők mezőgazdasági gépész, gépésztechnikus és gépjavító szakos középiskolások számára.

A versengés egyébként már októberben elkezdődött, méghozzá 24 csapat 120 diákjának részvételével: a fiataloknak hónapokon keresztül a legkülönfélébb feladatokat kellett megoldaniuk, mígnem aztán kiderült, mely 6 csapat vehet részt a végső megmérettetésen.

Az AGROmashEXPO-n rendezett nagyszabású döntőt Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke nyitotta meg, aki elmondta, a korábbi kezdeményezésüket ezúttal lazább keretek közt, a versenyzők barátai és iskolatársai előtt szerették volna megrendezni. Hogy ez miért fontos, arról a verseny közben Dr. Medina Viktor, a MEGFOSZ igazgatója, a szakmai zsűri egyik tagja beszélt lapunknak.

„Kezdeményezésünk révén minél több fiatallal szeretnénk megismertetni és megkedveltetni a szakmát. A versenyzők elméleti és gyakorlati feladatokban, játékos formában, kreativitásukat is felhasználva versengenek egymással, ezáltal is rávilágítva a mezőgépész szakma sokszínűségére” – mondta a szövetség igazgatója.

Dr. Medina Viktor szerint a versenyen tapasztalt hangulatot és szenvedélyt bármilyen sportrendezvény megirigyelhetné, és épp ez a versengés másik lényege: a szervezők azt szeretnék, hogy ez a lelkesedés akkor is jellemezze a fiatalokat, amikor munkába állnak majd.

A döntőben részt vevő csapatok a remek hangulatot zenés bemutatkozó videókkal és bevonulásukkal alapozták meg, ezt követően pedig négy feladatban mérték össze tudásukat. A bemelegítést a villámkérdések jelentették, amikor is a versenyzőknek előzetes tudásukról kellett számot adniuk. Ezt követően a csapatoknak rendsodró karokat kellett összeszerelniük – a gyorsaság, az együttműködési készség és a precizitás döntött ez esetben. A „játékos pénzügyek az MKB Pénzügyi Csoporttal” elnevezésű harmadik körben egyebek közt a gyors fejszámolás és a találékonyság jelentette a kulcsot, majd pedig egy újabb gyakorlati feladat, a hígtrágya kijuttató cső szerelése következett.

A Péterkeszaki újratöltve csapata (Zay Ferenc, Molnár Nándor, Bartók Tamás, Farkas Adrián, Katona Kristóf)
A szakmai zsűri nem sokkal később – a tombolahúzás után – végül meghozta döntését; a végső eredményt a csapatok előzetesen elkészített, általuk választott alkatrészekből összeállított modellek, illetve a finálé feladataiban elért pontszámaik határozták meg. Mindezek alapján kiderült, idén

a Péterkeszaki újratöltve nevű csapat bizonyult a legjobbnak. Tagjai (Molnár Nándor, Bartók Tamás, Zay Ferenc, Farkas Adrián, Katona Kristóf, illetve felkészítő tanáruk Bolla László) az AM ASzK-Pétervásárai Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumából érkeztek.

Az eredményhirdetés után megtudtuk, a győztes versenyzők mezőgazdasági gépész szakmát tanulnak, illetve tanultak, s jellemzően e szakmában szeretnének elhelyezkedni, ketten pedig a családjuk állattenyésztési feladataiban is szeretnék kivenni részüket. Mint mondták, a versenyen az elmúlt évek alatt, az iskolában és a szakmai gyakorlatokon szerzett tudásukat kamatoztatták. A fiatalok az első helyezésük révén jó néhány ajándékkal gazdagodtak, köztük a verseny fődíjával, egy 4 napos szakmai tanulmányúttal, amelynek fő helyszíne a lengyelországi Bednary-ban megrendezendő 2019-es Agro Show lesz.

MMG - Bajnokcsapat: ők lettek a "Legyél Te is mezőgépész!" verseny győztesei

 

A Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság döntőjének eredménye:

1. Péterkeszaki újratöltve (AM ASzK-Pétervásárai Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma – Pétervására)

2. Hengerfejesek (AM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma – Piliscsaba)

3. Mezős 5ös (Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium – Pápa)

4. TéeSZCSé (Szentannai Középiskola és Kollégium – Karcag)

5. SZENTannai művEK (Szentannai Középiskola és Kollégium – Karcag)

6. ÉSZkombájnok (Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Sportiskola – Baja)

A versenyről készült további fotókat elérhet a fotógalériánkban, ide kattintva.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Iskolatej, iskolagyümölcs – Jelentős uniós támogatás a következő tanévben is

Az európai uniós iskolaétkeztetési program keretében 2019 és 2020 folyamán EU-szerte több millió gyermek fog majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapni, Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Két évtizede együtt a korszerű mezőgazdaságért

Húsz esztendeje, azaz 1999. május 19-én alakult meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Jubileumi közgyűlésüket április 17-én Gödöllőn, a SZIE Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartották.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

Szakmai kirándulás a dél-alföldi farmokra

2019. április 12-14. közötti országjáró szakmai kiránduláson vettek részt az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok tagjai. Több, különböző tevékenységet folytató gazdaságot látogattak meg.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Változatlan forgatókönyv: a szakestély

A selmeci diákhagyományok jelenleg is élő rendezvényét, a szakestélyt lázas előkészület előzi meg, amit a Major domus irányít. A terem lefoglalása, berendezése, a névre szóló meghívó, az úgynevezett invitáló czédula szétküldése, a sör megrendelése, a zsíros kenyerek elkészítése, a leendő tisztségviselőkkel való egyeztetés után elérkezik a várva várt pillanat.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Az agrárszakmák sztárjai

Véget ért a kétnapos Agrár Szakma Sztár fesztivál. Kihirdették az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek eredményeit, a dobogósok személyesen vehették át elismeréseiket.