Back to top

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma

Lapunk tavalyi 2. számának Zarándokúton rovatában az 1000 éves Pannonhalmi Főapátsághoz tartozó Millenniumi emlékművet, a ma is a rend temetkezési helyéül szolgáló Boldogasszony-kápolnát, valamint a parkerdő legmagasabb pontján emelt Boldog Mór-kilátót mutattuk be. Most a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő parkerdő másik büszkeségét, a pannonhalmi Lombkorona tanösvényt mutatjuk be.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.
saját kivitelezésében elkészült Lombkorona tanösvénye olyan hihetetlenül népszerű kirándulóhely lett, amire még a legmerészebb álmunkban sem gondoltunk. Ahogyan Orbán Tibor vezérigazgató a tavaszi megnyitón fogalmazott: a tanösvény megépítésével az volt a célunk, hogy még vonzóbbá, változatosabbá tegyük a domb turisztikai kínálatát, és ezáltal a pannonhalmi kirándulás a lelki feltöltődés mellett aktív kikapcsolódásra is lehetőséget kínáljon. Azt nem tudhatjuk, hogy a kettő közül melyik a fontosabb szempont a látogatók számára, de

egy közönséges hétköznap délután is számos látogatóval találkozhatunk az egymástól alig 50 méterre álló kilátóegyüttesnél.

A hely annyira népszerű, hogy a nagyobb ünnepeken – az átadás után hónapokkal is – folyamatos a látogatók áradata.

A tanösvényt mozgáskorlátozottak is bejárhatják
A tanösvényt mozgáskorlátozottak is bejárhatják
Világörökségi helyszínen, két impozáns megjelenésű kilátó egymás szomszédságában – már ez is különleges, vonzerejét pedig csak fokozza, hogy az új tanösvény a mozgáskorlátozottak számára is bejárható.

A tulajdonos elvárja, hogy az erdővagyonnal való korszerű szemléletű gazdálkodás mellett a közérdekű feladatokban is szerepet vállaljunk, ezért épülnek kilátók, erdei pihenőhelyek, tanösvények. Ez utóbbiból több is van a főapátságot körülölelő, védett természeti területen lévő parkerdőben. Ezeket a sétautakat sokáig csak a Pannonhalmi-dombot megkerülve lehetett elérni és bejárni, a várossal összefogva a közelmúltban elkészült lépcsősoron, a Gesztenyés horgon keresztül azonban már 15-20 perces erdei sétával is felkaptathatunk a dombtetőre a település főteréről. Az út végén jobbról a mintegy 80 méter hosszú, legmagasabb pontján a talajszinttől 14 méter magas Lombkorona tanösvény szakrális jelképként halat formázó feljárója csábít a lombok feletti sétára. Majd az enyhén emelkedő, a domboldal fölé kinyúló séta után visszatérve a tanösvényre, a bal oldali Boldog Mór-kilátó óriás fakockája hívogat.

A főapátság közelében húzódik a szépen gondozott arborétum, a szélében megbújó üveggalériával. Látogatható a pincészet, a teaház, és az évenkénti Levendulanapokról is híres gyógynövénykert ugyancsak tartalmas időtöltést kínál.

A területet kezelő erdőgazdaságként 2015-ben újítottuk fel a Boldog Mór- kilátót. Jobban mondva, a régi, ugyanezt a nevet viselő kilátó helyén felépítettünk egy, a mai kornak megfelelő újat, amely építészetileg is illeszkedik az apátsághoz. A 253 méter magaslaton álló Boldog Mór-kilátóról, és a tavasszal megnyitott Lombkorona tanösvényről (mely kilátóként is funkcionál) csodálatos panoráma nyílik a Sokorói-dombságra, és a domb előtt elterülő Pannonhalmi-medencére. Szép, tiszta időben ellátni a Bakony északi vonulatától egészen a Kőris-hegyig. Sőt, a Boldog Mór-kilátóról lehet – minden évszakban – a legszebb képeket készíteni a Lombkorona tanösvényről is.

Mindkét kilátónál tájékoztató táblák hívják fel a fi a környező turistalátványosságokra. A táblákon olvasható tanácsokat követve a ravazdi Béla-kút lehet a pannonhalmi túrájuk következő állomása. Ott miután megkóstolják a forrás vizét, térjenek be a szintén egyedülálló, évszázados méhesházba. Ez az építmény azért is nevezetes, mert erdőgazdaságunk ravazdi erdészei mentették meg a pusztulástól az utókor számára.

Több mint 100 éves a ravazdi méhesház
Több mint 100 éves a ravazdi méhesház

A több mint száz éves, fából készült épületet a szakszerű bontást követően korhűen újraépítették a Ravazdi Erdészet erdei iskolai foglalkozásaihoz kialakított gyógynövénykertjében.

Aki több napot szán a környék műemlékeinek, természeti látnivalóinak fölfedezésére, a közelmúltban felújított Villebaldi vendégházban foglalhat szállást. Egy kicsit távolabb, a Nyúl és Écs községek határában álló legújabb látványosságunkhoz, a Lila-hegyi kilátóhoz is ellátogathatnak. Ennek a kilátónak már a felvezető útja is különleges, hisz kihívásokat rejteget a látogatók számára, az építmény pedig attól egyedi, hogy kilátóként újjászületve is megtartotta geodéziai mérőtorony szerepét. A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. nevében jó túrázást, kellemes időtöltést, maradandó élményeket kívánunk! Bármelyik helyszínünkre is látogatnak el, szeretettel várjuk Önöket!

Szöveg és kép: Fekete Teréz

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A faápolás a fa szeretetének a művészete

Favizsgálat és faápolás a kertészeti tervezésben címmel a Magyar Faápolók Egyesülete április 12-én első ízben szervezte meg szakmai továbbképzését kerttervezőknek, kivitelezőknek, művezetőknek, út- és közműtervezőknek.

Zöld egyenruhások és civilek összefogása két nemes ügy érdekében

Április 9-én zsúfolásig telt az EGERERDŐ Zrt. tárgyalója, beteg embertársaink segítése érdekében. Immáron negyedik évben rendezte meg az erdőgazdaság a tavaszi véradónapot, melyre a helyi Egri Erdészettől egészen a legtávolabb eső Bátonyterenyei Erdészetig, az összes egységünktől érkeztek segítő kezek.

Több helyszín, végtelen sok látnivaló

A VADEX Mezőföldi Zrt. erdei iskolai programjainak két helyszín ad otthont. A Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda foglalkozásait a soponyai Ökocentrumban, valamint a Pákozd-Sukorói Arborétumban és Vadasparkban tartjuk, ahol komoly múltra tekint vissza a környezeti nevelés.

Hamarosan újabb szálláshely várja a bakancsos turistákat a Bükkben

Páger Antal egyik emlékezetes művészi alakítását A hattyúdal c. filmben láthattuk. A filmben felcsendülő Villa Negra románca c. sláger, több mint fél évszázad alatt örökzöld dallammá vált. A Villa Negra kifejezés napjainkban is ismert, hiszen több cég vagy szálláshely nevében fellelhető, például Szilvásváradon.

Átfogó országfásítási terv készül

Ősszel folytatódik az állami erdőkben az idei faültetési program, a tavaszi és őszi szezonban így akár csaknem ötvenmillió csemetével gyarapodhat az állomány. Az évtizedek óta tartó programoknak hála, Magyarországon folyamatosan nő az erdőterületek aránya - írja keddi számában a Magyar Nemzet.

Turizmus szakos hallgatók a Szalajka-völgyben

Az Eszterházy Károly Egyetem turizmus szakos hallgatói látogattak el a szilvásváradi Szalajka-völgybe, hogy közelebbről megismerjék a völgy turista csalogató természeti értékeit és a turisztikai szolgáltatásait.

Július 8. a 2019. II. negyedéves kárbejelentő lapok leadási határideje

A Nébih felhívja az erdészeti szakirányítók figyelmét, hogy az Országos Erdőkár Nyilvántartási Rendszer (OENyR) 2019. II. negyedéves kárbejelentő lapjainak leadási határideje: 2019. július 8.

Szárazság és erdőtűz

A hosszú csapadékmentes időszak miatt az avar száraz, a talajban mély repedések húzódnak, a lankadozó növényzet vizet kíván. A nagy szárazság talán enyhül április első hétvégéjén, hiszen a meteorológusok előrejelzése szerint frissítő záporra számíthatunk.

Hétszáz zsáknyi szeméttől szabadultak meg a baranyai erdők

A Mecsekerdő Zrt. idén is csatlakozott a március 18-24. között zajló TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióhoz. Erdészeteik idén hat helyszínen mozgósították munkatársaikat és a környékbelieket: a több mint hetven önkéntes összesen hétszáz zsák szemetet gyűjtött össze a területen.

Gyerekek és felnőttek együtt olthattak gyümölcsfát

Sikeres a Kisalföldi Erdőgazdaság (Kaeg) Zrt. ötödik éve tartó gyümölcsoltási programja, amelyen az előzetes jelentkezések szerint idén már több mint kétszázan vettek részt szombat délután a Győrhöz közeli Ravazdon - tájékoztatta a zrt. ravazdi erdei iskola vezetője az MTI-t.