0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Zöld lódenkabátokkal kezdődött az egész…

Javában zajlik Berlinben a Zöld Hét, a világ vezető mezőgazdaság-népszerűsítő közönségrendezvénye. Tudta, hogy 93 évvel ezelőtt rendezték meg először, és 84. alkalommal nyitotta meg a kapuit? Története kalandos, akárcsak magáé Németországé.

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) a legrégebbi hagyományokra visszatekintő, egyben a leglátogatottabb kiállítás Berlinben, és Németország-szerte is a legismertebb megmozdulások közé számít. Nincs még egy kiállítás az országban, amelyet ennyiszer rendeztek volna meg. 1926 óta eddig 130 ország több mint 90 ezer kiállítója épített standot a rendezvény keretén belül, és 33,3 millió ember lépte át a csarnokok küszöbét, a világ valamennyi kontinenséről érkezve.

Ahogy a kiállítás sajtóosztálya által közzétett, a Grüne Woche kalandos történetét feldolgozó rendkívül érdekes írásból megtudtuk, az egész a Berlinben sokasodó zöld lódenkabátokkal kezdődött…

A 19. század végén a német agrárszövetség (deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft, DLG) mindig

Berlinben tartotta a téli ülését, és az egyhetes találkozó ideje alatt mind feltűnőbb mértékben kezdték meghatározni a fővárosi utcák képét a gazdák által viselt zöld színű ruhadarabok.

A kézművesek és az iparosok is rászerveztek az eseményre, a nyílt utcán árusítva mindenféle hasznos, a gazdálkodáshoz szükséges kelléket. Ahogy ez az utcai adok-veszek egyre komolyabb méreteket öltött, egyszer csak megfogalmazódott a berlini idegenforgalmi hivatal munkatársaként dolgozó Hans-Jürgen von Hake fejében egy nagyszabású mezőgazdasági kiállítás gondolata. Így nyitott meg 1926-ban először a kiállítás a Kaiserdammon, és így született meg a máig ismert „Zöld Hét” kifejezés. Ez utóbbit akkori újságíróknak köszönhetjük.

Az ötlet nagyon jó fogadtatásra talált. Akkor már számos lovasbemutató, kisállat- és vetőmagbörze, miegymás zajlott Németország-szerte, de először volt lehetőségük mindezeknek hétezer négyzetméteren együtt bemutatkozni.

Rögtön a nyitóévben 50 ezer látogatót vonzott az attrakció. Persze akkor még más volt ott is a város és a mezőgazdaság viszonya, Berlin területének egyötödén mezőgazdasági és kertészeti termesztés folyt, 45 ezer ló, 25 ezer sertés, 21 ezer tejelőtehén, és több mint félmillió baromfi élt a város határain belül, illetve 200 ezer berlini lakos művelt kiskertet.

Az első kiállítás legnagyobb szenzációja egy vaskerekű, 100 lóerős traktor volt. A négy méter magas, ember nagyságúnál magasabb kerekű monstrum a mezőgazdaság küszöbön álló gépesítésének szimbólumát testesítette meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu