Back to top

Újdonságok a Szőlészet és Pincészet kiállításon

Ismerősökkel találkozhattak az idén a Szőlészet és Pincészet kiállítás látogatói: támrendszereket, huzalokat, szőlőművelő gépeket, gyümölcsfeldolgozót, elektromos metszőollót láthattak. Az újdonságok közül mutatunk be néhányat.

Előre programozható aszaló-szárító berendezés
Fotó: Horváth Csilla
A Hagyó Kft.-nél korszerű aszaló-szárító berendezést láttunk. A miskolci cég gyümölcsfeldolgozó gépsort is gyárt, az utóbbi időben másféle feldolgozási módszereket is keresnek a termelők, mert a változékony időjárás és a piaci anomáliák miatt igyekeznek minél inkább feldolgozott termékeket piacra vinni. Az egyik ilyen lehetőség az aszalás, a másik az illóolaj-lepárlás. A kiállításon bemutatott aszaló legnagyobb előnye, hogy kétszintű automatizálási lehetőséggel készül.

A gépbe épített érintőképernyős felületen lehet beállítani a hőmérsékletet, páratartalmat és a ventilátor-sebességet,

de a berendezést számítógéphez is lehet csatlakoztatni, amivel már előre programozott receptúrák futtathatók, illetve saját receptúra is beprogramozható. Ezek a változók minden termény és szárítási cél szerint különböznek, kidolgozásuk sorén együttműködtek a SZIE Élelmiszertudományi Karával és a Kokoferm Kft.-vel, a termékek ellenőrzésében a Wesling laboratórium segít.

Hazánkban már a szőlőtelepítések 30-40 százalékán külföldi, nagyrészt olasz szaporítóanyagot ültetnek, nehéz helyzetben vannak a magyar szőlőiskolások. A kiállításon az olasz VCR többféle ellenálló szőlőfajtát kínált. Látszik, hogy bár hazánkban sok értékes fajta született és rezisztencianemesítés folyik, a termelésbe kevésbé jutnak el a fajták. Az új olasz fajtákhoz magyar szőlőt is fölhasználtak, a Bianca a Sauvignon Nepis, a Sauvignon Rytos és a Cabernet Eidos egyik szülője.

Caffini pneumatikus permetezőgép
Fotó: Horváth Csilla
Növényvédelemben a DAP Kft. mutatta be a sokak érdeklődését fölkeltő Caffini Booster permetezőgépeket, amelyek pneumatikus porlasztással, nagy légárammal és légsebességgel apróbb cseppeket képeznek, jobb a permetlé tapadása, és jobban átjárja a lombot.

A jobb célbaérés miatt 15-20 százalékkal kevesebb permetszer is elég lehet a hatékony növényvédelemhez,

ráadásul gyorsabban lehet elvégezni a munkát. A Booster rendszer a cég több permetezőgép-típusában működik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kísérletező kedvű vincellér

A Soproni borvidéken sokféle bor készíthető, ugyanis három éghajlat hatásai érződnek a különböző dűlőkben. A globális fölmelegedés hatására fölértékelődnek az ottanihoz hasonló hűvösebb vagy kiegyenlített klímájú termőhelyek, és a nehezebb, agyagos talajok is előnyben lesznek.

Szakma Sztár Fesztivál a szakmatanulás népszerűsítésére

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezte meg március közepén a 22. Szakma Sztár Fesztivált Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban. Az idén két, a mezőgazdasághoz köthető szakma, a kertépítés és a virágkötészet fiatal művelői is részt vettek a fesztiválon.

A változékony 2018-as év tanulságai a szőlősben

A tavalyi év változékony időjárása a szőlőt károsító rovarok és gombás betegségek élettevékenységét is befolyásolta. A csapadékos tavasz inkább a gombás fertőzéseknek kedvezett, az átlagosnál melegebb nyár folyamán viszont a lisztharmat-fertőzések mellett a kártevők, így például a kártevő atkák, tarka szőlőmoly, darazsak is jelentősen felszaporodtak a szőlőtőkéken.

Bormarketing: inspiráció a világ túlsó feléről

Sokat beszélünk manapság a közösségben való gondolkodásról, együttműködésről. Természetes, hogy a pontos megvalósításra számtalan módszer kínálkozik. Inspirációként utazzunk most el gondolatban Ausztráliába, és ismerjük meg Új-Dél-Wales nemrég nyilvánosságra hozott, a bort, a borturizmust és a gasztronómiát támogató, a 2018–2022 közötti időszakra vonatkozó akciótervét!

Kert trendek a GardenExpon

Nagy volt az érdeklődés a hétvégén az idei GardenExpon, amelyet a budapesti Sportarénában rendeztek meg, ahol bemutatták az aktuális kert trendeket.

Európában is megtelepedett a poloska természetes ellensége

Svájc déli részén, az Olaszországgal határos Ticino kantonban három különböző helyen található almaültetvényekben fölfedezték az ázsiai márványospoloska természetes ellenségét, a szamuráj darazsat. Ez az első alkalom, hogy Európában észlelték a természetes módon betelepülő rovart, amely reményt ad a veszedelmes, soktápnövényű kártevő megfékezésére.

Újra indul a zártkertek megújítását célzó program

Kétmilliárd forintos keretösszeggel idén tavasszal újra indul a zártkert megújítási program - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Vas megyei Oszkón, a helyi Hegypásztor Kör gyümölcsoltó rendezvényén.

Az első magyar agrárhackathon

Március negyedik hétvégéjén rendezték meg az első éjjel-nappal zajló agrárinnovációs ötletversenyt Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon címmel. A rendezvény ideje alatt egyetemisták dolgoztak agrárszakértőkkel azon, hogy a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak az ágazatban, lehetővé téve agrárgazdaságunk fejlődését.

Cserjemetszési egyszeregy

Nem mindegy, hogy melyik cserjét mikor metsszük. Ha rossz időpontot választunk, éppen azokat a virágrügyeket távolítjuk el a bokorról, ami a díszét adja. A cserjék és évelők metszésével kapcsolatos tudnivalókat Bori Krisztián Gábor, a Borostyán Faiskola munkatársa foglalta össze a Specialmix Kertészeti Kft. gödöllői szakmai napján.

Látszólag ok nélkül pusztulnak az észak-amerikai almafák

Hat évvel ezelőtt kellemetlen meglepetést érte Kari Peter növényorvost, aki egy pennsylvaniai almaültetvényen vizsgálódott. A fiatal almafák igen gyorsan pusztultak. Elsőre valamilyen kórokozóra gyanakodott, azonban a kémiai kezelések nem vezettek eredményre. A következő évre pedig USA és Kanada szerte az ültetvények 80 százalékáról jelentettek fapusztulást.