0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kádármester testközelből

Hegedüs Kornél közel 40 éve foglalkozik hordókészítéssel. A mesterséget apósától tanulta, majd három éves gyakorlati képzés után hozzá szegődött inasként. Több mint 30 éve kiállítója az expónak, egyedi kézi faragással készített hordóit és kültéri-beltéri virágedényeit rendszeresen magával hozza.
„Nincs olyan, hogy füstös hordó. Égetett fa van, ami rákkeltő. Nincsen pörkölt hordó sem, mert a pörkölt az az, amit megeszek. A hordó tüzelt. Az, hogy én sötétebbre tüzelem a hordót, vagy világosabbra, az nem befolyásolja a bor ízét, minőségét”.

– Balatonalmádiban dolgozom magánvállalkozóként. Onnét járok fel kiállítani. Látják termékeimet, visznek névjegykártyáimból, elmesélem a hordókészítés metódusait az érdeklődőknek. Kifogástalan lehetőség reklám szempontjából – meséli Hegedüs Kornél. Budapesten a Budai várnegyedben a Sándor-palota előtti virágedények az ő nevéhez fűződnek. Ezen kívül készít még 1000 literig kézi fafaragásos hordókat, szauna- és szüreti kádakat is, de fahajó javítást is vállal.

– Minden egyes hordót úgy készítem, mintha magamnak készíteném. A baj csak az, hogy így nem leszek milliomos. Számomra a minőségi munka prioritást élvez. Nem véletlenül vállalok minden egyes munkám után 10 év garanciát.

A nagyobb cégek a mennyiség elvét követve gyorstüzelésű hordókat készítenek. Ennek következményeképpen felhólyagosodik a fa, ezáltal a szőlőszem vagy a must beszorul a felpattogzott felületbe.

Így a későbbiekben a hordó nem tud kiszáradni, csak abban az esetben, ha a hordó alját kiszedjük, a dongákat pedig újra legyaluljuk.

Elmondása szerint a nagyobb hordókészítő cégek mellett akadnak még kádármesterek az országban, bár egyre kevesebben.

– Lényegében a hordónak nem kívülről kell gyönyörűnek lenni, hanem belülről. Én lassú tüzeléssel dolgozom, 5-6 óra is lehet egy tüzelés a hólyagmentesség érdekében. A gyorstüzelés esetében is hólyagmentes lesz, viszont 3 év múlva elkezdenek törni a dongák, amíg az én tüzelési eljárásommal a hordó belseje örökre hólyagmentes marad.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu