Back to top

A vetés intelligenciája

Idén is sikerült a Kverneland termékeiből néhány újdonságot az AGROmashEXPO-n is bemutatni. Ilyen az iXtrack T3-as permetezőgép, amely a termékpalettájukon a felhasználók körében még ismeretlennek számít. Ez a permetezőcsalád kisebb tagja, míg nagyobb testvére a T4 „személyesen” nem vett részt a bemutatkozáson.

A másik újdonság, az elektronikus meghajtású mikrogranulátumszóró berendezés az Optima HD-II és SX vetőkocsikhoz.

„A Kverneland permetezők kifejlesztése a gazdálkodók segítségével történt, hogy precízen, könnyen és a lehető leghatékonyabban tudjunk dolgozni”- magyarázta  Nagy-György János, a Kverneland Group Hungária Kft. ügyvezetője.

Az iXtrack T sorozat tervezésénél figyelmet fordítottak a kompakt kialakításra, amely maximális stabilitást biztosít a permetezőnek,

illetve intelligens elektronikával ellátott, az egyszerű irányíthatóság és a teljesítmény növelés érdekében.

Nagy-György János
Fotó: viniczai

A Kverneland, az ISOBUS, az elektronikus technológia egyik vezető fejlesztője, ennek megfelelően számos korszerű megoldás megtalálható a permetezőgépein.

Emellett nagyon várt fejlesztése a szemenként vető Optima vetőgépcsaládra az elektronikus meghajtású mikrogranulátumszóró berendezés, amiből két modelt mutattak be.

Az egyik a már jól ismert Optima HD-II-es vetőkocsi, amit az elmúlt évben mutattak be, a másik, a sebességbajnok az Optima SX, ami szintén kapott elektromos mikrogranulátum szórót.

A mai mezőgazdaságban a kijuttatást minél inkább környezetkímélő módon kell megoldani. A nagy sebességű gépük nyomottlevegős, míg a másik vákumos rendszerrel működik. A műtrágya kijuttatás a vetéssel egymenetben a leghatékonyabb.

Az Optima B vetőgerendelyre felszerelt vetőkocsik – kultúráktól függően - 45-80 centiméteres sortávolság beállítására adnak lehetőséget. Emellett évek óta mód van a nagy kultúrák mellett a repce szemenkénti vetésére is. A kényelmes, teljesen ISOBUS integrált vezérlőrendszer lehetővé teszi a vetőmag adagolás leállításának és indítási pontjának szabályozását. Ez biztosítja a pontos kikapcsolást a tábla végén - átfedések vagy hibák nélkül -, továbbá szabadkezet ad a nyomvonalon történő kikapcsolásra.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricabetakarítási rekord: 8 óra alatt 1110 tonna

Egy Amerikában összeszerelt 503 LE-s motorral szerelt CLAAS Lexion 760 Terra Trac RotoPlus APS hibrid cséplőszerkezetű kombájn 8 óra alatt 1110 tonna kukoricát takarított be,

Élményközpontú OMÉK három helyszínen

A legkiválóbb magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek bemutatója az OMÉK, amely az idén a fiatalokra és az innovációkra fókuszál. A négynapos kiállítás első napját szakmai rendezvényeknek szentelik. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy az idén 1,2 milliárd forintos költségvetéssel, vidéki társrendezvényekkel együtt szervezik meg a nagyszabású kiállítást szeptember 26-29. között.

Mezőgazdasági gépekre licitáltak Somogyjádon

Bár továbbra is dinamikusan nő az új mezőgazdasági eszközök, gépek forgalma, ezzel párhuzamosan a használt piac is folyamatosan bővül. A nagyobb gazdaságok és a pályázatok nyertesei az új eszközöket keresik, míg a kisebb gazdaságoknak inkább a másodpiac a realitás.

Még mindig nő az agrárlízing

Rekordösszeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. A teljes lízingpiacot érintő erőteljes növekedés az egyes szegmenseken belül eltérően érvényesül. Az agrárlízing piacán nem növekedett ilyen látványosan a kihelyezés, de szégyenkezésre így sincs ok.

Még Új-Zélandon is keresettek a szlovén SIP termékei

A korábbi állami vállalatból privatizált vállalkozás egyre sikeresebb a világpiacon. Árbevételük 20 százaléka származott a hazai piacról, 80 százalékát az export tette ki. Legfőbb piacaik az Alpok-beli országok, Ausztria és Svájc, ezen kívül még Új-Zéland.

Rendhagyó megoldásokkal egy élhetőbb jövőért - ötletversenyt indít a NAK

Gazdálkodj okosan! - NAK Agrotech Hackathon” címmel indít innovációs ötletversenyt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal. Az eseményre 2019. február 18-ig várják startupoknak, egyetemi-, főiskolai hallgatóknak jelentkezését.

Permetező robot sorozatgyártása kezdődik

Önjáró automata gyümölcsfa permetezőt épített a kaliforniai székhelyű Crinklaw Farm Services cég, a gép sorozatgyártása ez évben kezdődik meg.

A permetlékészítés buktatói

Sokan panaszkodnak, hogy a növényvédő szerek a gyártó által javasolt dózisban nem a kellő hatékonysággal irtják a kártevőket, kórokozókat. Emiatt sokszor akár a kétszeresére emelik az előírt adagot, ezzel károsítva saját maguk és a környezetük egészségét is. A megoldás a permetléhez használt víz minőségében keresendő.

A precíziós gazdálkodás gépesítési kérdései

Az elmúlt tíz évben Európában a Precíziós Mezőgazdaság jó tudományból, jó gyakorlattá változott. 2016-ban Magyarországon 656 gazdaságból 45 folytatott precíziós gazdálkodást. A technológiai elemeket tekintve az automata-kormányzás a legelterjedtebb. A kutatásokból egyértelműen kiderül, hogy tovább nőhet a digitális különbség a kis- és nagy gazdaságok között.

Kétszer jobban teljesít az elektromos önvezető traktor

A John Deere kifejlesztett egy 400 LE teljesítményű elektromos önvezető traktort, a GridCon vállalattal közösen, amely a mezőgazdasági gépek villamosításával foglalkozó vállalkozás. A vállalat szerint ez egy új lehetőség a villamos meghajtás használatára a gépjárművek és a mezőgazdasági gépek számára.