Back to top

A vetés intelligenciája

Idén is sikerült a Kverneland termékeiből néhány újdonságot az AGROmashEXPO-n is bemutatni. Ilyen az iXtrack T3-as permetezőgép, amely a termékpalettájukon a felhasználók körében még ismeretlennek számít. Ez a permetezőcsalád kisebb tagja, míg nagyobb testvére a T4 „személyesen” nem vett részt a bemutatkozáson.

A másik újdonság, az elektronikus meghajtású mikrogranulátumszóró berendezés az Optima HD-II és SX vetőkocsikhoz.

„A Kverneland permetezők kifejlesztése a gazdálkodók segítségével történt, hogy precízen, könnyen és a lehető leghatékonyabban tudjunk dolgozni”- magyarázta  Nagy-György János, a Kverneland Group Hungária Kft. ügyvezetője.

Az iXtrack T sorozat tervezésénél figyelmet fordítottak a kompakt kialakításra, amely maximális stabilitást biztosít a permetezőnek,

illetve intelligens elektronikával ellátott, az egyszerű irányíthatóság és a teljesítmény növelés érdekében.

Nagy-György János
Fotó: viniczai

A Kverneland, az ISOBUS, az elektronikus technológia egyik vezető fejlesztője, ennek megfelelően számos korszerű megoldás megtalálható a permetezőgépein.

Emellett nagyon várt fejlesztése a szemenként vető Optima vetőgépcsaládra az elektronikus meghajtású mikrogranulátumszóró berendezés, amiből két modelt mutattak be.

Az egyik a már jól ismert Optima HD-II-es vetőkocsi, amit az elmúlt évben mutattak be, a másik, a sebességbajnok az Optima SX, ami szintén kapott elektromos mikrogranulátum szórót.

A mai mezőgazdaságban a kijuttatást minél inkább környezetkímélő módon kell megoldani. A nagy sebességű gépük nyomottlevegős, míg a másik vákumos rendszerrel működik. A műtrágya kijuttatás a vetéssel egymenetben a leghatékonyabb.

Az Optima B vetőgerendelyre felszerelt vetőkocsik – kultúráktól függően - 45-80 centiméteres sortávolság beállítására adnak lehetőséget. Emellett évek óta mód van a nagy kultúrák mellett a repce szemenkénti vetésére is. A kényelmes, teljesen ISOBUS integrált vezérlőrendszer lehetővé teszi a vetőmag adagolás leállításának és indítási pontjának szabályozását. Ez biztosítja a pontos kikapcsolást a tábla végén - átfedések vagy hibák nélkül -, továbbá szabadkezet ad a nyomvonalon történő kikapcsolásra.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drón-sereg porozza be a kínai gyümölcsfákat

A Kína északnyugati részén található Hszincsiang tartomány, ahol Korla város gazdálkodói drónokat vetnek be gyümölcsfáik hatékonyabb megporzása érdekében.

Jelentős áremelés jöhet a fuvarozóknál

A mikro- és kisvállalkozások után már a közepes és a nagyvállalatok is bajban vannak az önköltséget sem fedező alacsony fuvardíjak miatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. Karmos Gábor hozzátette: ezért két számjegyű, körülbelül 10-20 százalékos fuvardíj emelésre lenne szükség.

Megújuló Valtra traktorszériák

Az AGCO konszernhez tartozó finn traktorgyártó a Valtra, ebben az évben az N-, T- és S szériájú traktorainál áttér a Tier 5/Stage V normás motorokra, ezzel a legszigorúbb füstgáztisztasági követelményeket képes teljesíteni.

Két évtizede együtt a korszerű mezőgazdaságért

Húsz esztendeje, azaz 1999. május 19-én alakult meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Jubileumi közgyűlésüket április 17-én Gödöllőn, a SZIE Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartották.

Tovább növelte teljesítményét a német mezőgépipar

A VDMA Landtechnik (Német Gépgyártók Szövetségének Mezőgépszekciója) által készített éves jelentés szerint a német mezőgépipar az elmúlt három évben jelentősen – évenként 9,6 százalékkal – növelte a termelését. Tavaly 8,628 milliárd euró értékben állított elő traktorokat és mezőgazdasági gépeket.

Utolsó mohikán: holland retek talajban hajtatva

Hollandiában összesen 3600 vállalkozás körülbelül 9000 hektár növényházban termeszt kertészeti kultúrákat, és több mint 90 százalékban már valamilyen termesztőközegen. A zöldségekből is csak néhány kisebb kultúrát, például hónapos retket hajtatnak továbbra is talajon.

Életekbe kerül az átgondolatlan kaszálás

A természetbarát gyepgazdálkodás elvének alkalmazása vagy figyelmen kívül hagyása az e területeken élő állatok sorsának kulcsa. Különös nagy a gazdák felelőssége akkor, amikor a kaszálási idő megválasztására kerül a sor: a döntéstől függően számos élőlény pusztulhat el – vagy élhet tovább.

Axiál Gyakorlati Akadémia

A hagyományokat folytatva, az idén immár 8. alkalommal rendezte meg a bajai székhelyű cég az AXIÁL Gyakorlati Akadémiát április 10-én Sárváron.

Tizenhét traktort kötöttek el Ausztriában tavaly, most kapták el őket

Négy román férfit vettek őrizetbe, akik tavaly március és december között tizenhét traktort loptak el Ausztriában. Erdőben rejtették el a gépeket, ott igyekeztek eltüntetni róluk mindent, ami nyomra vezethet.

Jánoshalmi diák a legjobb mezőgépész-technikus

Szerdán véget ért a Mezőgazdasági gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntője Vépen. Az első és a harmadik díj is Jánoshalmára, az AM KASzK Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumhoz került.