Back to top

Aggódva várják a tavaszt a méhészek

Évente egyre nagyobb gondot okoz a méhészeknek az, hogyan kezdik az új szezont. A nagy problémát egy kis ízeltlábú okozza.

A méhek életében a beteleltetés lényege, hogy szeptember 20-ig kellő mennyiségű és jó minőségű táplálékot juttassanak a méhészek a kaptárba. Ebből nyerik majd a szorgos rovarok az energiát a szükséges hőmérséklet kialakításához, ami a fiasításhoz, az anyák peterakásához elengedhetetlen - írja a kemma.hu.

Ám ilyenkor még a méhek nyugalmi állapotban vannak, csak úgy két hét múlva húzódnak fürtökbe, hogy aztán január végén megindulhasson az élet a kaptárakban. De ezt megelőzően

el kell végezni a varroa atka elleni, úgynevezett záró védekezést.

Az a fajta „tétlenség”, ami a fullánkosokról elmondható télidőben, az a méhészekről már korántsem.

– A szakmának ilyenkor jut ideje a kaptárok javítására, keretek készítésére, műlépezésére – emelte ki Simonné Venter Éva, a környei Simon Méhészet vezetője.

Ám még ennél is fontosabb az üres kaptárok fertőtlenítése. Emellett a lépkészletet is ekkor ildomos megújítani. Erre is méhegészségügyi szempontból van szükség.

Ez idő tájt a kaptárakban letakarják a kereteket jó hőszigetelő anyaggal – például szalmapárnával, fóliával, papírral –, ezzel is előmozdítva a peterakást.

A Simon Méhészetben 270 családot teleltettek be időben, de

már ősszel legalább 25 százalékos volt a méhpusztulás. Ez megfelel az országos helyzetnek.

– A fő „gyanúsított” most is az atka – fogalmazott a méhész hölgy. – Gyakran a nem kellően kezelt méhállományok fertőznek vissza. Ennek következtében a méhésztársadalom aggódva várja a tavaszt, hogy milyen állapotban repülnek ki a rovarok, illetve mennyi család élte túl.

A hideg, a madarak és a rágcsálók ellen is védik a méheket

Gégény Benjamin, a Baja és Körzete Méhész Klub Egyesület elnöke a baon.hu kérdésére elmondta:

a tél folyamán akár 30–40 százalékos állományvesztést is elszenvedhetnek a méhészek, ami meghaladhatja a korábbi időszakokban tapasztalt veszteségek mértékét.

Az állomány újratermeléséhez terméskiesés szükséges, ez a méz mennyiségének rovására megy. Jelenleg a méhek számára a nyugalom biztosítása a legfontosabb, a konténereket, kaptárakat a rágcsálók és nagyobb hótakaró esetén a madarak ellen kell védeni. A jelenlegi hőmérséklet még nem okoz gondot, de a legyengült állományban a mínusz 20 fokos hideg már komoly pusztítást végezne, ami tovább nehezítené a méhészek helyzetét.

A hazai mézfogyasztás érdekében tett akciókról szólva Gégény Benjamin elmondta:

országszerte 1011 helyszínen 165 ezer gyerekhez jutottak el az Agrármarketing Centrum, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrárkamara együttműködésének köszönhetően.

Ez jelentős növekedés az előző évi 100 ezer főhöz képest.

Bejelentés

A méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló 2003-as Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztériumi rendelet értelmében a méhészkedést (méhtartást) minden év február 28-ig kell bejelenteni a méhek tartási helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél. Ennek a kötelezettségnek írásban, az erre rendszeresített formanyomtatványon tehetnek eleget a méhésztársadalom tagjai.

Forrás: 
kemma.hu/baon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Mégsem halt ki az indonéziai óriásméh - videóval!

Újra felbukkant a világ legnagyobb, kihaltnak vélt méhfaja Indonéziában - írja a The Guardinan online kiadása. A hüvelyujjnyi hosszúságú, szarvasbogár-állkapcsú, a háziméhnél négyszer nagyobb óriásméhet (Megachile pluto) utoljára 38 éve látták, ezért félő volt, hogy kihalt, ám az indonéziai Észak-Maluku tartományban újra felbukkant egy példány.

Sikerrel zárult az Agrárminisztérium szerbiai intézményfejlesztési projektje

A mintegy két és fél éven át tartó szerbiai állategészségügyi intézményfejlesztési (Twinning) projekt célja az uniós csatlakozásra készülő szerb hatóságok kapacitásfejlesztése, valamint az állatokról emberekre terjedő fertőző betegségek (zoonózisok), és az élelmiszer eredetű betegségek kezelése volt.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Áttörés a méhek és a környezet megmentésében?

Történelmi mérföldkő lehet, hogy a héten Bajorországban több mint egymillió ember csatlakozott aláírásával a "Fajok Sokfélesége - Mentsétek meg a méheket" népi kezdeményezéshez. Ezért a tartományi törvényhozásnak szavaznia kell a népi kezdeményezés jogszabálytervezetéről, mely többek között a műtrágyázás és a növényvédő szerek alkalmazásának visszaszorításáról rendelkezik.

Tragédia Ausztráliában: félmillió szarvasmarhát sodort el az árvíz

Teljes marhacsordákat, gazdasági épületeket söpört el az árvíz Ausztrália keleti részén. A kár becslések szerint elérheti a 210 millió dollárt. Az aszályos időszak után Queensland egyes részein egy hét alatt annyi eső esett, mint máskor egész évben.

Hol terem a legjobban a szamóca?

A mezőgazdaság sokat profitál a viráglátogató méhekből és más beporzó rovarokból. A bokorsávok és az erdőszélek pedig nagyon fontos élőhelyeik ezeknek az állatoknak. A kutatók most azt vizsgálják, hogyan hatnak ezek a cserjesávok, illetve azok közelsége az erdőszélhez a szamóca beporzóira.

A Trichinella-fertőzöttség jelen van, de a terjedését megakadályozzák

A NÉBIH szerint a vadon élő állatoknál a Trichinella-fertőzöttség több megyében is előfordul. Bár sertések is fogékonyak a fertőzésre, járványtól nem kell tartani. De a háztáji (vad)húsfeldolgozás kockázatos.

Illatjelek a varroával fertőzött fiasból

Nemcsak a magasfokú tisztogatási hajlam segíti a varroával fertőzött méhlárvák eltávolítását a fiasításból, hanem a fiasítás fokozott illatjelzései is.

Fogproblémák a lovaknál

Bár napjainkban egyre több lótulajdonos érzi kötelességének, hogy a körmölések, patkolások és vakcinázások mellett átnézesse lova fogazatát is, sajnos még mindig sok helyen lehet találkozni azzal a gyakorlattal, amikor egy nehezebben lovagolható állatnál a lovas a zablacserében keresi a megoldást.