0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lassul a termelés, drágul a pálmaolaj

Idén emelkedhet a pálmaolaj ára, részben mert a vezető előállítónak számító Indonéziában a termelés növekedése lassul, a kereslet ugyanakkor nő.

A zaol.hu a Reutersre hivatkozva azt írja, hogy a hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint a pálmaolaj idei tonnánkénti átlagára 2375 maláj ringgit (574,09 dollár) lesz, 3 százalékkal magasabb a tavalyinál.

Az indonéz pálmaolaj szövetség előrejelzése szerint az idei indonéziai pálmaolaj-termelés 43 millió tonna lesz, alig több az egy évvel korábbi 42 millió tonnánál.

A növekedés lényegesen lelassul a megelőző évhez képest, amikor a termelés csaknem 5,2 millió tonnával bővült.

A második legnagyobb pálmaolaj-nagyhatalom Malajzia termelése a szakértők szerint idén 20 millió tonnára emelkedik a tavalyi 19,5 millió tonnáról.

Indonézia és Malajzia adja a világ pálmaolaj termelésének csaknem 90 százalékát.

A maláj ringgit Malajzia jelentős pálmaolaj-termelése miatt lett meghatározó az áralakulásban.

A pálmaolaj megtalálható számtalan élelmiszerben, továbbá mosóporok, szappanok, háztartási tisztítószerek, gyertyák, kozmetikai termékek (krémek, rúzsok) szintén tartalmazhatnak pálmaolajat.

A biodízel-termelők részéről nő a pálmaolaj iránti kereslet, és ez is árfelhajtó. Indonéziában szeptember óta előírás, hogy minden dízelbenzin biodízelt is kell hogy tartalmazzon.

Forrás: zaol.hu