0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Öntözés – csak okosan

Az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow szakmai programjai közt különösen népszerűnek bizonyultak a SmartFarm interaktív kerekasztal-beszélgetések: a szakemberek leginkább aktuális témákban osztották meg tapasztalataikat és véleményeiket.

Noha a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban már a következő nagy rendezvényre – a 2019-es FeHoVa-ra – készülnek, az idei AGROmashEXPO és AgrárgépShow sokáig emlékezetes marad mind a kiállítók, mind a látogatók számára. Szerkesztőségünkben e napokban is készülnek még a kiállításokról szóló anyagok, amelyeket a Magyar Mezőgazdaság hetilap következő számában olvashatnak. E cikkek között foglalkozunk a kiadónk által szervezett SmartFarm interaktív kerekasztal-beszélgetéssel is, amely témái közt az öntözés, illetve azzal kapcsolatos aktualitások és kérdések is helyet kaptak. Ebből idézünk most:

Három nagy folyónk van – a Duna, a Tisza és a Dráva –, amelyekben elegendő vízkészlet áll rendelkezésünkre” – tisztázta a legelején Váradi József, az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízügyi Tudományos Tanácsának elnöke. A szakember hangsúlyozta a vízszétosztó hálózatok kiépítésének, illetve a víz helyben tartásának fontosságát, mindemellett pedig figyelmeztetett:

a tévhitekkel ellentétben a visszatartott belvizek minőségileg alkalmatlanok öntözésre.

Váradi József hozzátette, az aszály elleni védekezés teljesen más vízgazdálkodást igényel, mint az öntözés, amely a termesztéstechnológia szerves része.

Szabó Gyula, a KITE Zrt. Innovációs Főigazgatóságának öntözésfejlesztési vezetője szerint a legfőbb kihívást az jelenti, hogy az adott, heterogén táblákhoz mérten kell megszerveznünk az öntözést. Mint mondta, éppen ezért fontos, hogy napjainkban már elérhetőek azok a korszerű műszaki megoldások, amelyekkel alaposan feltérképezhetjük a növények élettereként szolgál talajt.

A precíziós technológiák mellett ugyanakkor nagy hangsúly van az átgondolt, egyszerűnek tűnő megoldásokra is. Tóth Éva, a Bauer Hungária Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, a megfelelő szórófej kiválasztásával, illetve elhelyezésével is javíthatunk az öntözési teljesítményünkön. Mint mondta, a minél kevesebb víz minél hatékonyabb felhasználása a kulcs, ennek egyik módja lehet, ha zónákra osztva, csak a szükséges csapadékmennyiséget juttatjuk ki.

Strausz Zsolt, a Készenlét Zrt. kereskedelmi igazgatója hangsúlyozta, a mezőgazdasági technológiák fejlettségi szintje mostanra lehetővé tette, hogy a gazdák értelmezhető formában, feldolgozott módon, egyfajta menedzsmentrendszerben jussanak hozzá a különböző szenzorok által szolgáltatott információkhoz. Szavai szerint így nemcsak a vízfelhasználás, hanem az ahhoz szükséges energia is csökkenthető.

Dózsa Gergely, a Takarék Csoport Takarék Agrár Központjának munkatársa az öntözött területek kis százalékát hangsúlyozta.

Szerinte ezt a birtokpolitikai helyzet, a vízügyi szabályozások jogi háttere, illetve az engedélyeztetési folyamat körülményessége is okozza.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság