Back to top

Okostelefonnal a méhek egészségéért

A világ élelmiszerkészletének harmadát a méhek beporzó-tevékenységének köszönhetjük. A hasznos rovarok pusztulása tehát nagyban veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot is. A méhpopuláció pusztulása mögötti egyik ok pedig a különböző paraziták jelenléte. Az egyik gyakori parazita kimutatására fejlesztettek ki a tudósok egy olyan technológiát, mellyel helyben is kimutatható a betegség jelenléte.

A nozéma, más néven gyomorvész vagy májusi vész kórokozói spórás egysejtűek, a Nosema apis vagy a Nosema ceranae. Erősen fertőző betegség, ami a kifejlett háziméhek leggyakoribb betegsége. Nosema apis-ra utaló tünetek a vérhas, illetve ha a méhek a kaptár előtt ürítenek, azonban a Nosema ceranae fertőzésnek nincsenek fizikai tünetei. Ez a "néma gyilkos" megfertőzi a dolgozókat, a heréket és az anyákat is, így a végén a család összeomlásához vezethet.

Jelenleg az egyetlen mód a betegség azonosítására a spórák jelenlétének vizsgálata fénymikroszkóp alatt. Azonban a diagnózist így hagyományosan csak laboratóriumban lehet felállítani, és szükség van egy hozzáértő szakemberre is.

Tehát a méhésznek mintákat kell küldeni egy laboratóriumba, ahol felállítják a pontos diagnózist, ami időigényes és drága.

Azonban a UCLA Samueli Mérnökiskola és a Barnard Főiskola Biológiai Tanszékének tudósai együtt kidolgoztak egy új, terepen is használható módszert a veszélyes egysejtű kimutatására. Ehhez egy megfelelően előkészített minta, egy okostelefon - a tudósok által fejlesztett alkalmazással - és egy szintén az okostelefonhoz tartozó fluoreszcenciamikroszkóp szükséges. Az egész szett mindössze 36 dekagramm súlyú.

A parazita kimutatására alkalmas eszköz használat közben
A parazita kimutatására alkalmas eszköz használat közben
Fotó: UCLA Engineering Institute for Technology Advancement
Ahhoz, hogy az egysejtű spóráit kimutassák szükség van egy mézelő méh megfelelő előkészítésére. A gyomorszövetet el kell távolítani, és a középbelet (ahol a paraziták élősködnek) feltárni, majd hozzáadni egy kis mennyiségű fluoreszkáló oldatot, amely megfesti a parazita spóráit. Az így elkészült oldatból tárgylemezre kell cseppenteni, melyet az okostelefonhoz tartozó mikroszkópba kell helyezni. Ezután a telefon felvételt készít a mintáról, melyet egy számítógépnek továbbít, ami automatikusan kielemzi azt.

Kevesebb, mint 90 másodperc alatt meg is adja a mintában található spórák számát.

A kutatók tesztelték az általuk kidolgozott rendszert terepi mintákon, és megállapították, hogy képes kimutatni a parazitát akkor is, ha az a kezelést igénylő küszöbérték alatt van. Tehát ez a mobiltelefonos alapú készülék megfelelően érzékeny ahhoz, hogy segítségével megkezdjék a méhállomány kezelését.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Mégsem halt ki az indonéziai óriásméh - videóval!

Újra felbukkant a világ legnagyobb, kihaltnak vélt méhfaja Indonéziában - írja a The Guardinan online kiadása. A hüvelyujjnyi hosszúságú, szarvasbogár-állkapcsú, a háziméhnél négyszer nagyobb óriásméhet (Megachile pluto) utoljára 38 éve látták, ezért félő volt, hogy kihalt, ám az indonéziai Észak-Maluku tartományban újra felbukkant egy példány.

Sikerrel zárult az Agrárminisztérium szerbiai intézményfejlesztési projektje

A mintegy két és fél éven át tartó szerbiai állategészségügyi intézményfejlesztési (Twinning) projekt célja az uniós csatlakozásra készülő szerb hatóságok kapacitásfejlesztése, valamint az állatokról emberekre terjedő fertőző betegségek (zoonózisok), és az élelmiszer eredetű betegségek kezelése volt.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Áttörés a méhek és a környezet megmentésében?

Történelmi mérföldkő lehet, hogy a héten Bajorországban több mint egymillió ember csatlakozott aláírásával a "Fajok Sokfélesége - Mentsétek meg a méheket" népi kezdeményezéshez. Ezért a tartományi törvényhozásnak szavaznia kell a népi kezdeményezés jogszabálytervezetéről, mely többek között a műtrágyázás és a növényvédő szerek alkalmazásának visszaszorításáról rendelkezik.

Tragédia Ausztráliában: félmillió szarvasmarhát sodort el az árvíz

Teljes marhacsordákat, gazdasági épületeket söpört el az árvíz Ausztrália keleti részén. A kár becslések szerint elérheti a 210 millió dollárt. Az aszályos időszak után Queensland egyes részein egy hét alatt annyi eső esett, mint máskor egész évben.

Hol terem a legjobban a szamóca?

A mezőgazdaság sokat profitál a viráglátogató méhekből és más beporzó rovarokból. A bokorsávok és az erdőszélek pedig nagyon fontos élőhelyeik ezeknek az állatoknak. A kutatók most azt vizsgálják, hogyan hatnak ezek a cserjesávok, illetve azok közelsége az erdőszélhez a szamóca beporzóira.

A Trichinella-fertőzöttség jelen van, de a terjedését megakadályozzák

A NÉBIH szerint a vadon élő állatoknál a Trichinella-fertőzöttség több megyében is előfordul. Bár sertések is fogékonyak a fertőzésre, járványtól nem kell tartani. De a háztáji (vad)húsfeldolgozás kockázatos.

Illatjelek a varroával fertőzött fiasból

Nemcsak a magasfokú tisztogatási hajlam segíti a varroával fertőzött méhlárvák eltávolítását a fiasításból, hanem a fiasítás fokozott illatjelzései is.

Fogproblémák a lovaknál

Bár napjainkban egyre több lótulajdonos érzi kötelességének, hogy a körmölések, patkolások és vakcinázások mellett átnézesse lova fogazatát is, sajnos még mindig sok helyen lehet találkozni azzal a gyakorlattal, amikor egy nehezebben lovagolható állatnál a lovas a zablacserében keresi a megoldást.