0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Pályaorientáció a pallagi gazdászoknál

Pályaorientációs napot tartottak a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolájában és Kollégiumában. Az esemény azért is nagy közérdeklődésre tarthatott számot, mert azon részt vett dr. Nagy István agrárminiszter, az intézmény egykori diákja is.

Meglepőnek bizonyulhatott sokak számára, hogy egy középiskolai összejövetelen az ország egyik legrangosabb felsőoktatási intézménye, a Debreceni Egyetem teljes vezérkarával képviseltette magát. Ott volt Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár, Barta Elek oktatási rektorhelyettes is. Magyarázatul szolgál, hogy ez gyakorló középiskolaként kapcsolódik a felsőoktatási intézményhez.

Szilvássy Zoltán rektor arról számolt be, hogy

a pallagi Balásházy János Gyakorló Középiskolában tanuló diákok 90%-a tanul tovább. Nem meglepő, hogy ezek nagy többsége a Debreceni Egyetem valamelyik karán folytatja tanulmányait,

a leggyakoribb természetesen az agrár kötődésű. Ebben a középiskolában 4 területen – mezőgazdasági, élelmiszeripari, gazdasági és sporttudományi – folytatnak képzést, s valamennyi terület elmondhatja magáról, hogy jól ismert, nevezetes szakember koptatta egykoron náluk az iskola padjait.

Nagy István miniszter biztatta a jelenlévőket, hogy aki valóban életre szóló „kalandot” szeretne, az az agrárium irányába nyisson. Olyan helyzet alakult ki, hogy az ágazatot érintő kihívásokra a XXI. században már nem adhatunk csupán agráros válaszokat. Hivatkozott a közelmúltban tett berlini látogatására, ahol az agráriummal is foglalkozó német miniszter asszony szavait jegyezte meg és adta most tovább: az éhező gyomor nehezen talál békére!

Tehát a feladat óriási, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert produkáljunk, miközben a változó igényeket is ki kell tudni elégíteni.

A nap hátralevő részében olyan szakemberek mondták el véleményüket és ismertették életútjukat, akik korábban a Balásházy-ba jártak középiskolába. A miniszteren kívül ilyen az növényvédő kamara országos elnöke, volt válogatott labdarúgó, több ismert és fontos beosztásban dolgozó állatorvos, vagy jól ismert agrárvállalkozó is.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu