Back to top

Több telephelyre kiterjedő klímavezérlés okostelefonról

A sertéstenyésztésben már jó ideje megfigyelhető a koncentráció, egyre nagyobb telephelyek, létesülnek világszerte, melyek üzemeltetése, ellenőrzése digitalizáció nélkül már szinte lehetetlen.

A több nagy épületből álló gazdaságok, illetve a számos telephellyel rendelkező vállalkozások modernizálásához kínál segítséget a dán KJ Klimateknik vállalat legújabb fejlesztése, az Odin, melyet az elmúlt év végén mutattak be az Agromek szakkiállításon.

A szakmai díjban részesült innovatív technológia lehetővé teszi, hogy az állattartó épületek klímaszabályozását teljes mértékben egy okostelefonról, illetve egy személyi számítógépről lehessen vezérelni.

Az Odin az első klímavezérlési rendszer a piacon, mely egy központi irányítóegységből, illetve több, az istállótermekben és egyéb helyiségekben felszerelt alegységből áll. Használata a vezető számára lehetővé teszi, hogy bármilyen messze is van a telephelytől, minden paramétert a telefonján keresztül le tudjon olvasni, illetve szabályozni is képes legyen, ha ezt szükségesnek találja, ami nagy biztonságot és rugalmasságot ad számára.

A rendszer szóbeli riasztásokkal is figyelmezteti a felhasználót az esetleges rendellenességekre a hiba helyének pontos azonosításával. Három felhasználói szint van, a vezetőnek lehetősége van arra, hogy hozzáférést adjon a rendszer különböző területein dolgozó munkatársai számára is a beavatkozásra, miközben ő maga megtartja a teljes ellenőrzést és áttekintést. Azt, hogy a felhasználók mely paramétereket állíthatják át, pontosan szabályozható.

A beérkező adatok naplózásra kerülnek, beleértve azt is, hogy melyik felhasználó változtatta meg, és amikor az Odin több különálló üzemi egység vagy telep felügyeletét is lehetővé teszi, a rendszert adatmegosztási funkcióval is ellátták, ami a fejlesztő cég szerint tovább javíthatja a klímaszabályozás költséghatékonyságát. Az új klímaszabályozási rendszer számos egyedi megoldásokat kínál a felhasználóknak, és nem mellesleg a gyártó szerint a telepítési költségeket jelentősen, 40 - 50% csökkenteni tudták más, ismert rendszerekhez képest. Vonatkozik ez a kábelek és a munkaidő költségeire egyaránt.

 

 

Forrás: 
kj-klimateknik.dk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Online agrároktatás Afrikában

Kiemelten foglalkozik a mezőgazdasággal Afrika legnagyobb e-learning konferenciája, és várhatóan a kisvállalkozóknak szóló online tananyagokban is egyre hangsúlyosabban jelenik meg az agrárismeret. Az okostelefonok és tabletek terjedésével ez rendkívül hatékony módszer az afrikai gazdák oktatására.

Drón-sereg porozza be a kínai gyümölcsfákat

A Kína északnyugati részén található Hszincsiang tartomány, ahol Korla város gazdálkodói drónokat vetnek be gyümölcsfáik hatékonyabb megporzása érdekében.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Csúszásmentes, hűthető, fűthető padlóelemek

Különleges padlóborításokat, fűtött és hűtött rácspadozatot fejlesztett sertésistállókba a Fournier francia cég. A már szabadalmaztatott megoldás, a Modulo-Therm padozat lehetővé teszi az optimális hőmérsékletű - hűthető, fűthető - zónák tetszés szerinti kialakítását a sertésistállókban.

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Nagyon megugrottak a sertésárak

Négy héttel ezelőtt jelentős felvásárlási áremelkedés indult a vágósertés-piacon. A 11. héten a kilogrammonkénti átlagár még 347,10 Ft volt, ami a 12. héten 2 Ft-tal, a 13. héten 17,50 Ft-tal, a 14. héten pedig példátlanul magasan, 28,40 Ft-tal, 395 Ft-ra drágult. Négy hét alatt ez közel 50 forintos árnövekedés! Természetesen mindezt persze nagy örömmel nyugtázzák a termelők.

Élénkülő agrárkapcsolatok Szerbia és Magyarország között

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter Goran Trivan, szerb környezetvédelmi miniszterrel, valamint Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel az ötödik Magyar - Szerb Kormányzati Csúcstalálkozón, Szabadkán.

A mezőgazdaság űrtechnológiája

A precíziós gazdálkodás sajátos pályát írt le Magyarországon. Amerikában fedezték fel gyakorlati szakembereink, és immár két évtizede, hogy a KITE Zrt. gondolt egy merészet, és belefogott a rendszer műszaki kialakításába hazánkban. Ez akkor több mint 3 milliárd forintjába fájt a vállalatnak - azonban hamar bebizonyosodott, hogy nagyon megérte.