Back to top

Több telephelyre kiterjedő klímavezérlés okostelefonról

A sertéstenyésztésben már jó ideje megfigyelhető a koncentráció, egyre nagyobb telephelyek, létesülnek világszerte, melyek üzemeltetése, ellenőrzése digitalizáció nélkül már szinte lehetetlen.

A több nagy épületből álló gazdaságok, illetve a számos telephellyel rendelkező vállalkozások modernizálásához kínál segítséget a dán KJ Klimateknik vállalat legújabb fejlesztése, az Odin, melyet az elmúlt év végén mutattak be az Agromek szakkiállításon.

A szakmai díjban részesült innovatív technológia lehetővé teszi, hogy az állattartó épületek klímaszabályozását teljes mértékben egy okostelefonról, illetve egy személyi számítógépről lehessen vezérelni.

Az Odin az első klímavezérlési rendszer a piacon, mely egy központi irányítóegységből, illetve több, az istállótermekben és egyéb helyiségekben felszerelt alegységből áll. Használata a vezető számára lehetővé teszi, hogy bármilyen messze is van a telephelytől, minden paramétert a telefonján keresztül le tudjon olvasni, illetve szabályozni is képes legyen, ha ezt szükségesnek találja, ami nagy biztonságot és rugalmasságot ad számára.

A rendszer szóbeli riasztásokkal is figyelmezteti a felhasználót az esetleges rendellenességekre a hiba helyének pontos azonosításával. Három felhasználói szint van, a vezetőnek lehetősége van arra, hogy hozzáférést adjon a rendszer különböző területein dolgozó munkatársai számára is a beavatkozásra, miközben ő maga megtartja a teljes ellenőrzést és áttekintést. Azt, hogy a felhasználók mely paramétereket állíthatják át, pontosan szabályozható.

A beérkező adatok naplózásra kerülnek, beleértve azt is, hogy melyik felhasználó változtatta meg, és amikor az Odin több különálló üzemi egység vagy telep felügyeletét is lehetővé teszi, a rendszert adatmegosztási funkcióval is ellátták, ami a fejlesztő cég szerint tovább javíthatja a klímaszabályozás költséghatékonyságát. Az új klímaszabályozási rendszer számos egyedi megoldásokat kínál a felhasználóknak, és nem mellesleg a gyártó szerint a telepítési költségeket jelentősen, 40 - 50% csökkenteni tudták más, ismert rendszerekhez képest. Vonatkozik ez a kábelek és a munkaidő költségeire egyaránt.

 

 

Forrás: 
kj-klimateknik.dk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Okoseszközhöz okos használó is kell

Elengedhetetlen a fejlődés a mezőgazdaságban, ez azonban nem csupán az új technológiák megvásárlását jelenti, hanem azok helyes használatát is – ezt világította meg több felszólaló is a PREGA második napján a plenáris előadásokon.

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.

A csemegekukorica a sláger

Az ukrajnai agrárgazdaság egyik fő jellemzője, hogy hamar telítetté válik a piac. Dömping idején a gazdák gyakran még jóval önköltségi ár alatt sem tudják értékesíteni a terméküket. Ezekben a hetekben tehát jól át kell gondolniuk, hogy a hamarosan kezdődő idényben mely kultúráknak szavaznak bizalmat. Mindenesetre tény: akik az elmúlt évben a csemegekukorica mellett döntöttek, nem bánták meg.

Csúcsra járatja az innovációt a magyar cég

Semmi olyan technológiát nem alkalmaznak, amelyre másutt ne lenne példa, azonban mégis kiemelkednek az átlagos hazai nagyüzemek sorából. A minden munkaterületet jellemző, ilyen magas fejlettségi szint egyelőre példa nélküli Magyarországon.

A Trichinella-fertőzöttség jelen van, de a terjedését megakadályozzák

A NÉBIH szerint a vadon élő állatoknál a Trichinella-fertőzöttség több megyében is előfordul. Bár sertések is fogékonyak a fertőzésre, járványtól nem kell tartani. De a háztáji (vad)húsfeldolgozás kockázatos.

Szélesebb körben válhatnak ismertté a digitális technológiák

Kulcskérdés a gazdák bevezetése a digitális világba, hisz ez esetben jóval többről van szó, mint pusztán technológiai megújulásról – hangsúlyozta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a közelgő PREGA konferencia és kiállítás beharangozóján.

Csak sertéshús, szalonna és fűszerek a javából

„Örülök, hogy végre olyan házi kolbászt találtam, amilyenre vágytam: gusztusos megjelenés, gyönyörű, nem mócsingos, mesés füstölés és harmonikus ízvilág. Ennek az a titka, hogy csak három fő összetevőt tartalmaz, ahogy a „békebeli világban”: sertéshús, ipari szalonna és fűszerek a javából – nem folytatódik a sor a különféle gyorsérlelő kultúrákkal, egyéb adalékokkal.”