Back to top

Univerzális traktorok az Odisystől

Tavalyi év közepére elkészült az Odisys Bt. korosfa ültető gépe, s üzembe is állt. Egy projekt keretein belül kaptak lehetőséget a hasznos gép megalkotására, s mutatták be az AgroMashexpon. Hernek Zoltán, a kecskeméti cég tulajdonosa kiemelte, idén a Goldoni fog sok újdonságot tartalmazni.

A kiállításon mégsem tudtak mindent megmutatni, csak az S 80 illetve S 90 modelleket hozták el, ezekben nem csak a megjelenés új, hanem a biztonságtechnika is. A Goldoni S széria az összes olyan tulajdonsággal rendelkezik, amire a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben szükség lehet.

Kiváló manőverezhetőség, megbízhatóság és a teljesítmény kombinációja teszi ideális partnerré a munkában a sűrűn változó körülmények és a változatos felhasználás mellett is.

Hernek Zoltán
Fotó: viniczai

Elhozták Budapestre a Solistól a 90-es CRDi modellt -t, amit tavaly nem tudtak bemutatni. Ezzel az erőgéppel, a korábbi, keleti blokkból származó traktorokat lehet kiváltani. Az indiai Solis cég az eszközeibe szigorú minőségi ellenőrzés normák által meghatározott, szabványos minőségű anyagokat épít be, ennek köszönhetően lesz a világszínvonalú a termék és az üzembiztonság. Legfontosabb alkatrészei olasz gyártásúak, jó minőségűek, nem licence alapján készültek, mint némely távol-keleti gyártók esetében. Igényesek a gyárból kigördülő erőgépeikkel szemben, megütik a nyugati mércét. Gyártástechnológiában India nagyot fejlődött.

Olaszországból igazi újdonsággal készültek a Pierre Tractoritól, amely nagy múltra visszatekintő kis traktorgyár. Nem ezerszámra ontja az erőgépeket, több generációra visszatekintő családi vállalkozás. A PIERRE gyárából kikerült gépek mindig is megbízhatóak voltak.

Jól mutatja hogy a mai napig használatban vannak olyan, az 1950-es években gyárott gépek, amik megfelelnek a jelenleg érvényben lévő munkabiztonsági előírásoknak is.

Erőgépeik 70 lóerőtől indulnak, s 110 lóerőig szolgálják a gazdákat. Egyediségük abban rejlik, hogy a teljes sorozat valódi hidrosztatikus hajtású. Ugyanakkor háromféle kormányzási lehetőséget építettek bele, a törzscsuklóst, de „tudja” a keréken kormányzott üzemmódot, illetve ezek kombinációját. Ráadásul kormányfordítós a gép. Még egy ilyen eszköz nem található a piacon. Fokozatmentes váltóval rendelkezik 0-40 km/óra között. Erős, robosztus hajtáslánccal rendelkezik, így TNT révén bármely aktív munkaeszköz kapcsolható. Nagy kapacitású hidraulikával látták el, ezért alkalmas csonkázásra, fordított kormányzásnál pedig farvillás üzemmódban, targoncaként használható. Fordulási sugara 2,5 méteren belüli, elsősorban ültetvényekbe, állattartó telepekre, kommunális célokra szánják. Ha úgy nézzük, egy áráért négy traktort kap a felhasználó.

„A Pierre traktorokkal csak külföldi tapasztalatokról tudok beszámolni”- magyarázta a szakember.

Ez pedig azt mutatja, hogy 26 ezer órát könnyedén teljesítenek, előbb kell motort cserélni, mintsem a hidrosztatikához hozzányúlni.

Az erőgépek mellett az OTFF 2000 ültetvény permetezővel jelentkeztek a kiállításon, amely egyszerre három sort tud kezelni. Megújult a szórókeret kialakítása, új vezérlést kapott.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelentős áremelés jöhet a fuvarozóknál

A mikro- és kisvállalkozások után már a közepes és a nagyvállalatok is bajban vannak az önköltséget sem fedező alacsony fuvardíjak miatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. Karmos Gábor hozzátette: ezért két számjegyű, körülbelül 10-20 százalékos fuvardíj emelésre lenne szükség.

Megújuló Valtra traktorszériák

Az AGCO konszernhez tartozó finn traktorgyártó a Valtra, ebben az évben az N-, T- és S szériájú traktorainál áttér a Tier 5/Stage V normás motorokra, ezzel a legszigorúbb füstgáztisztasági követelményeket képes teljesíteni.

Két évtizede együtt a korszerű mezőgazdaságért

Húsz esztendeje, azaz 1999. május 19-én alakult meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Jubileumi közgyűlésüket április 17-én Gödöllőn, a SZIE Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartották.

Tovább növelte teljesítményét a német mezőgépipar

A VDMA Landtechnik (Német Gépgyártók Szövetségének Mezőgépszekciója) által készített éves jelentés szerint a német mezőgépipar az elmúlt három évben jelentősen – évenként 9,6 százalékkal – növelte a termelését. Tavaly 8,628 milliárd euró értékben állított elő traktorokat és mezőgazdasági gépeket.

Életekbe kerül az átgondolatlan kaszálás

A természetbarát gyepgazdálkodás elvének alkalmazása vagy figyelmen kívül hagyása az e területeken élő állatok sorsának kulcsa. Különös nagy a gazdák felelőssége akkor, amikor a kaszálási idő megválasztására kerül a sor: a döntéstől függően számos élőlény pusztulhat el – vagy élhet tovább.

Axiál Gyakorlati Akadémia

A hagyományokat folytatva, az idén immár 8. alkalommal rendezte meg a bajai székhelyű cég az AXIÁL Gyakorlati Akadémiát április 10-én Sárváron.

Tizenhét traktort kötöttek el Ausztriában tavaly, most kapták el őket

Négy román férfit vettek őrizetbe, akik tavaly március és december között tizenhét traktort loptak el Ausztriában. Erdőben rejtették el a gépeket, ott igyekeztek eltüntetni róluk mindent, ami nyomra vezethet.

Jánoshalmi diák a legjobb mezőgépész-technikus

Szerdán véget ért a Mezőgazdasági gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntője Vépen. Az első és a harmadik díj is Jánoshalmára, az AM KASzK Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumhoz került.

25 év után vissza a mezőgazdaságba

Takács Béla hosszú idő után tért vissza a mezőgazdaságba – gyermekkorának élményei miatt is –, és egyáltalán nem bánta meg. Bár rengeteget kell dolgoznia, és hetvenedik évét taposva egyelőre csak reménykedni tud a jövőben, minden nap örömmel indul a munkába. Merthogy szerinte az agrárium a kudarcok ellenére is hálás terület, legyen szó akár növénytermesztésről vagy állattenyésztésről.

Károsanyag-kibocsátás nélkül

A 8 m3-es függőleges kúpos, csigás keverőtartályos, magajáró takarmánykeverő-kiosztó kocsit beépített akkumulátorral meghajtott villanymotorok működtetik. Kétféle 465 Ah-ás és 620 Ah-ás akkumulátorteleppel rendelhető.