Back to top

Univerzális traktorok az Odisystől

Tavalyi év közepére elkészült az Odisys Bt. korosfa ültető gépe, s üzembe is állt. Egy projekt keretein belül kaptak lehetőséget a hasznos gép megalkotására, s mutatták be az AgroMashexpon. Hernek Zoltán, a kecskeméti cég tulajdonosa kiemelte, idén a Goldoni fog sok újdonságot tartalmazni.

A kiállításon mégsem tudtak mindent megmutatni, csak az S 80 illetve S 90 modelleket hozták el, ezekben nem csak a megjelenés új, hanem a biztonságtechnika is. A Goldoni S széria az összes olyan tulajdonsággal rendelkezik, amire a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben szükség lehet.

Kiváló manőverezhetőség, megbízhatóság és a teljesítmény kombinációja teszi ideális partnerré a munkában a sűrűn változó körülmények és a változatos felhasználás mellett is.

Hernek Zoltán
Fotó: viniczai

Elhozták Budapestre a Solistól a 90-es CRDi modellt -t, amit tavaly nem tudtak bemutatni. Ezzel az erőgéppel, a korábbi, keleti blokkból származó traktorokat lehet kiváltani. Az indiai Solis cég az eszközeibe szigorú minőségi ellenőrzés normák által meghatározott, szabványos minőségű anyagokat épít be, ennek köszönhetően lesz a világszínvonalú a termék és az üzembiztonság. Legfontosabb alkatrészei olasz gyártásúak, jó minőségűek, nem licence alapján készültek, mint némely távol-keleti gyártók esetében. Igényesek a gyárból kigördülő erőgépeikkel szemben, megütik a nyugati mércét. Gyártástechnológiában India nagyot fejlődött.

Olaszországból igazi újdonsággal készültek a Pierre Tractoritól, amely nagy múltra visszatekintő kis traktorgyár. Nem ezerszámra ontja az erőgépeket, több generációra visszatekintő családi vállalkozás. A PIERRE gyárából kikerült gépek mindig is megbízhatóak voltak.

Jól mutatja hogy a mai napig használatban vannak olyan, az 1950-es években gyárott gépek, amik megfelelnek a jelenleg érvényben lévő munkabiztonsági előírásoknak is.

Erőgépeik 70 lóerőtől indulnak, s 110 lóerőig szolgálják a gazdákat. Egyediségük abban rejlik, hogy a teljes sorozat valódi hidrosztatikus hajtású. Ugyanakkor háromféle kormányzási lehetőséget építettek bele, a törzscsuklóst, de „tudja” a keréken kormányzott üzemmódot, illetve ezek kombinációját. Ráadásul kormányfordítós a gép. Még egy ilyen eszköz nem található a piacon. Fokozatmentes váltóval rendelkezik 0-40 km/óra között. Erős, robosztus hajtáslánccal rendelkezik, így TNT révén bármely aktív munkaeszköz kapcsolható. Nagy kapacitású hidraulikával látták el, ezért alkalmas csonkázásra, fordított kormányzásnál pedig farvillás üzemmódban, targoncaként használható. Fordulási sugara 2,5 méteren belüli, elsősorban ültetvényekbe, állattartó telepekre, kommunális célokra szánják. Ha úgy nézzük, egy áráért négy traktort kap a felhasználó.

„A Pierre traktorokkal csak külföldi tapasztalatokról tudok beszámolni”- magyarázta a szakember.

Ez pedig azt mutatja, hogy 26 ezer órát könnyedén teljesítenek, előbb kell motort cserélni, mintsem a hidrosztatikához hozzányúlni.

Az erőgépek mellett az OTFF 2000 ültetvény permetezővel jelentkeztek a kiállításon, amely egyszerre három sort tud kezelni. Megújult a szórókeret kialakítása, új vezérlést kapott.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Traktorokkal demonstrálnak a gazdák Pozsonyban

Kedden 11 órakor értek Pozsonyba traktoraikkal a gazdák, a kormány illetékes képviselőivel szeretnének tárgyalni. A mezőgazdászok követelései között szerepel a földrendezés felgyorsítása, a pótföldek zökkenőmentes kiadása, a szlovákiai termőföld, erdők és vízkészlet védelme, illetve a mezőgazdaságban tapasztalható korrupció elleni hatékony fellépés.

Kukoricabetakarítási rekord: 8 óra alatt 1110 tonna

Egy Amerikában összeszerelt 503 LE-s motorral szerelt CLAAS Lexion 760 Terra Trac RotoPlus APS hibrid cséplőszerkezetű kombájn 8 óra alatt 1110 tonna kukoricát takarított be,

Élményközpontú OMÉK három helyszínen

A legkiválóbb magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek bemutatója az OMÉK, amely az idén a fiatalokra és az innovációkra fókuszál. A négynapos kiállítás első napját szakmai rendezvényeknek szentelik. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy az idén 1,2 milliárd forintos költségvetéssel, vidéki társrendezvényekkel együtt szervezik meg a nagyszabású kiállítást szeptember 26-29. között.

Mezőgazdasági gépekre licitáltak Somogyjádon

Bár továbbra is dinamikusan nő az új mezőgazdasági eszközök, gépek forgalma, ezzel párhuzamosan a használt piac is folyamatosan bővül. A nagyobb gazdaságok és a pályázatok nyertesei az új eszközöket keresik, míg a kisebb gazdaságoknak inkább a másodpiac a realitás.

Még mindig nő az agrárlízing

Rekordösszeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. A teljes lízingpiacot érintő erőteljes növekedés az egyes szegmenseken belül eltérően érvényesül. Az agrárlízing piacán nem növekedett ilyen látványosan a kihelyezés, de szégyenkezésre így sincs ok.

Még Új-Zélandon is keresettek a szlovén SIP termékei

A korábbi állami vállalatból privatizált vállalkozás egyre sikeresebb a világpiacon. Árbevételük 20 százaléka származott a hazai piacról, 80 százalékát az export tette ki. Legfőbb piacaik az Alpok-beli országok, Ausztria és Svájc, ezen kívül még Új-Zéland.

Rendhagyó megoldásokkal egy élhetőbb jövőért - ötletversenyt indít a NAK

Gazdálkodj okosan! - NAK Agrotech Hackathon” címmel indít innovációs ötletversenyt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal. Az eseményre 2019. február 18-ig várják startupoknak, egyetemi-, főiskolai hallgatóknak jelentkezését.

Permetező robot sorozatgyártása kezdődik

Önjáró automata gyümölcsfa permetezőt épített a kaliforniai székhelyű Crinklaw Farm Services cég, a gép sorozatgyártása ez évben kezdődik meg.

A precíziós gazdálkodás gépesítési kérdései

Az elmúlt tíz évben Európában a Precíziós Mezőgazdaság jó tudományból, jó gyakorlattá változott. 2016-ban Magyarországon 656 gazdaságból 45 folytatott precíziós gazdálkodást. A technológiai elemeket tekintve az automata-kormányzás a legelterjedtebb. A kutatásokból egyértelműen kiderül, hogy tovább nőhet a digitális különbség a kis- és nagy gazdaságok között.

Kétszer jobban teljesít az elektromos önvezető traktor

A John Deere kifejlesztett egy 400 LE teljesítményű elektromos önvezető traktort, a GridCon vállalattal közösen, amely a mezőgazdasági gépek villamosításával foglalkozó vállalkozás. A vállalat szerint ez egy új lehetőség a villamos meghajtás használatára a gépjárművek és a mezőgazdasági gépek számára.