Back to top

Aktualitások és trendek a hibridek között

Naprakész szakmai előadások, hasznos tanácsok, megannyi apró tipp és inspiráló eredmények sora – így foglalhatnánk össze a legrövidebben a KWS Magyarország Kft. évindító partnertalálkozó és díjátadó rendezvényeit. A vetőmag-nemesítésben élen járó cég ezúttal Zalakaroson és Hajdúszoboszlón várta a modern növénytermesztési megoldások iránt érdeklődőket.

Egy hajdúszoboszlói hotel konferenciaterme volt a helyszíne a KWS Magyarország Kft. egész napos „kelet-magyarországi” partnertalálkozójának és díjátadójának, amelyre lapunk is ellátogatott, és amelyet Pallós Mihály, a cég ügyvezetője nyitott meg. Mint elmondta, vállalatuk számára már javában megkezdődött a szezon, és már most igencsak emlékezetesnek bizonyult.

 

„Cégünk magyarországi piaci jelenléte óta először fordul elő, hogy a novemberi-decemberi előszezont úgy zárjuk, hogy az előirányzott éves értékesítési tervünk 55 százalékát máris teljesítettük”

– jelentette be büszkén Pallós Mihály. A KWS Magyarország Kft. ügyvezetője szerint ez a gazdák beléjük vetett bizalmának jele, amit minőségi termékeik folyamatosan bővülő körével sikerült kivívniuk.

A nap első szakmai előadásait ennek megfelelően a cég szakemberei tartották, akik a legfontosabb újdonságokat mutatták be a növénytermesztési trendek iránt fogékony partnerek számára. Gonda László, a vállalat kelet-magyarországi kalászos és cukorrépa szaktanácsadója elmondta,

a KWS 1856-tól foglalkozik vetőmag-nemesítéssel, s az azóta szerzett tapasztalatok, illetve az, hogy a cég árbevételének több mint 15%-át kutatásra és fejlesztésre fordítja, az ágazat egyik legsikeresebb cégévé tették.

A szakember a cég újdonságai közt felhívta a figyelmet a cukorrépa gyomirtásban hasznosítható Conviso Smart technológiára, amelynek fejlesztése már 2001-ben elkezdődött. „Egy okos rendszerről van szó, amely két összetevőből – modern cukorrépa hibridekből és a Conviso One herbicidből – áll. A terméket 2018-ban 6 országban, 10 elismert hibriddel vezettük be, amelyeket idéntől mintegy 700 hektáron vetnek majd el a hazai termelők is” – magyarázta a szakember. E gyomirtási technológia előnyeit részletezve Gonda László elmondta, az innovatív Smart KWS cukorrépa hibridek teljes mértékben rezisztensek az új herbiciddel szemben, a gyomirtó szer széles, rugalmas kijuttatást tesz lehetővé, használata pedig nincs negatív hatással a növény fejlődésére s nincs gyomirtásból fakadó stressz sem. Gonda László a cég 2019-es cukorrépa hibrid ajánlatából kiemelte a Smart Belamia KWS-t, amellyel kapcsolatban elmondta: állami elismerésből került ki, az eredmények alapján pedig 2%-kal múlta felül azokat a standardokat, amelyek között a cég, illetve a konkurencia csúcshibridjei is megtalálhatók. A szakember a többi közt bemutatta a kalászos portfóliójukat is, amelyet kiemelkedő tulajdonságú őszi búza és őszi árpa fajták alkotnak, illetve emlékeztetett a KWS Oakley őszi búza fajta 2017-es világrekordjára is. „Új-Zélandon, egy nagyjából 10 hektáros táblán 16,791 t/ha szemtermésével Guiness világrekordot ért el ez a fajta” – hangsúlyozta. Gonda László mindemellett elmondta, a portfóliójuk e téren is bővül, méghozzá a francia nemesítési programjuknak köszönhetően, immáron KWS-Momont márkanév alatt. Az Exotic például az első olyan búzafajta, amely Békés megyében elérte a 10 tonna feletti terméshozamot, a Solehio tavaly jellemzően 9 tonna feletti eredményeket produkált, a Rustic pedig olyan fajta, amely gyengébb minőségi területeken is eredményesen vethető be.

Nem sokkal ezután Pintér János vette át a szót, aki a KWS Magyarország Kft. termékmenedzsereként „Sikeres kukorica hibrid választás” címmel tartott előadást, amit az időjárásban az elmúlt évek, évtizedek alatt bekövetkezett változások bemutatásával kezdett. Mint mondta, a nappali átlaghőmérséklet folyamatosan emelkedik hazánkban, és az elmúlt 8 évet hol rég nem látott mennyiségű csapadék, hol rekordokat döntő szárazság jellemezte. Ez, többek között, a kukoricahozamok kiszámíthatatlanságát eredményezte. A szakember ennek ellenére úgy véli, ezek a kihívások olyan lehetőségeket teremtenek a nemesítésben és szelekcióban, amelyekkel élve egyre jobb és jobb hibrideket állíthatunk elő. Mint mondta, ennek kulcsa a szélsőségekre választ adni képes szelekciós program, a növény genetikai potenciáljának 100 százalékos kihasználása a kulcs. Pintér János ennek kapcsán felhívta a figyelmet a KWS hőstressz- és szárazságtűrő kukorica hibridjeire.

Mint megtudtuk tőle, a ClimaControl3 hibridek sajátossága, hogy a virágzás előtt, közben és után is képesek megbirkózni a különböző stresszfaktorokkal, a Yield Plus hibridek terméspotenciálja pedig ideális körülmények között szinte páratlan hozam elérését teszi lehetővé. „A Yield Plus hibrideket inkább magasabb, 70-80 ezres tőszámon, a ClimaControl3-asokat pedig inkább az alsóbb tartományban, 65-68 ezres tőszámban javasoljuk elvetni” – mondta el Pintér János, aki ezt követően több, az elmúlt években végzett kísérlet adataival szemléltette a kiváló terméseredményeket.

Dr. Kismányoky András, a KWS Magyarország Kft. agroszerviz-menedzsere a napraforgóval és cirokkal kapcsolatos aktualitásokat foglalta össze. Mint elmondta,

a napraforgó egyre fontosabb szerephez jut a cég portfóliójában. „A növényt jelentős fejlődés jellemezte az elmúlt 10 évben. Új hibridek és precízebb technológiák jelentek meg, valamint nőtt a termésátlag és a vetésterület is” –

kezdte előadását a szakember. Mint mondta, a piaci kilátások is pozitívak, már csak azért is, mert a napraforgó jól alkalmazkodik az éghajlat melegedéséhez, illetve mert az Európai Unió egyre kisebb teret enged a pálmaolaj felhasználásának. Dr. Kismányoky András elmondta, a KWS célja olyan napraforgó hibridek előállítása, amelyek stabilan nagy termést hoznak aszályos időszakban is, továbbá fontos a herbicidtolerancia, a napraforgóperonoszpóra-rezisztencia, illetve a gombás megbetegedések tolerálása is.

A szakember ehhez kapcsolódóan ismertette a vállalat nemesítése során alkalmazott kísérleti agrotechnikát. Eszerint csak április 15. után, amikor a talaj kellőképpen átmelegedett, kezdenek vetni, olyan területeken, ahol legalább 3 évig nem vetettek sem napraforgót, sem repcét. Ötvenhétezer kaszat/ha tőszámmal dolgoznak, 3-5 cm-es vetésmélységben, a csávázás fungiciddel, a gyomirtás pedig preemergensen történik. Dr. Kismányoky András felhívta a figyelmet a KWS Achilles CLP nevű új hibridjére, amely, elmondása szerint, a gyengébb adottságú területeken is képes nagyon jó termést hozni, különösen akkor, ha 60-65 ezer közötti tőszámmal vetik.

A szakember hangsúlyozta továbbá, hogy cégük a silócirok terén piacvezető itthon, 2019-ben pedig már a szemescirok szegmensben is részt kívánnak venni. „A termelők olyan alternatívákat keresnek, amelyekkel bővíteni tudják a vetésforgójukat. Például ott, ahol a kukoricával már gyengébb eredményeket érnek el, ott kiváló választás lehet a szemescirok” – tette hozzá Dr. Kismányoky András.

A KWS Magyarország Kft. Partnertalálkozó és Díjátadó Rendezvény második felében partnercégek mutatkoztak be. Az elsőt, az FMC-Agro Hungary Kft.-t Popovics István ügyvezető képviselte. Előadásából megtudtuk, hogy az amerikai FMC világviszonylatban az ötödik legnagyobb cég a növényvédőszer-gyártók piacán, és a fejlesztések terén szintén az elsők közé tartozik, amit számos, többek közt az USA-ban elnyert díj bizonyít.

„A növényvédő szerekből kiszorulnak a vegyszerek, és a stresszkezelés jelenti majd a jövőt” – árulta el fejlesztéseik irányát Popovics István. A következőkben a cég munkatársai mutatták be a legújabb növényvédelmi technológiákhoz készített termékeiket, különös tekintettel a kalászosokra, a repcére, a napraforgóra és a kukoricára.

Az előadások sora ezt követően az AgroVIR Kft. bemutatkozójával folytatódott. Fischl Balázs értékesítési vezető elmondta, hogy cégüket 2009-ben, keszthelyi egyetemisták ötlete alapján alapították meg, és mára az agrárszoftverpiac úttörőivé váltak. Az AgroVIR egy összetett vállalat- és termelésirányítási, illetve döntéstámogató rendszer, amely a mezőgazdasági vállalkozások termelési folyamatainak ellenőrzésére és tervezésére készült, és

saját fejlesztésű felhő alapú megoldásokkal segíti a gazdálkodókat. Fischl Balázs kiemelte: öt országban, például Argentínában is jelen vannak, és mostanra a hazai felsőoktatási ágazat vérkeringésébe is bekerültek:

nagy sikert aratott tavaly a gödöllői Szent István Egyetemmel és más partnerekkel közösen, egyetemistáknak megrendezett Agrovirtus verseny. Az versenyen részt vevő 4 fős csapatoknak az Agrovir rendszerben kellett menedzselniük egy-egy mintagazdaságot, és eredményeikről neves szakmai zsűri előtt kellett beszámolniuk a megmérettetés döntőjén.

A KWS-rendezvény utolsó előadásában az Agrár Biztosító képviselői foglalták össze a 2018-ban szerzett tapasztalataikat, illetve tanácsokat adtak a program résztvevőinek. Mint elhangzott, az elmúlt 30 év legzivatarosabb éve volt a tavalyi, különös tekintettel a június hónapra, amikor egy hónap alatt az egész évi kárbejelentések 60 százaléka érkezett hozzájuk, jellemzően jégkárról. Székely László kelet-magyarországi régióvezető elmondta, a vállalat 70 éve alakult Ausztriában, és 2008 óta vannak jelen a magyar piacon. Jelenleg 2900 szerződött partnerrel állnak kapcsolatban.

A KWS Magyarország Kft. évindító partnertalálkozójának és díjátadójának utolsó szakmai programja a 2018-as KWS Kukoricatermelési Versenyek és a KWS Tesztakadémia Programok nyerteseinek kihirdetése, illetve díjátadója volt.

A vállalat 2015- indította útjára a mára hagyományossá vált Szemes Kukorica és Silókukorica Termelési Versenyeit, amelyek célja új hibridjeik népszerűsítése, portfóliójuk megismertetése, illetve a termelőkkel való, minél szorosabb szakmai együttműködés.

A KWS Magyarország Kft. két éve elindította a KWS Tesztakadémia Programját is, amelynek célja, hogy kialakítsanak egy olyan termelői kört, amely még a piacra kerülés előtti évben teszteli a cég legújabb kukorica és napraforgó hibridjeit. A teszthelyszínek minden évben versenyeznek egymással, és a legjobb eredményt elérő termelők díjat kapnak. Idén Zalakaroson, illetve Hajdúszoboszlón összesen 17 díjat adtak át a szervezők a szakmai zsűri döntése alapján.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ismeretlen betegség tizedeli a bükkfákat

Egyelőre nem tudni, milyen kórokozó pusztítja a bükkfákat az Amerikai Egyesült Államok illetve Kanada területén. Aggodalomra ad okot, hogy a betegséget az európai bükkből (Fagus sylvatica) is kimutatták.

Okoseszközhöz okos használó is kell

Elengedhetetlen a fejlődés a mezőgazdaságban, ez azonban nem csupán az új technológiák megvásárlását jelenti, hanem azok helyes használatát is – ezt világította meg több felszólaló is a PREGA második napján a plenáris előadásokon.

A szívó kártevők réme

Bár az elmúlt években nem volt jellemző, hogy új hatóanyaggal jelennek meg a növényvédős cégek, a Bayer Hungárai Kft. most mégis meglepte a gazdákat. A cég országjáró szőlő szimpóziumának egri állomásán mutatkozott be az idei év nagy újdonsága, a Sivanto prime, amelyet egyszerűen úgy jellemeztek, hogy a természet ajándéka a szívó kártevők ellen.

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

Kukoricabetakarítási rekord: 8 óra alatt 1110 tonna

Egy Amerikában összeszerelt 503 LE-s motorral szerelt CLAAS Lexion 760 Terra Trac RotoPlus APS hibrid cséplőszerkezetű kombájn 8 óra alatt 1110 tonna kukoricát takarított be,

Kipusztulás fenyegeti a hasznos rovarfajokat

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken – állapította megy egy friss tanulmány. Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik.