„Ha a 2018-as évjárat átlagos időjárási adatait vizsgáljuk, minden tökéletesnek tűnhet”- magyarázta Németh Iván, a tangazdaság vezetője. Ám, ha tüzetesebb vizsgálatnak vetjük alá, kiderül, hogy nagyon szélsőségesek voltak a viszonyok.
A különböző fajtáknál a szüreti idők összeértek, miközben – nagy meglepetésre – az Olaszrizling és a Chardonnay a legszebb formáját hozta.
Tapasztalataik szerint, több esetben is a mustnak alacsonyabb volt a savtartalma, mint a kész bornak. Néhány éve már találkoztak ezzel a jelenséggel, ám 2018-ban fokozottan jelentkezett. Ilyenkor rémlenek fel a régi szakkönyvek kisbetűs fejezetei, hogy száraz évjáratokban borostyánkősav képződik az erjedés folyamán a borban.
Néhány évtizede még temették az Olaszrizlinget, mára az egyik legdivatosabb fajtává vált a fogyasztók körében. Talán ezért is kapott nagyobb figyelmet, az azonos must különböző élesztőkkel történt erjesztési kísérlet. A négy tétel között leginkább az illat tekintetében jelentkeztek különbségek.
Sólyom-Leskó Annamária, a Szent István Egyetem adjunktusa a fehérborok savtartalmának növelésével kapcsolatos vizsgálataik eredményét ismertette.
A Kísérlethez a tangazdaság biztostott vegyes fehérbort – Királyleányka, Olaszrizling és Chasselas -, amit egységesen, literenként 1,5 gramm borkősavnak megfelelő mennyiséggel savaztak. Tapasztalataik szerint az almasav ízhatása illett leginkább az alapbor karakteréhez, azt szépen kiegészítve. Ugyanakkor nagy kérdés, érdemes-e a fumársavval a jövőben foglalkozni? Elmondható, hogy nem volt negatív hatással a bor ízére, és nagyon kevés mennyiség elegendő belőle.
Az már csak mellékesen hangzott el, hogy a fumársavas cukorka könnyen megzavarta a régi alkoholszondákat, így a magyar rendőrség betiltatta gyártását.
A következő kísérletben egy folyékony tápanyagot más-más élesztőkre gyakorolt hatását tesztelték.
„Magyarországon rossz beidegződés, hogy a tradícionális pezsgő jobb, mint a tankpezsgő”- hangzott el a pezsgő alapbor vizsgálatánál.
Bár az adózásuk a két pezsgőfajtának azonos, ugyanakkor a tankpezsgőt nem lehet egyszerűsített adóraktárban tárolni, ráadásul több milliós jövedéki biztosítékot is le kell tenni, amit csak a nagy cégek engedhetik meg maguknak. Éppen ezért a tankpezsgővel nem is elsősorban a borászatoknak, hanem az országgyűlésnek kellene foglalkoznia.
Feltették a kérdést, a borászati kezelések milyen hatással vannak a szermaradványokra, hiszen a nemzetközi irodalom is kevés cikket mutat fel ebben a témában. Ebben természetesen az is benne van, hogy senki nem szeretne feleslegesen pánikot kelteni. Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, ha az élesztők – ezek az érzékeny mikroorganizmusok – ki tudják erjeszteni a mustot, végig viszik a borászati folyamatot, nem lehet kifogása a fogyasztónak sem.