Back to top

A dűlőtől a pincéig

A KITE Zrt. nem egyes gépeket, hanem teljes megoldásokat kínál partnereinek. Kertészeti kínálatukból az idén a szőlőtermesztés gépeit vonultatták föl az AGROmashEXPO-n, a soraljművelőktől kezdve a permetező-, lombbefűző gépeken, szüretelőkombájnokon át a bogyózókig, bogyóroppantóig. A gépek legfontosabb paramétereit Olajos Sándor szőlészeti gépértékesítési menedzser ismertette.

A sorközök és soraljak művelésére az olasz Orrizonti cég gépeiket ajánlják, a növényápolásra pedig a Nobili radiál- és axiálventilátoros permezetőit. Nagy hangsúlyt fektet a KITE a szőlőbetakarítás gépesítésére, a kiállításon a Pellenc önjáró és vontatott szőlőkombájnját is bemutatták. A vontatott Grape’s Line szüretelőgép-család a közelmúltban került forgalomba, öt típussal, az egészen egyszerű mechanikus beállításútól a Selectiv Process bogyózóval fölszerelt gépig.

Ez a tisztítórendszer olyan pontosan elválasztja a kocsánytól, levélnyéltől a bogyókat, hogy azok akár a présbe is üríthetők.

A betakarítógépek már a kisebb 10-15 hektár ültetvénnyel rendelkező gazdáknak is elérhetők.

A vontatott Grape's Line szüretelőgép-család a közelmúltban került forgalomba

A nagy ültetvények szüretelésére alkalmas önjáró betakarító Optimum család már 2013 óta kapható hazánkban is, de tavaly új szüretelőfejjel szerelték föl, melynek még kíméletesebb a rázási rendszere, így még több mustot takaríthatunk meg.

Olajos Sándor az önjáró Optimum szőlőkombájn előtt
Fotó: Rimóczi Irén

Ehhez kapcsolódóan Olajos Sándor elmondta, hogy a Pellenc cég két fő irányban fejleszti gépeit. Céljuk, hogy minél könnyebb, kényelmesebb legyen a kezelő dolga, ezért a fülkék kijelző felületén nincsenek szöveges üzenetek, utasítások, csak piktogramok, a munka biztonságát pedig fejlett borulásgátlóval szavatolják. Legalább ilyen fontosnak tartják, hogy minél jobb minőségű alapanyaggal lássák el a borászatokat, azaz betakarításkor is kíméljék a szőlőt.

A Pellenc különálló bogyózó- és bogyóroppantó gépet is kínál, egyebek közt a kézzel szüretelő gazdáknak.

Előtérben a kíméletes bogyóroppantó, mögötte a bogyózógép
Fotó: Rimóczi Irén

(A szőlőültetvények ápolására kínált gépekről a Kertészet és Szőlészet 6. számában írunk.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

70-80 hektár zöldséghajtató üvegház "full extra" fölszereltségű

A zöldségtermesztésben is pénzre váltható az innovatív technológiai, technikai megoldások alkalmazása, hangsúlyozták a Prega konferencia zöldségtermesztési szekcióülésén. Amíg a szabadföldi termesztésben főként a gépesítés, robotizáció, precíziós öntözés és tápanyag-gazdálkodás javíthatja a hatékonyságot, a hajtatásban az adatgyűjtésen alapuló döntéstámogató rendszerek is segítik a kertészeket.

Itt van Kína válasza a lassulásra

A mérséklődő gazdasági növekedés és az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi csatározásra válaszul Kína jelentősen bővítené mezőgazdaságát. A lépéssel egyszerre erősítenék a kínai megapoliszoktól egyelőre lemaradó vidéket, és csökkentenék az amerikai szójától való függőséget.

Szamócát szermaradék nélkül

Akkor lehet növényvédő szerek és műtrágyák nélkül szamócát termeszteni, ha mindent megteszünk azért, hogy a növény jól érezze magát és a talajéletet igyekszünk gazdagítani, derült ki a FruitVeB és a ZFW Hortiservice Kft. szakmai napján Kecskeméten. Az sem árt persze, ha a termesztett fajta nem érzékeny a betegségekre, főként a nehezen leküzdhető talajban élő kórokozókkal szemben ellenálló.

Élelmiszerbiztonság: Mese habbal?

Új elemmel, oktató jellegű mesekönyvvel bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oktatási programja. Az elsősorban 3. és 4. osztályosoknak szóló „Mese habbal, szülinappal” című történetet Gévai Csilla meseíró jegyzi. A kiadványt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mutatta be ma a Csillaghegyi Általános Iskolában.

Okoseszközhöz okos használó is kell

Elengedhetetlen a fejlődés a mezőgazdaságban, ez azonban nem csupán az új technológiák megvásárlását jelenti, hanem azok helyes használatát is – ezt világította meg több felszólaló is a PREGA második napján a plenáris előadásokon.

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

Traktorokkal demonstrálnak a gazdák Pozsonyban

Kedden 11 órakor értek Pozsonyba traktoraikkal a gazdák, a kormány illetékes képviselőivel szeretnének tárgyalni. A mezőgazdászok követelései között szerepel a földrendezés felgyorsítása, a pótföldek zökkenőmentes kiadása, a szlovákiai termőföld, erdők és vízkészlet védelme, illetve a mezőgazdaságban tapasztalható korrupció elleni hatékony fellépés.

Problémás csiliolajat és őrölt gyömbért találtak

Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben, illetve határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chili olajban. Mindkét esetről a RASFF-on keresztül szerzett tudomást a Nébih.

Kukoricabetakarítási rekord: 8 óra alatt 1110 tonna

Egy Amerikában összeszerelt 503 LE-s motorral szerelt CLAAS Lexion 760 Terra Trac RotoPlus APS hibrid cséplőszerkezetű kombájn 8 óra alatt 1110 tonna kukoricát takarított be,