Back to top

A dűlőtől a pincéig

A KITE Zrt. nem egyes gépeket, hanem teljes megoldásokat kínál partnereinek. Kertészeti kínálatukból az idén a szőlőtermesztés gépeit vonultatták föl az AGROmashEXPO-n, a soraljművelőktől kezdve a permetező-, lombbefűző gépeken, szüretelőkombájnokon át a bogyózókig, bogyóroppantóig. A gépek legfontosabb paramétereit Olajos Sándor szőlészeti gépértékesítési menedzser ismertette.

A sorközök és soraljak művelésére az olasz Orrizonti cég gépeiket ajánlják, a növényápolásra pedig a Nobili radiál- és axiálventilátoros permezetőit. Nagy hangsúlyt fektet a KITE a szőlőbetakarítás gépesítésére, a kiállításon a Pellenc önjáró és vontatott szőlőkombájnját is bemutatták. A vontatott Grape’s Line szüretelőgép-család a közelmúltban került forgalomba, öt típussal, az egészen egyszerű mechanikus beállításútól a Selectiv Process bogyózóval fölszerelt gépig.

Ez a tisztítórendszer olyan pontosan elválasztja a kocsánytól, levélnyéltől a bogyókat, hogy azok akár a présbe is üríthetők.

A betakarítógépek már a kisebb 10-15 hektár ültetvénnyel rendelkező gazdáknak is elérhetők.

A vontatott Grape's Line szüretelőgép-család a közelmúltban került forgalomba

A nagy ültetvények szüretelésére alkalmas önjáró betakarító Optimum család már 2013 óta kapható hazánkban is, de tavaly új szüretelőfejjel szerelték föl, melynek még kíméletesebb a rázási rendszere, így még több mustot takaríthatunk meg.

Olajos Sándor az önjáró Optimum szőlőkombájn előtt
Fotó: Rimóczi Irén

Ehhez kapcsolódóan Olajos Sándor elmondta, hogy a Pellenc cég két fő irányban fejleszti gépeit. Céljuk, hogy minél könnyebb, kényelmesebb legyen a kezelő dolga, ezért a fülkék kijelző felületén nincsenek szöveges üzenetek, utasítások, csak piktogramok, a munka biztonságát pedig fejlett borulásgátlóval szavatolják. Legalább ilyen fontosnak tartják, hogy minél jobb minőségű alapanyaggal lássák el a borászatokat, azaz betakarításkor is kíméljék a szőlőt.

A Pellenc különálló bogyózó- és bogyóroppantó gépet is kínál, egyebek közt a kézzel szüretelő gazdáknak.

Előtérben a kíméletes bogyóroppantó, mögötte a bogyózógép
Fotó: Rimóczi Irén

(A szőlőültetvények ápolására kínált gépekről a Kertészet és Szőlészet 6. számában írunk.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A ligeti szőlő badacsonyi karrierje

Nagy Zóra Annamária lelkesen beszél szakterületéről, mintha mindenki számára magától értetődő, hétköznapi dolgokról számolna be. Ennek ellenére erősen koncentrálnom kell, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársának minden szavát értsem. Munkáját máris sokszor és több helyen elismerték.

Jelentős áremelés jöhet a fuvarozóknál

A mikro- és kisvállalkozások után már a közepes és a nagyvállalatok is bajban vannak az önköltséget sem fedező alacsony fuvardíjak miatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. Karmos Gábor hozzátette: ezért két számjegyű, körülbelül 10-20 százalékos fuvardíj emelésre lenne szükség.

Nevezzük diborkának! Dinnye-uborka hibrid a piacon

Kedvező előjelekkel kerül kereskedelmi forgalomba Olaszországban egy vadonatúj zöldség, a dinnye és az uborka hibridje. A Meloncella di Lecce névre hallgató újdonságot a San Rocco szövetkezetben termesztik 60 hektáron. A Leveranóban működő szövetkezetben az utóbbi évtizedben megduplázódott a különlegesség termesztése, mára eléri a 4000 tonnát és a cég forgalmának tekintélyes hányadát teszi ki.

Szlovén mezőgazdasági kiállításra szervez közösségi standot az AMC

A szlovéniai Gornja Radgonában a nyár végén, augusztus 24–29. között rendezik meg a hagyományos mezőgazdasági vásárt. Az Agrármarketing Centrum elkezdte szervezni a magyar közösségi megjelenést, május 10-ig várják a kiállítani szándékozókat.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Megújuló Valtra traktorszériák

Az AGCO konszernhez tartozó finn traktorgyártó a Valtra, ebben az évben az N-, T- és S szériájú traktorainál áttér a Tier 5/Stage V normás motorokra, ezzel a legszigorúbb füstgáztisztasági követelményeket képes teljesíteni.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Két évtizede együtt a korszerű mezőgazdaságért

Húsz esztendeje, azaz 1999. május 19-én alakult meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Jubileumi közgyűlésüket április 17-én Gödöllőn, a SZIE Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartották.